<B>IKKE NOE PENT SYN:</B> Heksesot er ikke som andre sotflekker, og er blant annet vanskeligere å få bort. Men det finnes håp, og det fra et sted hvor en kanskje forventer det minst.
IKKE NOE PENT SYN: Heksesot er ikke som andre sotflekker, og er blant annet vanskeligere å få bort. Men det finnes håp, og det fra et sted hvor en kanskje forventer det minst.Vis mer

Bruk Plumbo mot heksesot

Fettløsende spray skal være effektivt mot det klissete sotlaget.

Norske forskere har funnet årsaken til heksesot. Og dersom du skulle få heksesotskader i din splitter nye bolig, vil du ha krav på erstatning, ifølge en tidligere dom i Bergen Tingrett. Det gjør imidlertid fint lite med selve problemet: Hvordan blir du kvitt det?

Heksesot skiller seg fra vanlige sotflekker ved at det har en glatt, fettaktig hinne som kan gjøre misfargingen vanskelig å få vekk. For ikke å si umulig. Alle som har prøvd, vet at mye av flekken blir stående som før, eller at du gnir like mye utover som du fjerner. Nå kan imidlertid den delen av heksesotproblematikken være løst, melder Ifi.no.

Foto: Produsenten Vis mer


– Plumbo Clean fettløser har vist seg å gi særdeles bra resultater mot heksesot, sier Helge Christiansen, salgssjef i produsenten Krefting & Co AS til Ifi.no. Hun har testet produktet i flere boliger som var rammet av omfattende heksesot med godt resultat.

Det er altså ikke tradisjonell Plumbo som brukes for å løse opp i tette rør, men en fettløsende spray som fås kjøpt i de fleste velassorterte dagligvareforhandlere og fargehandlere.

– Middelet sprayes på en mikrofiberklut. Deretter tørkes heksesotet vekk fra rammede partier av vegger og tak. Det er ikke nødvendig å male etterpå, sier Christiansen.

Flere smarte vasketips på DinSide Bolig.

– Kan jeg ikke bare male over?

Det er kanskje lett å tenke at man bare maler over flekker som ikke vil bort, i stedet for å vaske dem. Men rutinerte oppussere vet at for å få best mulig resultat som varer lengst mulig, er det viktig å sørge for rene overflater. Maler du over heksesot, som oppfører seg litt som fettflekker, risikerer du at malingen ikke fester seg og blir skjoldete.

Skal du male over en overflate med heksesotflekker bør du først vaske så godt du kan; og grunne med sperregrunning. Sørg for god lufting mens malingen tørker, slik at så mye som mulig av stoffene som senere kan bidra til at du får heksesot fordufter.

Det lille under: Slik gjør du best mulig grunnarbeid før du maler

Flere gode råd

Har du ikke Plumbo Clean-sprayen for hånden, kan du jo se i vaskeskapet etter andre, fettløsende midler: Vi vet av erfaring at salmiakk ikke er spesielt effektivt, dessverre. Men hva med for eksempel en av disse ovnsrensene vi testet mot ribbefett?

Merk at disse midlene kan være så sterke at de skader enkelte overflater. Du bør derfor prøve på en del av veggen som ikke er så synlig, for eksempel bak en hylle, et bilde, en dør som ofte står åpen eller en sofa.

Kan du anbefale produkter som tar knekken på heksesot - eller vil du advare mot noen? Send oss en mail eller del med andre lesere i debatten