Brannfellene i vinterkulden

Tabbene som gir alt for mye varme i kulden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge informasjonsrådgiver Jon Berge i If Skadeforsikring har de registrert hele 25 store branner siden 17. desember.

Til sammenligning har de vanligvis rundt 150 større brannskadeoppgjør i året. Med større oppgjør menes skadeutbetalinger på over 1 million. - Samlet sett utgjør disse 25 brannene 75 millioner i utbetalinger, sier Berge til DinSide.

Se video: Brannsikring av hjemmet ditt

De farligste feilene

Brannfaren øker nemlig når det er kaldt, som følge av feil på anlegg - eller hva vi gjør for å holde varmen. Her er fellene du bør passe deg for:

 • Ro ned fyringen
  - Vi har sett mye pipebranner som følge av overfyring, sier Berge. Kraftig fyring avdekker konstruksjonsfeil, som igjen kan bli forverret av økt bruk, og det kan oppstå brann.

  Du bør også sørge for at pipen blir jevnlig feiet.

 • Ikke varm opp med kokeplater
  Kokeplater er til for å lage mat på. Ikke til å varme opp ulike andre saker og ting. Men Berge forteller at en mann i Østfold satt fyr på garasjen sin med en kokeplate. Han skulle være smart og varme opp bilen, og satt en løs kokeplate under. Først tok bilen fyr, og så tok den med seg garasjen i dragsuget.
 • Ikke bruk varmepumpen når det er for kaldt
  - Det har også oppstått branner på grunn av luft-luft-varmepumper. Disse er ganske sårbare i kulden, og bør ikke brukes under 15 minus (dette kan variere, sjekk med din produsent, red. anm.), og produsentene anbefaler at de skrus ned, sier Berge. For er det for kaldt, kan varmepumpen bli overopphetet og i et par tilfeller har veggen tatt fyr.

  - Du bør også passe på å rense filter og etterse at gasspatronen ikke går tom.

  Se også vår guide til varmepumper.

 • Minutter etter at dette bildet ble tatt, fikk danske Sara Poulsen biopeisen over seg. Foto: Lisbeth Poulsen/privat
  Minutter etter at dette bildet ble tatt, fikk danske Sara Poulsen biopeisen over seg. Foto: Lisbeth Poulsen/privat Vis mer

 • Vær varsom med biopeisen

  Peisløsninger for deg som ikke har pipe har blitt populært de siste årene. Men det er ikke helt uten brannfare, selv om det hittil ikke har ført til de aller største brannene i Norge. Men rett før jul ble to personer skadet da en biopeis eksploderte i Oslo.

  Vi har skrevet mye om faren ved biopeiser, blant annet om danske Sara som fikk en brennende peis over seg, og at EU nå advarer mot biopeiser.

  Den danske sikkerhedsstyrelsen har testet biopeiser. Se video av forsøket, og les hvordan du kan unngå at det skjer med din: Her eksploderer biopeisen.

 • Ikke tin rør med varmepistol
  Ikke bruk varmepistol eller åpen flamme ved tining av frosne vannrør. Den siste tiden har minst tre hus blitt totalskadd etter uvettig bruk av slikt utstyr.

  - En av de uheldige satte selv fyr på huset sitt da isolasjonen bak rørene tok fyr. Vannrørene hadde frosset på badet og han tenkte det var greit å bruke varmepistol for å tine dem. Men det tok ikke lang tid før det utviklet seg gnister i den kraftige varmen. Da var det gjort, skriver If i en pressemelding.

  Huseeieren forteller at han kastet på vann, og tømte to brannslukkingsapparat inn i veggen. Han rev også opp veggplatene, men det hjalp ikke. Etter bare fire minutter måtte han komme seg ut og ringe brannvesenet.

  Du bør selvfølgelig også unngå å bruke åpen gassflamme, som for eksempel en crème brulée-brenner. En annen If-kunde fikk totalskadet huset da han skulle varme frosne vannrør med et slikt apparat, i stedet for å smelte sukker.

 • Forebygger du frosne vannrør, unngår du problemet helt: Slik sikrer du deg mot frostsprengning av vannrør.