Brenner du hjemme?

I den kalde årstiden er ved en god varmekilde, men i hva slags ovn?

Brenner du hjemme?
Publisert
Sist oppdatert

Vedfyring er nok den eldste form for kontrollert oppvarming vi kjenner til, men teknikken rundt har endret seg mye siden mennesket lærte seg å kontrollere ilden. Fra leirbålet til en moderne vedovn med katalysator og varmemagasinering er det mange store sprang, og de siste har skjedd i nyere tid.

Å brenne ved kan være behagelig, trivelig, miljøvennlig og økonomisk, avhengig av hvordan veden brennes, skaffes og transporteres. Bor du i byen og kjører stor SUV til bensinstasjonen for å kjøpe ved i smått for å brenne på peisen er du ikke helt med.

Men har du hage med mye trær, eller bor i utkanten av byen og kjøper ved i stort er saken en helt annen. Særlig hvis du brenner veden i en ovn som utnytter mest mulig av energien i veden.

Og hvilke ovner snakker vi da om?

Les også: Tilskudd til vedfyring

Forskjellige typer ovner

Tradisjonell peis Foto: Brynjulf Blix
Tradisjonell peis Foto: Brynjulf Blix Vis mer


En åpen peis er ikke særlig effektiv, den er mest til pynt og hygge. Du kan regne med at 10 til 15 % av energien blir utnyttet, resten går rett opp og ut til kråka.

Menge liker det visuelle med peisen, man behøver ikke være pyroman for å glede seg over flammenes spill. Men det finnes flere ovnstyper som både lar deg se flammene og utnytte det aller meste av energien i veden.

Gammel vedovn Foto: Kakkel og Peis Spesialisten
Gammel vedovn Foto: Kakkel og Peis Spesialisten Vis mer

Prinsippene for hvordan man får til dette er ikke så vanskelige. Det dreier seg om å brenne med optimal trekk og temperatur, slik at gasser fra den varme veden som bare forsvinner i en peis også blir brent. Samtidig skal varmen fra
røyken og den oppvarmede luften distribueres i ovnskonstruksjonen før den går opp i pipa, slik at den varmer opp større masse som kan holde på og siden avgi varme over et lengre tidsrom.

Gammel støpejernsovn
Gamle jernovner finnes i et stort antall varianter. De små ovnene har et enkelt brennkammer hvor røyken går direkte ut i pipa. Der forsvinner også en del av varmen, hvor stor denne delen er avhenger av størrelse og fasong.

Ulefoss Antikkovn Foto: Produsenten
Ulefoss Antikkovn Foto: Produsenten Vis mer


En stor ovn med mye gods og lengre vei fra brennkammer til pipeløp vil holde bedre på varmen og gi større varmeeffekt enn en liten ovn. Et typisk eksempel er etasjeovnen hvor røyken og de varme gassene ble ledet gjennom flere kammere i flere etasjer og ga fra seg varmen før de ble ført ut i pipeløpet.

Peis med innsats
I motsetning til en murt peis som fører røyken og de varme gassene rett opp i pipa, har peiser med innsats både større magasineringseffekt og bedre utnyttelse av energien.

Med en rentbrennende innsats har du bedre kontroll over trekken, og den moderne konstruksjonen gir en bedre forbrenning.

Moderne ovn i jern eller stål
I en moderne ovn utnyttes mer av veden ved hjelp av forskjellige teknikker. Askeristen gjør at trekull som dannes ved lengre fyringsøkter også forbrennes. Dette skjer ved at asken som dannes faller ned i askeskuffen slik at det kommer oksygen til trekullene og disse forbrennes.

Les også: Pelletsfyring - et dyrt alternativ

Jøtul F 372 rentbrennende vedovn Foto: Produsenten
Jøtul F 372 rentbrennende vedovn Foto: Produsenten Vis mer


Men det viktigste med en moderne rentbrennende ovn er at den har "etterbrenner". Det betyr at det via spesielle kanaler i ovnen, tilføres ekstra forvarmet luft bak i ovnen. Dermed vil de varme gassene og partiklene fra hovedforbrenningen også forbrennes. Uten denne ekstra oksygentilførselen vil disse gassene og partiklene passere uforbrent rett opp i pipa.

Rentbrennende ovner kan redusere forurensende utslipp med opptil 95% og gi opptil 40% bedre effektivitet.

Jøtul FS 162 klebersteinspeis Foto: Produsenten
Jøtul FS 162 klebersteinspeis Foto: Produsenten Vis mer

Magasinovner
Ovner med mye ekstra masse kalles magasinovner. Ved hjelp av forskjellige typer materialer - støpte keramiske kakler som brukes i kakelovner, kleberstein eller andre tunge og kompakte
materialer lagres varmen i all denne ekstra massen. Siden massen har relativt sett liten overflate tar det lang tid før varmen er distribuert videre ut i rommet, selv etter at flammene for lengst har sluknet. Det tar også noe lenger tid før ovnen varmer opp rommet, siden massen også må varmes opp. All varme kommer jo til syvende sist fra forbrenningen og det er bare snakk om å fordele energien best mulig over tid.

Magasinovner kan bli svært tunge, opptil et tonn for de store variantene. Kleberstein blir ofte brukt, denne myke bergarten er både dekorativ og holder lenge på varmen. Selv ganske små flater kledd med kleberstein gir kraftig forlenget oppvarming.

Bytte ovn?

Kombinert ved- og parafinovn Foto: Brynjulf Blix
Kombinert ved- og parafinovn Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Det største problemet med vedovner er at de må fyres og håndteres manuelt. For de fleste vil en eller annen variant av vedovn være en trivelig tilleggsvarmekilde, som kommer til nytte når vinteren er på sitt kaldeste og når man vil brenne ved på grunn av hyggen det gir.

Ved å byttet ut den gamle peisen eller ovnen med en moderne rentbrennende ovn får du både mer varme og fyrer mer miljøvennlig med den samme veden.

Kombinert med smart fyring med strøm, enten med varmepumpe eller programstyrte panelovner, har du da en god løsning for oppvarming i norsk klima.

TIPS: Du kan søke kommunen om Enøk-støtte til utskifting av gamle vedovner/peiser. Sjekk nettsidene til din kommune.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer