Smart til strømløse hytter. Foto: Kristin Sørdal
Smart til strømløse hytter. Foto: Kristin SørdalVis mer

Brenselcelle på hytta?

Du slipper støyende strømaggregater og værømfindtlige solcellepaneler.

Efoy brenselcelle er et alternativ til strømaggregater eller solcellepaneler, for deg som ikke er så heldig å ha innlagt strøm på hytta.

Du kjenner kanskje til bruken av brenselceller som alternativ driftsmåte i biler og busser. Strømgeneratoren har også vært solgt til nettopp hytte-, camping- og båtmarkedet en stund, og i Norge har båt- og campingfolket blitt introdusert for dette. Nå vil Efoy også inn på hyttemarkedet.

På årets Hyttelivsmesse på Hellerudsletta ved Lillestrøm, ble brenselcellen presentert av Hyttebutikken, som et alternativ til de mer etablerte strømkildene.

Her kan du se hvordan generatoren virker:


Det evige hyttespørsmålet: Hvilket toalett bør du velge?

Alternativene

Fordelene som Efoy markedsfører seg med, i forhold til for eksempel solceller eller strømaggregater, er at brenselcellene virker uansett sollys, den er miljøvennlig, og
tilnærmet støyfri. Solceller er selvsagt litt mer ømfindtlige med tanke på værforholdene, og strømaggregater har en lite sjarmerende støyutfordring.

Efoy fås med fem ulike ytelser, fra 600 til 2.200 Wh (watt-timer) per dag.

Den minste generatoren koster 19.990 kroner hos Seatronic Båtutstyr, og den største er priset til 48.900 kroner hos samme forhandler. Metanol koster 295 kroner for 5 liter, også det hos samme forhandler. 1.600 Wh-generatoren koster 37.500 hos Seatronic, og 38.900 kroner hos Hyttebutikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5 liter metanol gir 5,5 kilowattime (kWh).

Sjekk om den dekker dine behov

Prismessig er et vanlig strømaggregat rimeligere i innkjøp, et Honda EU 10i strømaggregat koster 10.980 hos hyttebutikken. Det har maks effekt på 1.000 watt, nominell effekt 900 watt og lydnivået ligger på 52 - 57 dB (A) på 7 meters avstand.

Nominell effekt på Efoy 1600 er 65 W. Støynivå er 23 dB(A) på 7 meters avstand.

Noe for deg?

På Efoys tyske nettsider kan du ved hjelp av en energikalkulator sjekke hvorvidt dette er noe for deg, eller om det ikke vil kunne dekke ditt strømbehov