Bort med soppen

Det kryr av dem i oppvaskmaskinen. Men kan vi bli kvitt dem?

62 prosent av oppvaskmaskinene som ble vurdert i en undersøkelse inneholdt kolonier av gjærsopp. Foto: Colourbox.com
62 prosent av oppvaskmaskinene som ble vurdert i en undersøkelse inneholdt kolonier av gjærsopp. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppvaskmaskiner er et ideelt bosted for flere typer sopp, meldte forskere i forrige uke.

Den typen sopp det er snakk om trives både der det er veldig fuktig og varmt, og i andre uutholdelige forhold. 62 prosent av oppvaskmaskinene som ble vurdert i en undersøkelse inneholdt kolonier av gjærsopp, ifølge Forskning.no. Soppen ble funnet på gummipakningen/gummilisten som sitter mellom døren og selve oppvaskmaskinen.

Noen av soppene kan til og med være helseskadelige for mennesker med svekket immunforsvar, ifølge forskerne bak studien. Enkelte av soppene de fant er blant annet kjent for å invadere lungene til personer med cystisk fibrose. Cystisk fibrose gir forstyrrelser i kjertelfunksjonen i flere organer.

Les også: - Ikke bruk oppvasktabletter

- Bør ikke overse dette

Forskeren avslutter studien med å si:

- Selv om det så langt ikke finnes rapporter om infeksjon hos friske mennesker i husstander som bruker oppvaskmaskin, bør man ikke overse den potensielle risikoen de representerer.

Så hvordan bli kvitt soppen? DinSide.no spør studiemedforfatter Nina Gunde-Cimerman hva som skal til for å bli kvitt disse ekle koloniene.

- Man vet ikke ennå, det må flere studier til, sier professoren fra Universitetet i Ljubljana.

Hva gjør du og jeg nå?

Test av oppvaskmaskiner

La sausrester ligge igjen på tallerkenen

Vi hører med noen andre eksperter på området, og kontakter både hvitevareprodusenten Mieles og vaskemiddelprodusenten Lilleborgs Forbrukerservice.

Tommy Christoffersen, produktkonsulent for innbyggingsapparater hos Miele, sier det er viktig å rengjøre oppvaskmaskinen med jevne mellomrom, og anbefaler at man først og fremst fokuserer på generelt vedlikehold av oppvaskmaskinen.

- Maskinen vil fikse en del selv i form av å fjerne mat og matrester. Videre er det viktig å huske på riktig dosering av såpe, og å vaske ved høyere temperatur, 75 grader, en gang i blant.

Han tilføyer:

- Ved bruk av Automatikkprogram vil oppvaskmaskinen tilpasse temperatur og vasketid etter hvor skittent oppvasken er. Maskinen vil vaske på høyere temperaturer og såpen fungerer bedre hvis f.eks sausrester og lignende er igjen på det du skal vaske. Rens også silen i bunn med jevne mellomrom, for å fjerne fremmedlegemer. Noen maskiner sier ifra når dette bør gjøres, sier Christoffersen, som også tipser om å bruke maskinrens.

Christoffersen anbefaler i tillegg å dirke hull i spylearmer en gang i blant, da de kan tette seg.

- Husk at det også er en del oppvaskmaskiner ikke klarer å rengjøre selv. Dette bør vaskes regelmessig. Søl på dørpakningen og dørkarmen gir grobunn for bakterier og sopp, og bør fjernes med klut.

Husk: Tette spylearmer gir skitten oppvask

En annen sak med nye funn

Videre snakker vi med Lilleborgs Forbrukerservice, og spør om ikke Sun Maskinrens gjør susen.

- Sun Maskinrens er først og fremst beregnet på å fjerne kalkavleiringer og fett i oppvaskmaskinen. Hvor ofte man bør rense maskinen med Sun Maskinrens vil variere fra husstand til husstand, avhengig av hvordan og hvor hyppig man bruker oppvaskmaskinen, sier Forbrukerservice.

De presiserer at dette med sopp er en annen sak med helt nye funn.

- Lilleborg følger kontinuerlig med på forskning innen vår bransje, og vi vil naturligvis følge tett med i det videre arbeidet med denne saken.

Da får vi i mellomtiden tenke at denne soppen ikke utgjør en reell trussel for oss. Som forskning.no skriver, en trøst er at vi antakelig løper en større risiko ved å la oppvasken stå!

Så mye koster oppvasken

Studien er publisert i tidsskriftet Fungal Biology.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer