Bruk fyrverkeriet riktig

Feil bruk er hovedårsaken til skader.

FLOTT,MEN FARLIG: Riktig bruk av fyrverkeri er meget viktig for å unngå skader.
FLOTT,MEN FARLIG: Riktig bruk av fyrverkeri er meget viktig for å unngå skader.Vis mer

Ifølge Norsk Brannvernforening er det som oftest feil bruk av fyrverkeri som forårsaker skader, både på personer og bygninger.

DinSide har derfor samlet gode råd om riktig bruk av fyrverkeri og hva slags produkter du bør unngå, for en trygg nyttårsfeiring.

78 skader i 2010

Det var ved nyttårsaften til 2009 at forbudet mot privat bruk av raketter med styrepinne ble innført. Statistikk fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) kan tyde på at forbudet har hatt noe for seg; i årene etter forbudet har antallet registrerte skader gått betraktelig ned.

Mens det totale antallet fyrverkerirelaterte skader var 78 på nyttårsaften for ett år siden, hvorav 63 personskader, lå dette tallet på mellom 100 og 220 skader i årene før forbudet ble innført.

Les også: Her oppstår de aller fleste boligbrannene

Vil du unngå å havne i statistikkene, bør du følge disse rådene:

Husk aldersgrensene

Aldersgrensen for å kjøpe og bruke stjerneskudd er 16 år. For alt annet fyrverkeri er aldersgrensen 18 år. Altså skal ikke mindreårige stå for oppskytingen av rakettene på nyttårsaften.

Bruk vernebriller

De fleste fyrverkeriutsalg deler ut beskyttelsesbriller, eller selger dem for en billig penge. Husk å ta dem på deg under rakettoppskytingen - det er nemlig en grunn til at disse anbefales brukt både av de som skyter opp rakettene og de som ser på.

Fyrverkeri kan nemlig gjøre stor skade på øynene, og på nyttårsaften i fjor fikk hele 18 personer øyeskader på grunn av fyrverkeri.

Unngå svevende lykter

Interessen for kjøp og bruk av svevende lykter eller såkalte kinesiske lanterner brer om seg, men Norsk brannvernforening advarer mot bruken av disse.

Årsaken er at man i praksis sender til værs små svevende bål uten å ha kontroll over hvor de lander.

I Storbritannia, hvor lyktene er mer utbredt, har mediene rapportert om et hundretalls branner forårsaket av svevende lykter i løpet av de siste to årene.

Sjekk fyrverkerireglene

DSB har laget en liste over gode råd, som alle bør ha lest før de går det nye året i møte. Blant annet bør du alltid sørge for at fyrverkeriet ikke kan velte, og ikke forsøke å tenne fyrverkeriet på nytt om det ikke tok fyr første gangen.

Her kan du lese de fullstendige fyrverkerireglene fra DSB.

Husk at det også kan være lokale regler for oppskyting av raketter. Eksempelvis er det ikke tillatt å skyte opp raketter innenfor Ring 2 i Oslo.

Kilder: DSB.no, Norsk Brannvernforening

Les også: Sjekk om boligen din er brannsikker/strong>