Bore-guiden

Bore hull er ikke bare bare.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fullt mulig å sette det første og beste boret i drillen, la den gå på full fart og presse boret igjennom så flisene fyker. Men det blir ikke pent, du risikerer å ødelegge det du borer i og sliter ut både bor og drill raskere enn du burde.

Det finnes mange typer bor og mange typer materialer. Noen er harde og seige, andre er sprø og porøse, vi har tre, metall, betong, murstein, lettbetong, gipsplater, bløtt tre og hardt tre, plast, fiberplater....

Hvilket bor skal man bruke til hva og hvordan?

Duell: Billige batteridriller

Her kommer en oversikt over de viktigste bor-typene, hva de brukes til og hvordan.

Boring i tre

Det finnes mange typer tre, både forskjellige tresorter og produkter av bearbeidet tre. Furu og gran er vanlig i materialer i Norge, hardere sorter som bjerk og lønn og eksotiske tresorter er det også tilgang på. Plater av forskjellige varianter av presset/limt trespon er også mye brukt i møbelindustrien.

Hva slags bor du skal bruke er avhengig av mange faktorer. Skal du bore tvers igjennom materialet eller bare lage et hull for å feste en skrue eller en plugg? Skal du bore gjennom en vegg, i en tykk stokk eller en tynn plate?

pluggbor for tre Foto: Brynjulf Blix
pluggbor for tre Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Pluggboret er først og fremst beregnet på å bore hull til treplugger, siden det etterlater seg en flat bunn med et lite hull i, men fungerer utmerket til generelt bruk i tre. Senterspissen gjør at boret ikke vandrer når du starter å bore.

Du kan bore middels dypt, spontransporten er ikke alltid god nok til å bore veldig dype hull. Derfor må du gjerne ta ut boret og blåse rent før du fortsetter.

Hastigheten på boret skal ikke være for stor og du skal heller ikke presse boret. Noen få hundre omdreininger/minutt avhengig av diameter gir et godt resultat.

spiralbor med mateskrue Foto: Brynjulf Blix
spiralbor med mateskrue Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Skal du bore dype hull gjennom vegger eller i bjelker er spiralbor med mateskrue tingen. Det styrer godt, mater nesten helt av seg selv og har god kapasitet til å fjerne spon.

Les også: Smart med drill

Flatbor Foto: Brynjulf Blix
Flatbor Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Flatbor er også en klassiker. Den er ganske brutal og egner seg til grovere jobber. Det kan kjøres på høy hastighet og gir stor avvirking. Det egner seg mindre godt der resultatet skal bli pene opg synlige hull. Til bolter i bjelker osv. er den på hjemmebane.

Hengselbor Foto: Brynjulf Blix
Hengselbor Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hengselboret er et spesialbor for hull til moderne skaphenglser. Du borer ikke gjennom materialet med dette boret, men bruker det til å lage en brønn for den delen av hengselet som sitter i døra. Det gir flat bunn med et lite senterhull.

Har borer man langsomt og mater forsiktig, aller helst i et borstativ.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hullsaga er en kombinasjon av bor og sag, sagdelen skrus på og låses på holderen med senterboret, og finnes i mange dimensjoner.

Hullsag brukes når du skal ha store hull i plater, f.eks. til gjennomføring for forskjellige typer rør.

Hullsag skal ikke kjøres for fort, da går det varmt og du svir og brenner materialet. Jo større diameter jo langsommere skal den rotere.

Hullsag kan også brukes på visse metaller, som aluminium og presstøpte koblings/apparatbokser. Da er det viktig at man kjøler ned skjæreflatene med en væske, isopropanol fungerer utmerket. Vann er også bedre enn ingen ting. Det skal ikke renne utover, men det må være vått i sporet der det sages.

Les også: Drillparaden

Standard spiralbor (nederst) og spesialslipt for plast (øverst) Foto: Brynjulf Blix
Standard spiralbor (nederst) og spesialslipt for plast (øverst) Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Et vanlig spiralbor fungerer også utmerket i tre, samt i metall og en del andre materialer.

Det nederste boret er et vanlig spiralbor, det øverste har en mye spissere vinkel. Det er et spesialbor for plast av forskjellig slag.

1 mm bor Foto: Brynjulf Blix
1 mm bor Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Spiralbor får du fra under 1 mm tykkelse og oppover. De fleste hobbyverktøy klarer ikke mer enn 13mm diameter, men det finnes bor som har dreid skaft med mindre diameter enn selve boret.

Boring i metall

Skal du bore i metall møter du straks på flere utfordringer. For det første er det vanskelig å komme i gang, fordi boret har lett for å skli til siden med det samme du starter drillen. Da bruker du en kjørner som lager en fordypning i metallet. Det finnes to typer, manuell som må slås på med hammer for å sette merke, og automatisk som har en fjær og utløser. Du plasserer spissen på materialet og presser, så løser fjære ut og lager en fordypning til boret.

Bullet fra B&D Foto: Brynjulf Blix
Bullet fra B&D Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Bulletboret fra Black & Decker har en spesiell spiss som gjør det lettere å styre boret i starten. Ellers fungerer det som et vanlig spiralbor, og kan også brukes i tre og andre materialer.

Når du borer i metall skal du alltid bruke en form for smøring/avkjøling. Det gjør at verktøyet varer mye lenger og gir dessuten et langt penere resultat. Det gjør også jobben lettere.

Du skal heller ikke ha høy hastighet på boret eller presse for hardt. Da risikerer du bare varmgang og ødelagt bor. Jo større diameter jo langsommere skal boret rotere.

Det finnes spesielle skjæreoljer, men du kan også bruke universalsmøremiddlet WD40. Til aluminium og støpegods av lettmetall er isopropanol utmerket, som nevnt over i forbindelse med hullsaga.

Boring i mur og fliser

Skal du bore i mur trenger du som regel et slagbor. Det er et spiralbor som har påsveisede skjær av hardmetall. Slagdrillen settes i slagposisjon og du presser boret innover for at det skal slå.

Murbor Foto: Brynjulf Blix
Murbor Foto: Brynjulf Blix Vis mer


For tyngre jobber anbefales en borhammer som slår boret selv, du behøver ikke å presse.

Er det murstein som det skal bores i er det lurt å først tape over der du skal ha hullet med maskeringstape, og få en medhjelper til å holde støvsugertuten så tett mot boret som mulig. Det røde støvet har en tendens til å sette seg fast og misfarge området rundt borehullet.

Flisbor Foto: Brynjulf Blix
Flisbor Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Skal du bore i fliser skal du også tape over hullet med maskeringstape, ellers sklir boret rundt omkring som en kunstløper i piruett på glattisen.

Flisboret er formet som en pilspiss, og skraper ut hullet i flisene. Det skal rotere i moderat fart slik at du beholder kontrollen.

Stort flisbor Foto: Brynjulf Blix
Stort flisbor Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Skal du bore større hull i krukker og lignende, finnes det trekantede bor som tar unna.

Andre bortyper

Det finnes enda flere spesialbor, til forsenking av skruer, til skjæring av plugger, og mange andre spesialoppgaver.

Del gjerne dine egne tips og erfaringer i debatten under!