Brannvern på boks

Vi har testet det aller nyeste innen brannsikkerhet.

Vi har testet brannvernspray. I videoen under kan du se hvordan det gikk med julepynten i strå.  Foto: Per Ervland
Vi har testet brannvernspray. I videoen under kan du se hvordan det gikk med julepynten i strå. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Desember er høysesong for boligbranner, og det kommer stadig nye produkter på markedet som skal forhindre brann. Det siste vi har sett, kommer på sprayflaske, og heter Brandvakten, eller brannvakt på norsk.

Dette er en spray som skal virke flammehemmende på det meste; tre, tøy, syntetiske materialer, papir og verneklær.

Er boligen din brannsikker?

– Dette er veldig spennende, og et helt unikt produkt, sier Magne Teigland, sjef for Biltema som fører Brannvakten til DinSide. - Den gjør at det som blir sprayet forkuller ved brann i stedet for å flamme opp, og hindrer dermed at flammene sprer seg.

– Noen vil nok være skeptiske til å spraye et kjemisk produkt rett på juleduk, klær, og lignende. Men produktet er ufarlig for både mennesker og materialer, sier Teigland.

Men virker det? Vi har testet.

Slik testet vi:

En ting er hva forhandleren sier, og hva som står på pakken, men virker det? Vi har testet med enkel juletrepynt i strå fra Åhlens. Etter å ha sprayet rikelig med brannvakt på julepynten, lot vi det tørke og trekke inn over natten, før vi sjekket hvordan pynten tålte flammer. I videoen under kan du se hvordan det gikk:


Som du kan se, tar pynten som er behandlet med brannvernspray også fyr, men den store forskjellen er at det sprer seg ikke.

Farlige oljelamper: Har du en brannfelle hjemme hos deg?

Det videoen ikke viser

Levende bilder er flott for å vise frem mye, men vi har likevel et par tilleggsanmerkninger. Vi kunne for eksempel se forskjell på behandlet og ubehandlet julepynt på veldig nært hold. Det dannet seg små hvite flekker på den pynten vi hadde sprayet, som kunne minne om slik det ser ut når saltvann tørker.

Ifølge Biltema er Brannvakten både vannbasert, luktfritt og miljøvennlig. Den andre påstanden kan vi avkrefte her og nå. Det er ikke ekstremt, men vi kjente en svak lukt av salmiakk da vi sprayet julepynten. Nå sprayet vi relativt lite, men vi kan forestille oss at det kan være litt mer påtrengende dersom du skal spraye større områder. Men det er sannsynligvis ikke noe litt kongerøkelse, nellikmandariner eller noen brett med stekte pepperkaker ikke kan ta knekken på.

Brannfarlige peiser? Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap vurderer salgstans

Kjappe fakta:
Brannvakten skal ristes før bruk og sprayes jevnt på i rikelige mengder fra cirka 20 cm avstand. Så skal den trekke inn i materialet og tørke. Du trenger kun å behandle materialene en gang i året. Du skal kunne bruke den på de fleste materialer, men det advares mot materialer som er sensitive til vann, og det kan ikke brukes på plast.

Pris: 89,90 fra Biltema.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!