Branntilløp i bærbar PC

Vi har hørt om batterier som tar fyr, her var det et minnekortadapter som smeltet.

At elektrisk strøm i master og stikkontakter er farlig vet alle, men vi regner som regel ikke med at de lave spenningene som brukes når vi kobler sammen tilleggsutstyr til bærbare representerer noen fare.

Men lave spenninger er ingen garanti mot alvorlige hendelser! Spesielt i forbindelse med batterier, som kan levere svært store strømmer ved kortslutning.

Vår leser har fått erfare dette da han ble utsatt for en ganske dramatisk hendelse.

Bildene som forsvant

Vår leser hadde tatt noen bilder og skulle som vanlig overføre disse til den bærbare PCen, en hp Pavilion dv9060ea, ved hjelp at et adapter til kortleseren i maskinen.

Til tross for at han hadde valgt å overføre alle bildene (trykket Ctrl+A) fant han ut at noen bilder manglet, og de lå ikke på minnekortet.

Hn startet da et gjenopprettingsprogram han hadde brukt tidligere, for å se om det var mulig å få hentet ut noe mer av minnekortet. Det fungerte ikke, og han prøvde et annet program.

Dette programmet hang seg også opp og stasjonsbokstaven ble borte.

Den naturlige reaksjon er da å dra ut minnekort og adapter og sette det inn igjen for å prøve forfra på nytt.

Vår leser tar tak i adapteret med minnekortet, og oppdager at det er glovarmt! Det er for varmt å ta i, så han går til naborommet og henter en Leatherman (berømt altmulig-lommeverktøy med integrert tang).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da han kom tilbake luktet det brent plast, og han måtte holde hardt i adapteret med Letherman'en og nærmest ta spenntak for å få røsket det hele ut av PCen.

Branntilløp i bærbar PC


Ødelagt adapter - minnekortet fungerer!

For å få ut minnekortet måtte han bruke verktøy og ødelegge adapteret, som nå var kraftig deformert.

Men minnekortet virket!!

Farlig eller bare uheldig?

Hadde han bare gitt opp, gått ut av rommet og latt minnekort og adapter sitte i er det ikke godt å si hva som hadde skjedd. Hadde han ikke hatt verktøy for å trekke ut minnekort og adapter hadde det kunnet skje verre ting.

Andre hadde kanskje trukket ut kontakten, men det hjelper jo ikke så lenge det er batteriet som driver PCen. Noen vet kanskje ikke hvordan de tar ut batteriet, det er jo ikke alle som har flere batterier til sin bærbare og driver med bytte.

Et batteri kan som nevnt levere store strømmer, og moderne Lithium-baserte batterier blir nesten sprengstoff når de kortsluttes (vi har selv noen oppbrente modellbiler og fartskontrollere og snakker av erfaring...)

Så det er absolutt en reell mulighet for at det kunne ha blitt en brann av denne hendelsen.

Branntilløp i bærbar PC


En kortleser er vanligvis koblet til intern USB, og en port skal være begrenset til å levere 500 ma (milliampere). At en kortslutning i et adapter i en kortleser skal kunne sette strømbegrensning og andre sikkerhetsmekanismer så til de grader ut av spill er svært overraskende.

Hva sier produsenten?

Det er nærliggende å ta kontakt med produsenten når noe såpass dramatisk skjer. Vår leser ringte til hp, og ble satt over til en produktansvarlig som ikke ringte tilbake. En ny henvendelse førte til at han ble henvist til betal-support til 10 kroner minuttet.

Da henvendte vår leser seg til oss med en epost.

hp svarer

Vi skrev en epost til vår kontakt hos hp, og de var ikke sene med å svare på vår henvendelse. De tok umiddelbart kontakt med kunden og vil sjekke maskinen og finne ut hva som kan ha skjedd. De har opprettet en god dialog med mannen, og hp understreker at de tar denne saken svært alvorlig.

Hva kan man lære av dette?

Denne hendelsen er på ingen måte vanlig, men det kan skje alvorlige ting med nær sagt hva som helst når omstendighetene tilsier det.

Det som er veldig viktig å huske på hvis det skjer ett eller annet galt som medfører unormal varmeutvikling på en bærbar PC, er at det første man man sørger for er å ta ut batteriet, deretter strømkabelen fra laderen.

Hvis dette ikke lykkes, må man på en eller annen måte få den rykende PCen ut av huset til en trygg plass hvor det ikke er noe brennbart i nærheten.

Vi kommer tilbake til saken hvis det blir funnet en klar årsak til hendelsen.