<b>BRANNFARE:</b> Disse lanternene/lyslyktene tilbakekalles på grunn av fare for brann. Foto: DSB
BRANNFARE: Disse lanternene/lyslyktene tilbakekalles på grunn av fare for brann. Foto: DSBVis mer

Brannfarlige lyslykter

Flere typer lyslykter (lanterner) tilbakekalles på grunn av brannfare.

Dersom du har en av lyslyktene som avbildet ovenfor, oppfordres du til å levere den tilbake til butikken. Begge typene tilbakekalles på grunn av brannfare.

Du kan levere lyktene tilbake i butikken og få pengene igjen.

Rundt 100 potensielt farlige produkter tilbakekalles fra det norske markedet hvert år

Disse lyktene tilbakekalles

Det er to typer lyslykter og lanterner som uavhengig av hverandre trekkes tilbake fra markedet på grunn av brannfare:

Brannfarlige lyslykter


Fra Trend Design:
Tilbakekalling av lanterne 435104 og 435105, fordi de ikke er egnet for stearinlys. Bunn- og hjørnesprossene er i bart tre uten tildekkning, og det er fare for brann. Brannfaren gjelder de små lyktene i settet.

– Vi har fått tilbakemelding på at de små lyktene som tilhører dette settet ikke er egnet for lys. På bakgrunn av dette velger vi å trekke lyktene tilbake fra markedet. Lyktene vil selvsagt bli kreditert, skriver Trend Design as.

Trend Design er importør av produktet, og i tillegg til nettsalg. leverer de varer til veldig mange butikker rundt om i landet, blant annet hagesenter og interiørbutikker.

Brannfarlige lyslykter


Fra Mester Grønn:
Liten turkis bordlykt i tre produsert i Kina for Mester Grønn.

Dette produktet har ikke godt nok samsvar mellom materialet i lykten, størrelsen på lysholderen og produktinformasjon. Lykten er kun beregnet på telys, og ved andre lys som for eksempel kubbelys, blir avstanden mellom lys og brannfarlig materiale for liten. Dette kan medføre brannfare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mester Grønnhar besluttet å trekke tilbake dette produktet fra markedet. Alle kunder som har kjøpt produktet kan levere det tilbake i en Mester Grønn butikk og få pengene tilbake, skriver Mester Grønn på DSB.no.

Meldeplikt

Alle produkter som trekkes fra det norske markedet, skal meldes til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Importører, produsenter og forhandlere har plikt til å melde fra til myndighetene hvis de oppdager at produkter de omsetter er eller kan være farlige for forbrukerne.

Bekymringsmeldinger fra forbruker

I tillegg til meldepliktsmeldingene fra virksomhetene, kommer bekymringsmeldinger fra forbrukerne. Dette er også en verdifull informasjonskanal for DSB.

Dersom du som forbruker opplever noe du anser som unormalt og potensielt farlig ved et produkt, bør du melde ifra om dette til DSB, i tillegg til å melde ifra til butikken.

Her kan du sende inn en bekymringsmelding til DSB (elektronisk)

En bekymringsmelding fra forbruker fører til at DSB ser på produktet og saken, og hvis de da finner en uønsket egenskap ved produktet, kan dette medføre en meldepliktsmelding, som i sin tur beskriver hvilke tiltak det er nødvendig å iverksette overfor markedet.