Bruk kull som fukt- og luktfuktfjerner

Aktivt kull kan hjelpe mot fukt og muggproblemer.

<b>AKTIVT KULL:</b> Gjerne av bambus eller japansk eik, har svært gode absorberende egenskaper. Foto: PANTHERMEDIA
AKTIVT KULL: Gjerne av bambus eller japansk eik, har svært gode absorberende egenskaper. Foto: PANTHERMEDIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plages du med fukt eller lukt på loftet, i kjeller eller ulike boder? Litt strategisk plassert kull skal hjelpe mot fukt- og luktproblemer.

Det er ikke bare å dra frem et hvilket som helst grillkull: Her er det snakk om en helt spesiell type kull: Aktivt kull.

NB! Det er forskjell på litt fukt og store lekkasje- og fuktproblemer. Da hjelper det ikke med litt kull.

Ta sniffetesten: Gå ned i kjelleren og lukt.

Trekker til seg det meste

I VIFTEN: Små kjøkken uten mulighet for å koble seg på avtrekk har ofte kullfilter i viften sin. Foto: IKEA
I VIFTEN: Små kjøkken uten mulighet for å koble seg på avtrekk har ofte kullfilter i viften sin. Foto: IKEA Vis mer


Aktivt kull, eller aktivisert kull, er navnet på et karbonmateriale som fremstilles fra trekull. Denne typen kull har et spesielt stort overflateareal, og ett gram aktivt kull har en porøs overflate på omtrent 500 kvadrameter.

Denne enorme overflaten binder til seg mange stoffer, og mange har allerede aktivt kull hjemme - i kullfilteret i kjøkkenviften. Det er kanskje ikke like effektivt som en ordinær avtrekksvifte, men det er utrolig hvor mye stekeos og lukt et godt kullfilter kan absorbere.

Dette kan også brukes for å fjerne annen lukt, for eksempel i skoskapet, eller spisskammerset. Aktivt kull kan også hjelpe mot sterk malings- eller annen kjemikalielukt hjemme når du pusser opp.

Et annet og kanskje mindre kjent fenomen er å bruke aktivt kull for å regulere luftfuktigheten. Kullstaver eller -stykker legges i klesskap og kott, for å absorbere luftfuktigheten. På denne måten skal man slippe problemer med fukt og at det går jordslag i klærene.

LES OGSÅ: Slik fjerner du jordslag

Det hvite kullet

HVITT KULL: Den danske nettbutikken Sort of Coal selger hvitt kull, og det koster. Dette stykket her koster 50 euro (ca 440 kroner). Foto: SORTOFCOAL.DK
HVITT KULL: Den danske nettbutikken Sort of Coal selger hvitt kull, og det koster. Dette stykket her koster 50 euro (ca 440 kroner). Foto: SORTOFCOAL.DK Vis mer


Ideen om å bruke kull for å regulere fuktighet er ikke ny. Japan har lange tradisjoner for å bruke en spesiell type aktivt kull til å rense både luft og vann. De kaller det bincho-tan, og på engelsk oversettes det til hvitt kull, men det er like svart som det vanlige grillkullet vi bruker.

Bincho-Tan skal være høykvalitetskull, som brenner lenge ved litt lavere temperatur enn vanlig kull, og er det foretrukne kullet for mange japanske grillkokker som griller med den japanske Robata-teknikken. De absorberende egenskapene er tilsvarende aktivt kull.

I Japanske hjem er det ikke uvanlig å se et stykke (pent) kull i skoskapet eller ved siden av skohyllen, for å samle opp vond lukt, og i klesskap i fuktutsatte eller sesongstengte boliger for å samle opp fuktighet.

Her får du kjøpt kull

KULLFILTER: Bincho bottle fra Black + blum har hvitt kull som renser vannet på flasken. Foto: BLACK + BLUM
KULLFILTER: Bincho bottle fra Black + blum har hvitt kull som renser vannet på flasken. Foto: BLACK + BLUM Vis mer


Den danske forhandleren SoartOfCoal har egen nettbutikk, men du får også kjøpt det på Eske Interiør, Illums Bolighus og The Thief Spa i Oslo, samt Hygge & Lykke i Fredrikstad.

På The Thief Spa kan du også prøve noen av produktene i spa-behandlinger.

Weecaravan i Norge selger bambuskull i en pakke på 1.500 gram fordelt på fem sekker til 120 kroner (prisen går ned til 80 kroner om du kjøper flere enn fem og 40 kroner om du kjøper flere enn ti.)

Leter du litt på nett finner du en rekke utenlandske nettsteder som selger bincho-tan. Merk at originalen er dyr å produsere, så hvis det er hysterisk billig, vil nok ikke kullet ha like gode absorberende egenskaper som originalen.

Det som er viktig er hvordan kullet er produsert, og for de aktive egenskapenes skyld, spiller det ingen rolle om binchitan-kullet er produsert i bincho-tanens vugge: Tanabe, Wakayama i Japan.

Tradisjonelt lages bincho-tan av japansk eik, men det fås også med koreansk eik - og av bambus.

Aktivt kull brukes forøvrig også for å rense vann, blant annet kan du få vannflasker fra Black + Blum med aktivt kull i, og det er ofte brukt for å rense akvarier.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!