Brannsjekk av 40.000 boliger landet over

Vil øke brannsikkerheten i norske hjem.

Å kontrollere at røykvarsleren fungerer er en enkel jobb og gir økt brannsikkerhet. Foto: Securitas Direct
Å kontrollere at røykvarsleren fungerer er en enkel jobb og gir økt brannsikkerhet. Foto: Securitas Direct Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Desember er årets mest brannfarlige måned, noe som gir gode grunner til å tenke på brannsikkerhet i eget hjem.

For å forebygge brann i norske boliger arrangerer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Norsk brannvernforening og forsikringsselskapet Gjensidige i disse dager kampanjen Aksjon boligbrann.

Dette innebærer blant annet at de gjennomfører boligkontroll av rundt 40.000 boliger landet over.

Gir tips og råd

Under boligkontrollen blir det gitt veiledning og informasjon om brannsikkerhet, kombinert med en enkel kontroll av boligen. I tillegg sjekker kontrollørene alle røykvarslere og skifter batteri ved behov. Kontrollen er frivillig og koster ingenting.

Om du får kontrollører på besøk avhenger av hvor i landet du bor.

– Boligkontrollene gjennomføres av lokale brannvesen og el-tilsyn rundt om i landet. På noen steder er det mulig å ta kontakt for å bestille boligkontroll, forteller prosjektleder for Aksjon Boligbrann, Odd Skarbomyr i DSB til DinSide.

Andre steder er det brannvesenet selv som velger ut hvilke boliger de vil kontrollere.

Ønsker du boligkontroll, er det uansett verdt å kontakte det lokale brannvesenet for å sjekke om det er mulig å få besøk. Skulle det være mangler ved din bolig, er det ingen grunn til å bli nervøs for represalier.

– Hvis det blir oppdaget feil eller mangler, vil man ikke få bot. Det blir kun gitt tips og råd for å bedre brannsikkerheten, påpeker Skarbomyr.

Slik ser du om brannslukningsapparatet fungerer som det skal

Dette bør du passe på selv

Søndag 1. desember var røykvarslerens dag, og innledningen til Aksjon boligbrann. Skulle du ikke få besøk for boligkontroll, er det likevel en enkel jobb å øke brannsikkerheten i eget hjem: Sørge for å sjekke at batteriet i røykvarsleren fungerer.

Ifølge DSB bor over 500.000 mennesker i Norge i boliger uten røykvarsler som fungerer, og det kan få følger om det skulle utvikle seg en brann hjemme hos deg.

Her kan du se hvilke røykvarslere du bør velge for å være best mulig sikret mot brann.

Adventstid betyr også stor bruk av levende lys. Da er det greit å være klar over at slurv med stearinlys som forårsaker brann hjemme hos deg, kan gi kraftige kutt i forsikringen.

Det er også verdt å merke seg hva som er boligens store brannfelle, nærmere bestemt komfyren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer