Bosch malesprøyte PSF 5000E

Vi har malt et kjellerrom, tak og vegger med denne.

SPARER DEG FOR TID: En sprøytepistol er et svært effektivt maleredskap! Foto: BRYNJULF BLIX
SPARER DEG FOR TID: En sprøytepistol er et svært effektivt maleredskap! Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å male vegger og tak er krevende, spesielt om du har høyt tak og profilert veggpanel. Med bytte mellom rulle og pensel blir jobben omfattende hvis det er snakk om store rom.

Rulle på skaft gjør jobben lettere, men det aller enkleste er å sprøytemale. Det erstatter alle typer maleverktøy, både pensler og ruller, og krever ikke slitsomme håndbevegelser.

Vi har tidligere skrevet om vårt førsteinntrykk (der finner du også en video) av den nye løsningen fra Bosch, hvor vi fikk teste sprøytemaling på vegg.

Nå har vi lånt en maskin og malt et helt rom, både tak og vegger, og gjort noen flere erfaringer.

Les også vår test av Bosch PFS 65, en tidligere, mindre modell.

Maskinen

Maskinen består av en kompressor, en fire meter lang slange og selve sprøytepistolen. Den er omtrent like enkel å ta i bruk som en vanlig støvsuger, men i stedet for å velge munnstykke velger du dyse etter som hva slags maling du skal bruke (lakk, lasur og veggmaling). Du stiller også inn den tilsvarende luftmengden på selve kompressoren.

DELENE: Løsningen består av kompressor, slange, sprøytepistol og ekstra beholder. Flere dyser og rengjøringsbørste følger også med. Foto: BRYNJULF BLIX
DELENE: Løsningen består av kompressor, slange, sprøytepistol og ekstra beholder. Flere dyser og rengjøringsbørste følger også med. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Du skal altså ikke regulere noe som helst med avtrekkeren, den er en ren av/på-bryter for malingstilførselen. Det er dysene og innstillingen på kompressoren som bestemmer hvor mye som kommer ut av sprøyten.

ENKEL: Sprøyten består av få deler, og er lett å ta fra hverandre og sette sammen. Foto: BRYNJULF BLIX
ENKEL: Sprøyten består av få deler, og er lett å ta fra hverandre og sette sammen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis merEn luftig opplevelse

Vi har innredet et kjellerrom på 20 kvadratmeter, med gipsplater på vegger og tak. Takhøyden er beskjeden, bare litt over to meter.

Vi hadde lagt plast på gulvet inntil veggen, og stiftet fast plast i en døråpning, for å unngå søl. Det første som skjedde så snart vi startet maskinen var at plasten fløy veggimellom. Luftstrømmen er nemlig konstant ut av sidedysene, det er bare malingsdysen i midten som du åpner og lukker med triggeren på håndtaket. Og luftstrømmen er i klasse liten kuling ...

Skal du maskere områder må du gjøre det skikkelig, med tykt papir eller plast, tett og stramt festet med maskeringstape i solid bredde.

Siden vi bare hadde et nakent betonggulv som uansett skulle belegges var vi ikke så nøye med søl og droppet maskering.

Hvor mye maling?

Vi brukte vanlig veggmaling som har en ganske tykk konsistens. Det var ikke nødvendig å tynne ut denne, og vi fant etter hvert ut at vi også kunne gå ned litt på lufttrykket.

Beholderen fylles med maling og lokket med dyse og håndtak klikkes fast med bajonettfatningen. Så er det klart til bruk.

Selv veggmaling med ganske tykk konsistens var det ikke behov for å tynne ut. Foto: BRYNJULF BLIX
Selv veggmaling med ganske tykk konsistens var det ikke behov for å tynne ut. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Dysen kan stilles i forskjellige posisjoner som gir forskjellig spredning på malingen. For flater er det en bred oval som er mest egnet, skal du male i sprekkene mellom panelbord kan du stille den til loddrett posisjon. Du kan også velge en rund fasong.

SPREDNING: Du stiller inn dysen for forskjellig form på spredning av malingen. Foto: BRYNJULF BLIX
SPREDNING: Du stiller inn dysen for forskjellig form på spredning av malingen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Eksperimentere

For å få et jevnt resultat må man eksperimentere litt med hastighet og avstand mellom sprøyten og veggen. Egenskapene hos underlaget og malingen er også viktig, det beste er å være ganske lett på hånden til å begynne med. Så finner man fort den avstanden og hastigheten som passer best.

Du får jo ingen annen tilbakemelding enn den visuelle når du bruker sprøyte. Maler du med rulle eller pensel kjenner du jo hvor mye maling det er på redskapene og hvor mye du får over på veggen, i tillegg til det visuelle.

EKSPERIMENTER: Det er viktig å teste ut hvor mye maling som kommer ut ved forskjellig avstand og bevegelse. Ellers blir det som til venstre i bildet. Foto: BRYNJULF BLIX
EKSPERIMENTER: Det er viktig å teste ut hvor mye maling som kommer ut ved forskjellig avstand og bevegelse. Ellers blir det som til venstre i bildet. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


På vårt underlag (gipsplater) og med den malingen vi hadde valgt, som var ganske lys, så klarte vi oss faktisk med ett strøk. Det skal innrømmes at vi var litt rause med malingen, og forbruket var en del høyere enn oppgitt fra malingsleverandøren. Vi regnet med å bruke to treliters spann, men endte opp med litt over tre.

Effektivt

Når man har sjekket ut avstand til underlaget med malingen, og funnet korrekt hastighet for bevegelse av sprøyten, er denne løsningen svært effektiv. Tenk deg en bred pensel som ikke går tom for maling, som du kan føre fra tak til gulv og videre fra gulv til tak, i én rolig bevegelse - uten å måtte presse den mot veggen i det hele tatt.

Det samme gjelder i taket, når du har fått ryddet unna alle hindringer som møbler og lignende. Du holder sprøyten i omtrent 45 grader og går bakover i passe hastighet, og snur deg rundt når du nærmer deg veggen på motsatt side.

Går mye kjappere

Når beholderen begynner å bli tom merker du at sprøyten begynner å fuske. Da er det bedre å stoppe arbeidet og fylle beholderen igjen, i stedet for å forsøke å tyne ut den siste rest av maling i beholderen.

Resultatet er at du maler både vegger og tak på langt kortere tid enn med rulle eller pensel. Vi vil anslå at vi brukte en tredjedel av tiden sammenlignet med hva vi ville brukt med rulle på skaft. Forskjellen vil selvsagt variere, men raskere er den uansett.

Rengjøring

Å gjøre rent malerutstyr er sjelden noe man gjør med glede. Derfor har vi som regel kjøpt ganske rimelige pensler og ruller og ganske enkelt kastet dem etter bruk.

For å rense malersprøyten må du først tømme beholderen for maling. Deretter skyller/renser du den godt og fyller den med vann eller det løsemiddelet som malingstypen krever. Du rensker også røret og pakningen som sitter i selve sprøyten. Deretter kjører du sprøyten med vann/løsemiddel til det ikke kommer maling ut av dysen. Så er det bare å rengjøre alt så godt som mulig.

HUSK: Grundig rengjøring må til etter bruk. Foto: BRYNJULF BLIX
HUSK: Grundig rengjøring må til etter bruk. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Overflaten på plasten i malersprøyten og kompressoren er matt, derfor setter det seg lett malingflekker nede i den litt porøse overflaten. Dette fikk vi ikke fjernet, men det har ingen praktisk betydning. Det eneste er at den ser velbrukt ut allerede etter en gangs bruk.

LITT GRISETE: Den matte overflaten gjør det praktisk talt umulig å fjerne alle malingrester. Foto: BRYNJULF BLIX
LITT GRISETE: Den matte overflaten gjør det praktisk talt umulig å fjerne alle malingrester. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Konklusjon

Vi er svært fornøyd med denne løsningen. Den gjør arbeidet langt raskere og enklere, men krever litt mer forarbeide (maskering) og etterarbeide (rengjøring).

Vi opplevde ikke at det var vanskelig å få et jevnt resultat. Det viktigste er å ikke være for raus med malingen og aldri stoppe opp, men alltid holde sprøyten i bevegelse.

I tillegg er jobben i seg selv morsommere når man har effektivt verktøy. En fin bonus.

Prisen er 1.698 kroner.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer