Borte bra - hjemmekontor best?

Det kan være fint å jobbe hjemme, men det forutsetter at du ikke vasser i ledninger, papirrot og, ja, mer ledninger.

LITT I OVERKANT? Hjemmekontoret ditt må ikke se ut som det aldri blir brukt, men det behøver heller ikke se ut som et underbruk av den lokale søppelfyllinga.
LITT I OVERKANT? Hjemmekontoret ditt ikke se ut som det aldri blir brukt, men det behøver heller ikke se ut som et underbruk av den lokale søppelfyllinga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hjemmekontor er for noen bare et annet ord for "jeg trengte å slappe av litt", men det er også et sted hvor mange av oss faktisk gjør noe - så sant ikke hjemmekontoret kommer i veien for selve jobbinga.

Det kan fort skje hvis du ikke tenkte deg så godt om før du bestemte deg for å starte for deg selv, eller hvis hjemmekontoret har blitt til underveis. Før du vet ordet av det er det ledninger overalt, papir overalt, og hvis du er ekstra uheldig får du vondt i både rygg og skuldre fordi du sitter bøyd over en laptop rundt et altfor høyt kjøkkenbord.

Slapp av, det finnes en løsning på det meste. Her har du noen stalltips som kan gjøre tilværelsen på hjemmekontoret enklere.

Les også: Slik blir du kvitt kabelrotet

Så ble det lys

SPAR PENGER: Bruker du sparepærer får du både behagelig lys og behagelig samvittighet - fordi du sparer strøm. (Bilde: SPARSAM fra Ikea)
SPAR PENGER: Bruker du sparepærer får du både behagelig lys og behagelig samvittighet - fordi du sparer strøm. (Bilde: SPARSAM fra Ikea) Vis mer

Det er ikke alle som har den fordelen at de kan designe hjemmekontor helt fra bunn av, men
hvis du tilhører en av de privilegerte, eller en av dem som har tid til og penger til en rask oppussingsjobb, kan det være greit å tenke gjennom ting som du kanskje tror er forbeholdt interiørmagasiner og Homsepatruljen: Farge og lys.

- Å ha et godt arbeidslys er viktig når du jobber. Taklamper over arbeidsbordet gir lys ovenfra og er både praktisk og fint. Velg lamper med dimmere slik at du kan justere lysstyrken, sier Frode Skage Ullebust, komunikasjonsrådgiver i IKEA Norge.

Også fargevalget kan bidra til å gi kontoret den rette stemningen. Det sier seg selv at det ikke er noen innertier å stirre inn i en signalgrønn vegg hele dagen, med mindre du arbeider med en roman som er ment å bli den neste "American Psycho".

- Det er mange fordeler med å jobbe hjemme. En av dem er at du kan dekorere kontoret som du vil. Velg rolige og duse farger som hvitt eller grått og tepper som skaper en koselig atmosfære og god akustikk. Suppler med farger og dekor å få en personlig stil, fortsetter Skage Ullebust.

Ledninger. Kabler.

I de dager da skrivemaskinen og blekkpennen var hjemmekontoristens foretrukne verktøy var naturlig nok ikke kabelrot noen kjent problemstilling.

Nå er det PCen som regjerer, og en datamaskin uten ledninger er en død datamaskin.

USKYLDIG LITEN SAK: Men denne tingesten fra Clas Ohlson til noen få tiere hjelper å løfte unna grenuttakene dine.
USKYLDIG LITEN SAK: Men denne tingesten fra Clas Ohlson til noen få tiere hjelper å løfte unna grenuttakene dine. Vis mer

Det smarteste du kan gjøre er å enten gå for et skrivebord som har innebygget kabelrenne, slik at du kan gjemme bort ledningene på baksiden av skrivebordet. Det har en praktisk side -
du unngår å snuble i dem -, og det har en estetisk side: Ledningene blir ikke synlige for alle andre som måtte oppholde seg i nærheten av hjemmekontoret.

Merk at det kan være nyttig å skille for eksempel strømkabler og skjerm- og USB-kabler fra hverandre. Førstnevnte blir ofte liggende på samme sted i lengre perioder, mens USB-kabler (til printer, mus, digitalkamera og så videre) gjerne bør være mer fleksible hva tilgjengelighet angår.

Gjem strømmen

Såkalte grenuttak er svært hendige når stikkontakten i veggen ikke tilbyr mer enn to eller fire punkter, men det er verken pent eller ryddig å la et par av dem bli liggende på gulvet.

Ettersom barn ofte har tilgang til hjemmekontorområdet er det dessuten en fordel å gjemme bort uttakene, spesielt hvis de har av- og påknapp (jada, jeg har også opplevd at all strømmen plutselig forsvinner fra alle apparatene på skrivebordet). Støvsuging og gulvvask blir også to hakk enklere hvis en slipper å forholde seg til åtte strømkabler.

Sjekk disse drømmehjemmekontorene for inspirasjon:
(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Clas Ohlson fører for eksempel et rimelig vegg- og/eller skrivebordsfeste for grenuttak, som gjør det enkelt å heve strømkablene opp fra gulvet og ut av syne. Ikeas Signum ledningslist skal også skrus fast i skrivebordet, før du legger grenuttaket og ledningene oppi lista.

Ikke ødelegg ryggen eller skuldrene

En vesensforskjell på mange hjemmekontor og arbeidsplasser er at der arbeidsplassen din gjerne bruker to tusen kroner på en kontorstol, og minst like mye på kontorpulten, så vil du helst knipe igjen når de samme møblene skal kjøpes inn til tenketanken på hjemmeadressen.

Det kan være dumt.

- Tenk over hvilke aktiviteter du skal utføre mens du sitter i stolen, og hvor lenge du skal sitte. En grunnleggende stol som kan justeres i høyden tilbyr den komforten du trenger i korte perioder, sier Frode Skage Ullebust, komunikasjonsrådgiver i IKEA Norge.

Hvis hjemmekontoret ditt med andre ord bare er i bruk en time eller to i ny og ne behøver du naturligvis ikke svi av 2000 kroner på en stol der alt, inkludert lufttrykket i ryggen, kan justeres. Tilbringer du derimot flere arbeidsdager der i uka bør du sørge for at:

SMART SAK: Underarmstøtter er svært enkle å feste på de fleste skrivebord, men sjekk at ikke bordplata har en festeramme på undersiden som kan sperre for festene til støtten.
SMART SAK: Underarmstøtter er svært enkle å feste på de fleste skrivebord, men sjekk at ikke bordplata har en festeramme på undersiden som kan sperre for festene til støtten. Vis mer

  • rygg (dybde, høyde), setevinkel, sittehøyde og avstanden fra rygg til sete kan justeres
  • kontorpulten er laget slik at hele albuen kan hvile på bordflaten
    mens du skriver og bruker musa
  • det finnes overskuddsplass, slik at du ikke bare har plass til et tastatur og en skjerm og en mus, men også alle småtingene som oppbevares midlertidig på skrivebordet.

Hvis du allerede har et skrivebord som ikke gir plass til hele albuen, finnes det såkalte underarmsstøtter som gir svært effektiv avlastning for både skuldre og armer. Denne koster for eksempel 689 kroner (pluss frakt) hos Dustin Home, mens denne litt enklere varianten koster 549 kroner (pluss frakt) hos Komplett.

Tar du på deg spandérbuksene kan du bruke 3550 kroner på noe av det ypperste Ikea har å tilby med sin Kläppe arbeidsstol, eller du kan legge ut 2995 kroner på en TS Sit Up High-stol fra Bohus.

Ute av syne - ute av hodet

Det papirløse kontoret er like lite virkelighet i 2010 som den flyvende bilen over Karl Johan i Oslo og tannlegetimer som ikke gjør vondt, noe som er verdt å ta med seg når du planlegger hvordan du har tenkt å arkivere alt fra utskrifter til det klassiske smårotet som uten unntak akkompagnerer et kontor, enten det er hjemme eller på jobb.

TO TING SOM ER KJEKKE Å HA: Lås og hjul. Dermed kan du flytte arkivskapet ut av syne når du ikke er i bruk, samtidig som låsen beskytter små barn og andre nysgjerrige mot tilgang. Foto: IKEA
TO TING SOM ER KJEKKE Å HA: Lås og hjul. Dermed kan du flytte arkivskapet ut av syne når du ikke er i bruk, samtidig som låsen beskytter små barn og andre nysgjerrige mot tilgang. Foto: IKEA Vis mer


Regel nummer én er å gjøre alt trådløst som du kan gjøre trådløst. Det gjelder trivielle ting som en trådløs ruter og gjerne også en trådløs mus, for dess færre ledninger du kan klare deg med på pulten jo bedre.

Investér gjerne også i en trådløs skriver, som for tiden begynner på et så lavt prisnivå (fra rundt 700 kroner) at de bør ligge i tankene til alle som ikke driver trykkeri.

Ruter, skriver og liknende kan enkelt gjemmes bort i romslige arkivskap, for eksempel med hjul, som både kan låses, trilles bort og dekke til innholdet når skapet ikke er i bruk.

Har du eget hjemmekontor? Del de beste tipsene dine i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer