Hovedenheten har plass til slangen når den ikke er i bruk. Vekten er også lav, og bærestroppen lar deg ha malesprøyten på ryggen mens du holder på. Foto: Øyvind Paulsen
Hovedenheten har plass til slangen når den ikke er i bruk. Vekten er også lav, og bærestroppen lar deg ha malesprøyten på ryggen mens du holder på. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer

Bosch PFS 65: Malesprøyte

For en snau tusenlapp kan du klare malejobben uten rulle eller pensel. Vi har prøvd.

Publisert
Sist oppdatert

Malesprøyter fås i flere størrelser og prisklasser, og dagens testmodell fra Bosch er en enkel modell som fint kan henge over ryggen din i den medfølgende bærestroppen. Bosch sier selv at denne malesprøyten passer godt for middels store maleroppdrag, og det er vi enige i, selv om det er mulig å kjøpe en større beholder som ekstrautstyr.

Prismessig ligger den på rundt 900 til 1.000 kroner avhengig av hvor du kjøper den, en pris vi synes er helt grei. (Vi har forøvrig også en større modell inne på test, så er du interessert er det bare å følge med.)

Hva får du?

I esken ligger det en bæresele, en beholder for beis eller maling på 600 ml, samt den obligatoriske slangen med munnstykke. Ytterst på munnstykket er det en tre-tinns malingdyse hvor du kan velge mellom horisontal, vertikal eller en spisset spraystråle, og på enden av slangen kan du regulere malingsmengden du har lyst til å rutte med. Her lønner det seg å prøve seg fram før du setter igang, men det hele er enkelt i praksis.

Slangelengden er forøvrig på 1,8 meter, noe som føles bra i bruk. Du får også med en tykk bruksanvisning og en instruksjons-DVD. I tillegg trenger du selvsagt en skjøteledning, og ditt valg av maling eller beis. Maling bør fortynnes, og forslag til blandingsforhold er på cirka 10 prosent, men dette er beskrevet i bruksanvisningen. Selv brukte vi beis, og slapp unna dette.

Sprøytemaling, slik du ikke skal gjøre det

Maskering er viktig, i hvert fall hvis du vil bevare husfreden. Og ja; Ikke glem å ta hensyn til vind... Foto: Øyvind Paulsen
Maskering er viktig, i hvert fall hvis du vil bevare husfreden. Og ja; Ikke glem å ta hensyn til vind... Foto: Øyvind Paulsen Vis mer

Bruk av en malesprøyte utendørs reiser en del problemstillinger du ikke trenger å tenke på når du maler med med rulle eller pensel:

  • Elementene... Vind er selvsagt det første du bør være oppmerksom på. Blåser det blir det fort mye søl, som ikke er så lett å oppdage før det er for sent.
  • Du må dekke til. Vi gikk løs på vårt gamle og nedslitte hagegjerde med dødsforakt, og orket ikke tanken på å lete fram plast for å maskere. Det gikk selvsagt som det måtte gå: På baksiden av gjerdet var også gresset og hekken malt, til konas ikke akkurat overveldende begeistring...

Vel. Fire uker senere har gresset og hekken endelig fått tilbake sin naturlige farge..

Justering, og praktisk bruk

Etter å ha gått i de klassiske nybegynnertabbene begynte heldigvis malesprøyten å vise hva den egentlig kan. Vekten er såpass lav (2,8 kilo) at den ikke er plagsom, og etterhvert som vi klarte å justere malingsdysen på tuten, og ikke minst bli flinkere til å stå helt inntil gjerdet, så økte også presisjonsnivået.

Men resultatet ble bra. Malesprøyten gjør det også enklere å komme til i kriker og kroker. Til tross for innstillingsmulighetene er det likevel lett for at du tar på litt for mye, en fille eller pensel er altså greit å ha i bakhånd. Foto: Øyvind Paulsen
Men resultatet ble bra. Malesprøyten gjør det også enklere å komme til i kriker og kroker. Til tross for innstillingsmulighetene er det likevel lett for at du tar på litt for mye, en fille eller pensel er altså greit å ha i bakhånd. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


Selv om du kan justere malingsmengden vil du innimellom oppleve at du har tatt på for mye. For å unngå renning er det altså greit å ha en liten malepensel eller fille i bakhånd for å ta bort overskuddsmalingen.

Rengjøring

Etter bruk må malesprøyten rengjøres, og har du i likhet med oss brukt beis er det white spirit som duger. I prinsippet er det enkelt: Du fyller ganske enkelt malebeholderen med white spirit, og lar den kjøre i gjennom systemet. For å være på den sikre siden kjørte vi også gjennom et par ganger ekstra, og ved stadig fylling av beholderen er det fort gjort å søle litt. Et par gamle tørkefiller bør også ligge klar for å tørke av selv pistolen og maskinen forøvrig, men vi liker at du slipper å bruke verktøy.

Husk også at sprøytepistolen bør rettes mot en tom beholder under renseprosessen, og at innholdet må leveres inn på egnet sted når du er ferdig.

Vil vi kjøpe en selv?

Tja. Det vil nok avhenge av hvor ivrig du er. For selv om selve maleprosessen var moro å gjennomføre, så vil mitt vanlige vedlikeholdsbehov og en oppussing med ujevne mellomrom tilsi at det er like greit å gå tilbake til den tradisjonelle penselen og rullen.

At maleprosessen kanskje går litt raskere med malesprøyten er en ting, men her må du også sette av enda mer tid til maskering og rengjøring enn ved å gjøre det på gammelmåten. Og dette gjelder i enda større grad for malejobber innendørs.

Skulle jeg brukt malesprøyten der, ville jeg vært nødt til å pakke inn resten av rommet i beste Dexter-style. Det slipper jeg glatt unna ved å bruke rulle, og da er valget enkelt for mitt vedkommende.

NB: Denne saken ble publisert første gang 10/7-2011.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer