Braun Multiquick J500

Endelig en juicer vi kan putte i oppvaskmaskinen!

Brauns juicer er ikke den beste vi har testet, men vi kan likevel anbefale den. Varmt.  Foto: Per Ervland
Brauns juicer er ikke den beste vi har testet, men vi kan likevel anbefale den. Varmt. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en grov underdrivelse å si at vi er hakket mindre begeistret enn gjennomsnittet for bruksanvisninger. Likevel fikk heftet med instruksjoner som fulgte med den nyeste juiceren fra Braun oss til å smile.

LES OGSÅ:

Grunnen? Alle de løse delene kan vaskes i oppvaskmaskin.

Rengjøring av juicere er kanskje ikke spesielt spenstig å snakke om, men etter å ha testet et par stykker kan vi love dere at det er en ganske viktig del av det å lage egen juice. Det vil si: Tidkrevende oppvask er en viktig del av det som får den fine maskinen til å bli benke- eller skapfyll store deler av tiden. Og det som fikk oss til å innse at uansett hvor god Angel Juicer-maskinen var, ville den aldri komme inn på kjøkkenet vårt på permanent basis.

Utgangspunktet for testen av J500 var altså bra. På papiret. Men hvordan virket den i praksis?

Mistet bruksanvisningen? Her kan du laste ned 1,2 millioner bruksanvisninger

Dette er Braun J500

Det finnes i hovedsak to ulike juicere; presser og sentrifuger. Dette er en sentrifuge. J500-juiceren er en del av Brauns Black Line-serie, en serie spesielt utviklet for å kombinere design med funksjonalitet og brukervennlighet. Det skal altså være produkter man ikke skal være flau av å ha på benken. Linjene er klassisk Braun, her er det ikke en detalj som er overlatt til tilfeldighetene. Selve skroget er i høyglanset svart plast, med noen deler i røykfarget plast, og detaljer i børstet metall.

Det er ingen ting å skamme seg over, men når det er sagt, mangler den fortsatt noe for den eksklusive følelsen. Skrog i blankt, børstet eller emaljert stål, med detaljer i glass, for eksempel. Men det er klart at da beveger vi oss inn i en helt annen prisklasse. Black Line-serien til Braun gir deg fine designelementer for pengene, og prisen er mer enn hyggelig.

Se bilder av juiceren her:

Brauns juicer er effektiviteten selv. Foto: Per Ervland
Juiceren har to trinn, for myke og harde frukt og grønnsaker; for eksempel sitrus og tomat (mykt) eller epler og brokkoli (hardt) Foto: Per Ervland
Selve maskinen tar ikke plass, men vi må dra den ut fra under kjøkkenskapene for å kunne dytte ned frukten i pressen. Foto: Per Ervland
Når du sentrifugerer frukt og grønt for å få juice, blir det mye skum. Foto: Per Ervland
Juice fra presse til venstre, juice fra Brauns sentrifuge til høyre - etter et par minutter. Juicen fra sentrifugen vil skille seg litt, uten at det nødvendigvis er et problem - der skum og fruktkjøtt legger seg på toppen, og selve juicen som er litt tynnere synker mot bunnen. Foto: PER ERVLAND
Det er mange deler, men likevel enkelt å montere + demontere. Foto: Per Ervland
... og det aller beste: Delene får plass i oppvaskmaskinen! Foto: Per Ervland
Brauns juicer er ikke den beste vi har testet, men vi kan likevel anbefale den. Varmt. Foto: Per Ervland

Presse eller sentrifugere? Vi har sett nærmere på forskjellene.

I bruk

J500 er intuitiv og grei i bruk. Ja, vi hadde skummet oss igjennom bruksanvisningen, men det hadde vi nesten ikke trengt. Det er to trinn på juiceren, ett for myke og ett for harde råvarer. Selve hullet man legger råvarene i er relativt stort, så her er det ikke mye kutting som må til i forkant. Unntaket er selvsagt sitrusfrukter, der man skjærer bort skallet - og enkelte andre frukter eller grønnsaker med ekstra seigt skall.

... og det aller beste: Delene får plass i oppvaskmaskinen! Foto: Per Ervland
... og det aller beste: Delene får plass i oppvaskmaskinen! Foto: Per Ervland Vis mer

Ifølge produsenten kan man ikke juice grønnsaker med lange gjenstridige fibre. Vi dristet oss likevel til å prøve å ha i små biter av ingefær og stangselleri, og det gikk fint (vi har sagt det før, og sier det igjen: Fersk gulrot og ingefærjuice er fantastisk godt. Gjerne med litt grønt eple i). Store stykker og hele stilker bør du likevel holde deg unna. Den har imidlertid ikke noe problem med harde grønnsaker per se - gulrøtter er det for eksempel bare å stappe nedi, gjerne flere om gangen. For dette er en effektiv juicer. Den er kjapp, og gir mye juice fra frukten.

Så til renholdet. For dem som ikke har så mye erfaring med frukt- og bærrester: Det må tas med én gang, ellers sitter det som limt, og overlever flere turer i oppvaskmaskinen før det blir rent. Dette har veltet morgenrutinenen våre noe med andre juicere vi har hatt til test. For når det tar et kvarter å få juiceren ren, da sier det seg selv at det ikke blir noen morgenrutine.

Her er det imidlertid såre enkelt: Kast avfallet, skyll av evt gjenstridige rester, sett alle delene inn i oppvaskmaskinen, og la den gjøre jobben. Du må noen ganger gnikke noe på selve metallfilteret, men dette går fint med hånden eller en oppvaskkost.

Lei av at blenderen er full av størknede bærrester? Sjekk dette smarte blendertrikset

Her kan du se en video av hvordan juiceren virker:

Les også vår test av Wilfas juicepresse

Resultat

Når du sentrifugerer frukt og grønt for å få juice, blir det mye skum. Foto: Per Ervland
Når du sentrifugerer frukt og grønt for å få juice, blir det mye skum. Foto: Per Ervland Vis mer

Kartongjuicen smaker ikke det samme etter du blir vant til fersk juice. Det er mange grunner til dette, blant annet at noe er utvannet konsentrat - men hovedforskjellen er gjerne at mange typer butikkjuice er kokt eller filtrert til det ugjenkjennelige. Og juicen fra Braun J500 er intet unntak fra denne regelen: Dette er ferskt, det er godt, og det føles utrolig sunt.

Det blir mye skum, men sånn er det nå en gang med sentrifugejuicen. Juiceoppsamleren har en smart separeringsdel, som sørger for at det aller luftigste skummet holder seg igjen i beholderen, men ikke alt. Lar du det stå på benken en liten stund vil luften trekke oppover, og du kan også skumme av litt manuelt. Eller drikke skummet, det smaker forsåvidt godt, men er kanskje ikke det du forventer når du vil ta en slurk juice.

Les også: Nå kjøper vi juice på polet

Konklusjon

Brauns juicer er ikke den beste vi har testet, men vi kan likevel anbefale den. Varmt.  Foto: Per Ervland
Brauns juicer er ikke den beste vi har testet, men vi kan likevel anbefale den. Varmt. Foto: Per Ervland Vis mer

Vi liker Brauns juicer. Den er rask, effektiv og lett å bruke. Personlig foretrekker vi konsistensen på juice vi får fra en presse, fremfor fra en sentrifuge; juice fra presser har mindre luft og skum, og den skiller seg heller ikke etter et par minutter på benken.

Når det er sagt, er denne juiceren den enkleste i drift vi har testet - og ikke minst det at man slipper å skrubbe, vaske og tørke manuelt, men kun trenger å kaste restene og slenge alle løse deler i maskinen, mer enn grunn nok til å anbefale Brauns Multiquick Juicer. For dette er en juicer vi tror vil bli mye brukt, også i en hektisk hverdag.

Veiledende pris er cirka 900 kroner, se boksen under for de beste tilbudene.

Sverger du til kaffe og ikke til juice om morgenen? Se vår samleside om kaffe, med kaffetrender og tester av ulike kaffemaskiner