La skoene tørke helt mellom hver gang du bruker dem, så varer de lenger - og du slipper problemer med illeluktende sko. Foto: PantherMedia / Stephen Gibson
La skoene tørke helt mellom hver gang du bruker dem, så varer de lenger - og du slipper problemer med illeluktende sko. Foto: PantherMedia / Stephen GibsonVis mer

– Bruk skoene annen hver dag

Det aller viktigste du gjør for skoene dine koster hverken tid eller penger.

Det er viktig å ta vare på skoene sine, enten du har stort eller lite skobudsjett. Det kan være svært kjedelig å pusse og tørke, men det aller beste rådet, koster hverken tid eller penger.

– Det kommer kanskje som et sjokk på mange i den norske befolkningen: Ikke bruk samme sko to dager etter hverandre, sier Finn Rødby fra Finn Rødby Agenturer til DinSide. Rødby har agentur på sko i alle prisklasser, fra Keds canvassko til Merrell og Wolverine.

Ikke så rart kanskje, at en som selger sko ønsker at vi skal ha flere par, men i det lange løp er det ikke skoselgerne - men de som kjøper skoene, som vil tjene på det.

– Kjøper du to par og bytter på dem, vil de vare mer enn dobbelt så lenge enn om du har ett par du bruker hver dag, sier Rødby.

Ikke alle sko varer like lenge: Slike sko er ferskvare

La dem tørke helt

To par sko som brukes annen hver dag holder mer enn dobbelt så lenge som ett par sko som brukes hver dag, ifølge skoimportør Finn Rødby. Foto: Elisabeth Dalseg
To par sko som brukes annen hver dag holder mer enn dobbelt så lenge som ett par sko som brukes hver dag, ifølge skoimportør Finn Rødby. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Årsaken til dette er enkel: Uansett hvor lite du svetter på føttene: Når du bruker sko vil den bli fuktig; innvendig og eventuelt utenpå. Skoene trenger å bli helt tørre før du tar dem i bruk igjen, og da holder det ikke alltid at de står i en kald gang, over natten.

– Det er viktig at læret får tørket helt, for at du ikke skal slite mer på det enn nødvendig, sier Rødby.

Du bør heller ikke glemme sålen; denne bruker ofte lengst tid på å tørke. Et smart triks er å ta sålen opp av skoen når du setter dem fra deg, så er du sikker på at den får tørket skikkelig.

Merk at skoene bør tørke, ikke tørke ut. Har du skinnsko, bør du selvfølgelig pusse dem med jevne mellomrom, sannsynligvis oftere enn du tror. Skoene vil ikke ta skade av å bli satt inn med skokrem, men det kan sprekke om det tørker helt ut. De kan også ta skade av å tørke for fort; en årsak til at vi ikke vil anbefale at du bruker skotørker på pene skinn- eller lærsko.

Pusse sko med bananskall? Vi har testet kjerringrådet

En hyggelig bonus

Det er viktig at skoene får tørket ordentlig mellom hver gang du bruker dem. Ta gjerne opp sålen, så går det fortere.  Foto: Elisabeth Dalseg
Det er viktig at skoene får tørket ordentlig mellom hver gang du bruker dem. Ta gjerne opp sålen, så går det fortere. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det er ikke bare skinnet som har godt av at skoene får hvile, det vil også glede sarte luktesanser.

– Om ikke skoene får stå lenge nok til at det tørker ordentlig, og de fremdeles er fuktige når du tar dem på deg, vil det utvikle seg bakterier som lukter.

Noen legger skoene i fryseren for å drepe bakteriene, men dette er bare en midlertidig løsning. Ifølge Rødby vil lukten komme tilbake når du blir varm på føttene igjen.

Lukten setter seg også gjerne i sålen, en annen grunn til at du bør ta den ut av skoen etter bruk.

– Du kan ikke eliminere problemet helt, men du vil utsette prosessen om du lar skoene tørke skikkelig, sier Rødby.

Les også: Slik lagrer du vinterskoene i sommer

Et annet smart triks for å unngå at tåfisstanken setter seg i skoene, er å huske på å rense dem ordentlig før du smører. Ikke bare utenpå, men også inni, skriver KK.no.

– Jo bedre du behandler dem, jo lenger vil de vare, sier Sherryl Ignacio Agustin, Field Manager hos skoprodusenten Ecco til DinSide.

Problemer med tåfis? Slik blir du kvitt det