Brilleløs 3D er dårlig 3D

Toshiba slo på stortromma under årets IFA-messe, men lyden var likevel lav.

<B>GJENSKINN?</B> Å jada, men det er ikke det største problemet med Toshibas brilleløse 3D-teknologi. Foto: Øivind Idsø
GJENSKINN? Å jada, men det er ikke det største problemet med Toshibas brilleløse 3D-teknologi. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IFA 2011: Den for nordmenn ikke spesielt kjente filmkritikeren Roger Ebert, som i USA har en stjerne på høyde med Pål Bang-Hansen i Norge, har for lengst varslet hva han synes om 3D-fenomenet på film.

I en ikke spesielt subtil artikkel kalt "Hvorfor jeg hater 3D-filmer (det burde du også)" forklarer han hvorfor. For å si det forsiktig: Ebert ville ikke ha likt den brilleløse 3D-TVen som Toshiba viste fram under årets IFA-messe i Berlin.

Ikke så imponerende

Det er ikke første gang Toshiba presenterer 3D-teknologien sin der du ikke behøver ekstrautstyr for å dra nytte av 3D-effekten, men det er første gang de viser fram en TV som faktisk har fått en modellbetegnelse - 55ZL2. Det betyr at den ikke bare er et messefenomen, men et produkt som vil nå den vanlige forbruker.

VI PRØVDE: Men 3D-bilder er ikke så lett å ta bilde av. Foto: Øivind Idsø
VI PRØVDE: Men 3D-bilder er ikke så lett å ta bilde av. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Køen for å slippe inn i de små, treseters rommene var imponerende lang, men opplevelsen som ventet på innsiden var dessverre ikke like imponerende.

Toshibas demofilm varte ikke lenge, og fylte den 55 tommer store LED-skjermen uten å overbevise. På samme måte som 3D-bildene en finner på en brilleløs dings som Nintendo 3DS, og 3D-mobiler som HTC Evo 3D eller LG Optimus 3D, er effekten rett og slett ikke troverdig nok - gitt at en aksepterer at et 3D-bilde representerer en virkelig, tredimensjonal verden.

Hvor er dybden?

Det største problemet er dybdeeffekten. Sammenliknet med en del av de andre 3D-TVene vi så på IFA-messa, inkludert LGs system som bruker såkalt passive, elektronikkløse 3D-briller, blir bildet atskillig "grunnere". Gjenstander i forgrunnen av bildet preges dessuten av tydelige 3D-svakheter, som at de blir konturløse og uklare. De konvekse, vertikale linjene som gjerne er typiske for en litt middelmådig 3D-opplevelse var også godt synlige.

FERDIG?: Det er godt mulig Toshiba gjør enkelte forandringer på sin første brilleløse 3D-TV før tysk lansering i desember. Baksida var overraskende spartansk utstyrt. Foto: Øivind Idsø
FERDIG?: Det er godt mulig Toshiba gjør enkelte forandringer på sin første brilleløse 3D-TV før tysk lansering i desember. Baksida var overraskende spartansk utstyrt. Foto: Øivind Idsø Vis mer

Dette preger hele bildet, og selv om en ikke lenger blir svimmel eller uvel av 3D-effekten, virker fargene blasse og lysstyrken for beskjeden. I tillegg skal du ikke bevege deg veldig langt ut på siden før 3D-effekten så å si forsvinner.

For å muliggjøre 3D uten briller i full HD har Toshiba-panelet vi fikk demonstrert dobbelt så høy oppløsning som en 1080p-TV, det vil si 3840 x 2160. Toshiba kaller det Quad HD, og formatdoblingen er nødvendig for å gi både det venstre og høyre øyet hvert sitt HD-bilde.

Kamera holder oversikten

3D er avhengig av optimal vinkel for å gi et best mulig bilde, og Toshiba-TVen skal derfor ikke være dimensjonert for flere enn ni seere samtidig (som strengt tatt er ganske mange). Et lite ansiktsgjennkjennings-kamera i fronten på TVen holder orden på hvor mange som sitter foran skjermen, og hvor i rommet de sitter. Kameraet aktiveres med en knapp på fjernkontrollen.

Hvorvidt TVen lanseres i Norge er uvisst, det samme er prisen. 55ZL2 skal derimot selges i Tyskland fra og med desember, men det er vel strengt tatt ikke nødvendig å legge seg i soveposekø av den grunn.