Bøye armeringsjern?

Noen ganger må jern bøyes, her er en enkel og praktisk løsning.

Slik holder skruene armeringsjernet på plass Foto: Brynjulf Blix
Slik holder skruene armeringsjernet på plass Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal man støpe er det som regel behov for armering, selv om det er mindre prosjekter det er snakk om. Armering kommer enten i form av seks meter lange jernstenger, eller som nett når det skal støpes flater.

Armeringsjern må kappes og bøyes, og det kan by på utfordringer dersom man ikke er på en byggeplass med spesialutstyr tilgjengelig.

Mur, betong, støp eller sement? Se hva du trenger - hvor - i vår miniguide

Smart løsning på kronglete jobb

For hobbymekkeren gjøres kapping enklest med en vinkelsliper med kappeskive. Det fungerer utmerket så lenge man passer på at ikke for mye av gnistene samler seg i folder på for eksempel t-skjorten ...

Men å bøye 12 mm armeringsjern i rett vinkel er ikke like enkelt. Man kan stå på jernet og bøye seg ned og ta tak i jernet og dra, men det krever solid egenvekt og styrke samt svært solid fottøy. Men armeringsjernet blir uansett bøyd i en ganske stor bue.

Etter å ha lett etter alternative steder å feste den store skrustikka kom vi på en løsning inspirert av en liten bøye-jigg for pianotråd som vi har liggende.

Jigg for bøying av metalltråd Foto: Produsenten
Jigg for bøying av metalltråd Foto: Produsenten Vis mer


Med tre kraftige franske treskruer i en treblokk strategisk plassert, ville vi kunne få til en ganske fin knekk i stedet for en slakk bue. Men hvordan skulle vi feste treblokken slik at vi kunne bøye av alle krefter? Etter noen mislykkede forsøk fant vi løsningen snublende nær - en trestubbe!

Ikke alt må støpes: Sjekk denne smarte muren

Tre skruer i stubben

Treblokken ble forkastet, det var jo unødvendig siden vi kunne skru skruene rett ned i stubben. Vi brukte 10mm skruer, 100 mm lange med sekskanthode, og med en slagtrekker var det ingen problemer med å få festet skruene. Med to skruer som mothold og en som jernet skal bøyes rundt får vi fin kontroll på vinkelen.

Klart til bøying Foto: Brynjulf Blix
Klart til bøying Foto: Brynjulf Blix Vis mer


For å få ekstra godt tak brukte vi også et langt metallrør rundt armeringsjernet - det gir som kjent langt mer kraft.

Og denne løsningen fungerte aldeles utmerket!

Med et enkelt håndgrep får armeringsjernet en passe fin knekk. Foto: Brynjulf Blix
Med et enkelt håndgrep får armeringsjernet en passe fin knekk. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Det var bare å legge armeringsjernet mellom skruene, måle opp og dra til - i en håndvending. Og stubber står støtt selv om de ikke er etter fersk hogst, det tar mange år før de råtner ...

Les også vår guide til betonggulv