– Tenk at det kunne være så lett, sier en fornøyd Anniken Tangerud, etter å ha byttet ut slagdrillen med en borhammer.
– Tenk at det kunne være så lett, sier en fornøyd Anniken Tangerud, etter å ha byttet ut slagdrillen med en borhammer.Vis mer

Bosch PBH 2100 RE borhammer

– Dette er jo som å bore i smør!

Tungvekteren i [drill]samlingen er borhammeren. Der hvor slagdrillen må gi tapt tar denne over, skrev redaksjonens mest handy, Brynjulf Blix, i artikkelen den store drillparaden.

Tunge saker

Nettopp den tunge vekten har vært vårt store problem med borhammere. For selv om det er en meget stor forenkling og generalisering, så er det en gang sånn at der slagdrillen er lett, kan den være utrolig tung å bruke, fordi du må gjøre jobben. Og der borhammeren er lett å bruke, fordi den gjør jobben, er mange borhammere så tunge, at det er vanskelig å holde dem stødig, spesielt for jobber i litt ukomfortable stillinger. Resultatet er at man kvier seg for å gjøre jobben, setter den ut til håndverkere, eller må mase på husets muskelbunt for å gjøre jobben. Slike maseprosjekter fører ikke alltid til at jobben blir gjort, men ofte til dårlig stemning.

Det er ikke lenger nødvendig. De siste årene har flere merker lansert noen lettvektervarianter på et par kilo, som skal kombinere slagdrillens letthet med borhammerens styrke. Kompromisser er ofte enten en velsignelse eller en forbannelse. Klarer de det, eller er det bare en forvokst, tung slagdrill?

Vi har testet en av dem; Bosch PBH 2100 RE.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Vanskelig å bore med billigverktøy

Slik virker den

Borhammeren (foran) tar over, der slagdrillen (bak) blir for puslete. Foto: Per Ervland
Borhammeren (foran) tar over, der slagdrillen (bak) blir for puslete. Foto: Per Ervland Vis mer


Selve borhammeren er bokstavlig talt plug and play: Ta den ut av esken, plugg inn boret, sett i kontakten og skru på. Det er en ørliten fallgruve her, men den unngår du lett. Det vil si vi gikk rett i fella, men kan skylde på noen andre: en mann som skulle hjelpe til da vi skulle bruke den første gang, mente at man måtte dra tilbake utløsermekanismen for å feste boret. Det må man ikke, da løser man det ut. Det er altså bare å dytte boret på plass, og du hører en liten klikklyd når det sitter.

NB! Merk at borhammeren bruker egne bor, fordi festet er litt annerledes enn på drillen. Du kan derfor ikke bruke de borene du allerede her. Fordelen er at du kun trenger én type bor: for mur/betong; mens du for vanlig drill må ha ulike typer etter hvilket materiale du skal bore i.

Det er flere innstillinger på borhammeren. Du kan bore på vanlig måte, du kan bore og hamre samtidig, eller du kan bruke den som en meisel. Dette styrer du enkelt ved et hjul på siden. Merk at om du skal bruke den som meisel, kan du stille inn vinkelen på meiselen med vario-lock-funksjonen. Vi har ikke testet meiselfunksjonen.

Det hører også med en målepinne, som du enkelt fester til borhammeren, og stiller inn lengden, slik at målepinnen + skruen er like lang som selve boret. Da slipper du å stikke skruen inn i hullet underveis for å sjekke om det er dypt nok. Det er også et håndtak foran som gjør det lettere å holde med to hender. Denne kan tas av om ønskelig.

Borhammeren (foran) tar over, der slagdrillen (bak) blir for puslete. Foto: Per Ervland
Du må ha spesialbor, med hakk i siden som holder det på plass, når du bruker hammer/meiselfunksjonen. Foto: Per Ervland
Klar til action! Foto: Per Ervland
Et hjul på siden Foto: Per Ervland
Håndtaket foran er avtagbart, om du ikke ønsker eller har plsas til det. Den lille røde knappen under logoen styrer om du skal bore, eller kjøre i revers, og når du holder inne den store røde knappen på håndtaket er maskinen på. Foto: Per Ervland

Se bilder her:

Hvilket bor bør du bruke? Sjekk den store boreguiden

Resultat

Tips: Få noen til å holde støvsugeren rett ved der du borer, så slipper du det verste borestøvet.  Foto: Per Ervland
Tips: Få noen til å holde støvsugeren rett ved der du borer, så slipper du det verste borestøvet. Foto: Per Ervland Vis mer


Vi fikk hjelp av vår tidligere kollega Anniken Tangerud til deler av testen. Jobben som skulle gjøres, var boring i betongtak. Hun hadde tidligere prøvd med en slagdrill, men det var tungt, tidkrevende, og rett og slett mye fysisk jobb å presse drillen inn i betongen. Når det skulle bores flere hull for å henge opp en gardinlist, vurderte hun å leie inn proffverktøy, men lot seg overtale til å prøve den lette borhammeren for oss.

– Dette er jo som å bore i smør! sier en fornøyd og nesten overrasket Tangerud til DinSide. – Dette er noe helt annet enn slagdrillen, det er som natt og dag. Hadde jeg visst at det var enkelt, hadde jeg gjort dette mye før.

Det er også vår erfaring. Den er lett nok til at man kan holde den mens man står i litt ukomfortable stillinger, man må ikke være vektløfter for å ha den på strak arm, og den er ikke så tung at ikke hvem som helst kan bore hull til lampen i taket.

Borhammer? Slagdrill? Skrutrekker? Blir du også forvirret av de ulike drilltypene har handy-Blix laget en fin oversikt: den store drillparaden.

Konklusjon

Om dette er en bedre eller verre borhammer enn andre skal vi ikke bedømme her, men vi kan si at den virker, og den virker godt. Tre ulike personer har testet den, og den gjør jobben like godt som de større og tyngre variantene vi har brukt før - og det er utrolig mye enklere enn å la slagdrillen slåss med murveggen. Vi kan ikke annet enn å applaudere verktøy som gjør tunge jobber lette.

Det finnes flere varianter av borhammere til rundt 2 kg på markedet, vi har ikke testet flere, og vil derfor ikke gi Bosch-hammeren en karakter i denne omgang. Men vi vil gjerne høre fra dere: Hvilken borhammer har du, og hva er din erfaring med den?

It's hammertime! Se også den store hammerguiden