Økte boligpriser gjør ikke bare utslag på selvangivelsen. Du kan også bruke det til din fordel, og prute på lånerenten.  Foto: Kim Jansson
Økte boligpriser gjør ikke bare utslag på selvangivelsen. Du kan også bruke det til din fordel, og prute på lånerenten. Foto: Kim JanssonVis mer

Bruk boligens verdi til å kutte lånerenten

Når boligprisene øker, går lånerenten ned.

Lave renter og økte lønninger de siste par årene har ført til at vi nordmenn har langt mer å rutte med enn for et par år siden. Men visste du at økte boligpriser kan bidra til å presse renten ytterligere?

For det er slik at forholdet mellom boliglånets størrelse og boligens verdi er med på å bestemme hvilken rente du kan få.

Det er dette som indikeres med "innenfor 60 prosent" og "innenfor 80 prosent" i våre renteoversikter, for eksempel dagens boliglånsrenter for deg som har lånt 1 million.

Slik gjør du

Det er imidlertid ikke slik at bankene kaster lavere renter etter deg. Du må selv gjøre en innsats. Heldigvis er det ikke så mye som skal til.


Det første du må gjøre er å innhente dokumentasjon på hvor mye boligen din er verdt. De fleste meglere gir gratis verdivurdering av boliger. Vi har også hørt om banker som har godtatt verditaksten fra vår Boligverdi-kalkulator som gyldig dokumentasjon.

Får du ikke noen meglere til å stille opp der du bor, kan du hyre inn en takstmann. Dette koster noen tusenlapper, men er det lenge siden du refinansierte boliglånet ditt, sparer du inn disse pengene i løpet av kort tid. For eksempel, DinSides reiseredaktør sparte mer enn 10.000 kroner i året på å refiansiere sitt lån.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du så har funnet ut hvor mye boligen din er verdt - må du se på hvor stort lån du har igjen, og hvor stor andel det utgjør av boligens verdi. Deretter er det på tide å shoppe rundt etter billigste rente. Dette kan du enkelt gjøre med en av våre prislister, vår boliglånskalkulator - eller på Finansportalen.no.

Når du så har funnet beste tilbud, kan det lønne seg å høre med din eksisterende bank om de kan slå - eller matche - tilbudet. Ellers er vi ikke i tvil: Bytt bank. Det kan synes som om vi nordmenn er redde for å bytte bank, fire av ti har aldri gjort det, men de smarte bytter - og sparer tusener.

Les mer om hvordan du bruker økte boligpriser til å kutte lånet.

Betaler mer

Vi nevnte over at en av faktorene som bidrar til at du kan komme deg ned i en lavere rentegruppe er at lånet minker. En av fem lånetakere mellom 30 og 39 år har brukt de lave rentene det siste året på å betale ned litt ekstra på lånet sitt, viser en fersk undersøkelse Norstat har utført på vegne av Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).


– Mange har hatt en god lønnsøkning det siste året, og mange har kommet over "etableringskneika". Det er derfor ikke uventet at 22 prosent har utnyttet det lave rentenivået til å nedbetale ekstra på lånet sitt, sier assisterende direktør Rolf Mæhle i FNO i en pressemelding.

Statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at utlånsveksten til husholdninger har vært lav det siste året. Samtidig har boligprisene steget, og tallet på solgte eiendommer har holdt seg relativt stabil.

- Det betyr at mange har benyttet den lave lånerenten de siste par årene til å nedbetale ekstra, og på den måten bygget opp soliditeten i sin privatøkonomi. Akkurat hvor mye dette utgjør er umulig å si, men vi snakker nok om flere milliarder kroner, sier Mæhle.

Har du for høye renter?

Finn ut hvor mye du kan spare med vår boliglånskalkulator