En leilighet er til salgs på Dampsaga Borettslag nå, men det spørs hvordan kjøpsviljen er. Faksimile fra Finn.no.
En leilighet er til salgs på Dampsaga Borettslag nå, men det spørs hvordan kjøpsviljen er. Faksimile fra Finn.no.Vis mer

Borettslaget gikk konkurs

Dampsaga borettslag på Lillehammer har gått konkurs. Et råttent borettslag, sier direktør i NBBL.

Bankene har gjort en dårlig jobb i forhold til Dampsaga borettslag på Lillehammer. Det mener Forbrukerrådet, som ikke er overrasket over at borettslaget nå går konkurs.

- Dampsaga og andre liknende borettslag ble solgt i en tid med meget lave renter. Dermed kunne man markedsføre svært lave kostnader, og det var ingen krav om å fortelle kjøperne om den reelle totalprisen, sier underdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet i en artikkel på Forbrukerportalen.

Mer om beboernes rettigheter her.

Les også: - Ikke nedbetal fellesgjelden!

Dristige utlån

Borettslag med tilsynelatende lave kostnader lokket på beboere som kanskje hadde et litt blåøyd forhold til hva som faktisk var den reelle prisen på boligen. Når bankene dessuten ga lån til personer som ikke hadde økonomi til å betjene kostnadene ved boligene, får borettslaget problemer når rentene begynner å løpe.

- De tilsynelatende lave kostnadene gjorde det mulig for utbyggerne å ta en høyere pris, og først når rentene normaliserer seg går det opp for beboerne hva den reelle prisen på boligen er.

- For beboerne i Dampsaga har den vist seg å være alt for høy, sier Øines.

Les også kommentaren: Renteris til egen bak

- Det var ingen veg utenom. Vi har snudd hver eneste stein, sier borettslagets advokat, Lars Harald Rylandsholm, til gd.no fredag ettermiddag. Han overleverte konkursbegjeringen for Dampsaga Borettslag til Sør-Gudbrandsdals sorenskriverkontor litt før klokken 11 i formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men alt er ikke tapt

- Det har vært stort negativt søkelys på borettslagsboliger. Men det er imidlertid også fordeler. Gjeldstyngede beboere i borettslag risikerer, i motsetning til selveiere, kun å tape innskuddet. Fellesgjelden kan de slippe unna. Det sa Øines til DinSide i sommer.

Les også: Trygt med borettslag, tross alt

Dampsaga-beboerne har dermed sannsynligvis mistet innskuddene sine, samt det de eventuelt har betalt i ordinære avdrag på fellesgjelden. Men de mister altså ikke boligen - de kan fortsette å bo der, og kan til og med oppleve at husleien går ned.

- Det er viktig at beboerne er aktive, og krever riktig nivå på husleien når denne fastsettes, skriver Forbrukerportalen.

Les også: Ville sikre kjøpere av lavinnskuddsboliger

Dette er råtne borettslag

- Konkurs i borettslag er en veldig stor sjeldenhet. Det skjedde vel på 80-tallet, men jeg kan ikke huske at det har skjedd etter det, sier administrerende direktør Ralph Nordberg i Norske boligbyggelags landsforbund (NBBL) til DN.no.

Nordberg sier til avisen at man må skille mellom de veldrevne borettslagene og de råtne. Sistnevnte kjennetegnes i følge direktøren av høy fellesgjeld, festet tomt som må innløses etter en viss tid, lave innskudd. Dessuten har de gjerne blitt solgt gjennom aggressiv markedsføring med fokus på de lave innskuddene.