<strong> Foto:</strong> iStockphoto.com
Foto: iStockphoto.com Vis mer

Borettslaget gikk konkurs, mistet innskudd

Kan de få noe tilbake?

Publisert
Sist oppdatert

Borettslaget Hamnatoppen i Tromsø har begjært seg selv konkurs. Dette betyr at borettshaverne taper det de har betalt for andelen, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

Hamnatoppen det tredje borettslaget som det siste året gått konkurs her i landet.
Det kan imidlertid være en liten sjanse for at andelshaverne kan få tilbake noe av innskuddet.

Merk at det formelle innskuddet ikke nødvendigvis er lik den summen du kjøpte boligen for. Hvor stor din andel i borettslaget er, kommer frem av avtalen eller bygge- og finansieringsplanen.

- Må jeg flytte?

For å ta det aller viktigste først: Du blir ikke umiddelbart kastet ut på gaten, selv om borettslaget du bor i skulle gå konkurs.

Nyttig på nett om leiepriser:

SSBs leiemarkedsundersøkelse har statistikkgrunnlag fra hele landet.

Bor du i hovedstaden, har Boligbygg en mer nøyaktig oversikt over både markedsleie og gjengs leie, og de finner du her.


Det som skjer er at den bruksretten du i sin tid kjøpte, går over til å bli en leierett. Ifølge Forbrukerrådet får beboerne en tidsubestemt leieavtale, etter husleieloven. Regler om oppsigelse vil da gjelde på vanlig måte.

Husleien skal settes til gjengs leie. Det vil si at dagens "husleie" som også omfatter nedbetaling av fellesgjeld, ikke nødvendigvis ikke er det du vil måtte betale fremover. For å fastsette husleie, vil boligene vurderes opp mot tilsvarende objekter i nabolaget.

Husleien vil bli fastsatt av ny huseier, og synes du husleien blir urimelig høy, i forhold til det du mener er gjengs leie i området kan du klage. Det aller beste er imidlertid å ligge ett skritt foran: Skaff deg oversikten nå.

Nå kan du prute på leieprisene

Hva med den tapte andelen i borettslaget?

Forbrukerrådets 3 råd ved konkurs i borettslag:

  • Fortsett å bo i boligen som leietaker dersom boligen tilfredsstiller dine boligbehov
  • Frem krav i konkursboet selv om sannsynligheten er liten for å få noe
  • Bruk kjøperetten dersom eiendommen seksjoneres.


Har du tapt andelen din, er det første du må gjøre å fremme et krav i boet om å få tilbakebetalt det formelle innskuddet i boligen, i henhold til borettslagslovens § 2-10. Selve konkurssituasjonen i borettslag er regulert i borettslagsloven § 5-25.

Det du eventuelt har betalt i ordinære avdrag på fellesgjelden, er tapt. Har du en IN-ordning må du fremme krav om tilbakebetaling av dette spesifikt. Dette skal være pantesikret på linje med bankens krav, og sjansen for at du får noe igjen av dette skal være større.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Bruk forkjøpsrett

Du har imidlertid én mulighet til å begrense det økonomiske tapet. Dersom det blir bestemt å seksjonere ut boenhetene og selge dem, har du som leietaker kjøpsrett. Dette ifølge Eierseksjonslovens § 14. Dette vil i praksis bety en ekstrautgift, men kjøpesummen skal settes til 80 prosent av salgsverdien på seksjonen, så her er det en engangssjanse til å få bolig til 20 prosent rabatt.

Disse bestemmelsene kan være aktuelle i forbindelse med konkurser i borettslag ettersom et sannsynlig utfall vil være at konkursboet velger å seksjonere borettslagets eiendom og selge boligene som eierseksjonsboliger.

Merk at dette kun gjelder dersom du bor i boligen, og har økonomi til å kjøpe den. Det er imidlertid konkursboet som bestemmer om boligene skal seksjoneres. Alternativet kan være å selge hele eiendommen til en investor, og tidligere borettshavere vil da kunne sies opp etter bestemmelsene i husleieloven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer