Bråbrems i boligbygging

Er det dette som er den reelle krisen i boligmarkedet?

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret frykter at langvarig nedgang i boligbygging kan føre til en ny prisgalopp på boligmarkedet.  Foto: Colourbox/Prognosesenteret
Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret frykter at langvarig nedgang i boligbygging kan føre til en ny prisgalopp på boligmarkedet. Foto: Colourbox/Prognosesenteret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det igangsettes langt færre boliger enn det er behov for. I første kvartal i år ble antall igangsatte boliger i blokk halvert fra 2.509 til 1.248 boenheter.

Antallet igangsatte eneboliger og boliger i rekkehus og andre småhus ligger omtrentlig på samme nivå som første kvartal i fjor.

Ifølge Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret var ikke første kvartal i fjor særlig aktivt heller.
- Boligbyggingen og salget av nye boliger stagnerte før finanskrisen, i slutten av 2007, sier Øye til DinSide.

- Det er dette som er den reelle krisen i boligmarkedet, at det ikke bygges boliger.

Salget av nye boliger stagnerte og var rekordlavt i vinter - mens tall fra Selvaag bolig viser at salget av nyboliger er i ferd med å ta seg opp.

Tilbud, etterspørsel - og behov

Fallet i igangsettingen av nye boliger fører til et boligunderskudd, spesielt i byene der behovet for flere boliger også vil være størst. Ifølge Øye trenger Norge rundt 30.000 nye boenheter i året.

- Blir aktiviteten liggende på dette nivået i for lang tid, vil prisene presses oppover. Vi har fortsatt en stor befolkningsvekst, sterk sentralisering, og dette vil kunne gi en ny prisgalopp, særlig i de store byene, sier Øye.

«Etterspørselen svikter av helt andre årsaker enn behovet. Behovet for nye boliger vil bare øke fremover. Bjørn Erik Øye, Prognosesenteret»


Han peker på at den eneste måten å unngå en ordentlig boligkrise på nå er å bygge flere boliger, slik at man møter behovet. Sist gang boligbyggingen stagnerte, på slutten av 80-tallet, tok det lang tid før den kom ordentlig i gang igjen.

- Håpet er at boligbyggingen kommer i gang igjen i løpet av 2010.

Derfor vil du ha boligskatt

Utfordring for bransjen

Selv om etterspørselen har vært lav, og kanskje fortsetter å være lav i en periode fremover, betyr ikke dette at behovet for boliger ikke er til stede.

- Vi har behov for flere boliger, men ikke til de prisene som er nå, sier Øye og presiserer: Det er forskjell på behov og hva man faktisk kjøper. Nå vil nok folk venne seg til lavere standard.

For å stabilisere markedet nå mener Øye bransjens største utfordring først og fremst er å jobbe for å få ned byggekostnadene. Utenforliggende faktorer som finanskrisen og den usikkerheten som ligger i norsk økonomi er det vanskeligere å gjøre noe med.

- Nå venter vi jo vekst i arbeidsledigheten, så etterspørselen etter nye boliger vil nok ikke ta seg opp med det første, og det vil fortsatt bygges lite. Bransjens utfordring er nå å bygge gode boliger til lave priser. Det må vi gjøre uansett, sier Øye.

Hvor mye kan du låne? Finn ut med vår kalkulator.

Vil bo i leilighet


Mens antall igangsatte leiligheter faller, øker ønsket om å bo i blokk. Ifølge en undersøkelse fra Prognosesenteret sier rundt 50 prosent av nordmenn at de ønsker at deres neste bolig skal være en leilighet. Mens det kun er 25 prosent av norske boliger som er leiligheter.

De siste årene er det leiligheter som har økt mest i pris - men det var også her boligprisfallet i fjor høst slo sterkest inn. Det er også ventet at når markedet tar seg opp for alvor, er det eneboliger utenfor sentrale strøk som vil øke mest i verdi.

Les også: Disse boligene vil stige raskest i verdi