En bordsirkelsag er et svært nyttig verktøy! Foto: Brynjulf Blix
En bordsirkelsag er et svært nyttig verktøy! Foto: Brynjulf BlixVis mer

Bordsirkelsag - hva er viktig?

En bordsirkelsag kommer du ikke utenom hvis du skal sage på langs. Men hvilke egenskaper må den ha?

Man kan klare seg med en enkel håndsag, og med tiden blir man sikkert god til å sage både raskt og rett. Det er ikke så mange tiår siden dette var det eneste alternativet for hobbysnekkeren.

I dag finnes det en mengde forskjellige sager drevet av kraftige elektriske motorer, på batteri eller strømnettet.

Skal du i gang med byggeprosjekter av et visst omfang, som innredning av råloft eller kjellerrom, bygge uthus, terrasser eller garasje - eller bare legge parkett på et alt annet enn firkantet gulv - da trenger du flere sager.

Du trenger kapp og gjærsag til å kappe bord og lister på tvers og i vinkel. Du trenger stikksag til å gjøre odde tilpasninger, og du trenger en bordsirkelsag når du skal sage plater eller bord på langs.

Les også: Den store sag-paraden

Hvorfor bordsirkelsag?

En bordsirkelsag er en sag hvor sagbladet kommer opp av en spalte i en plate. Under platen sitter sagmotoren og forskjellige justeringsmekanismer, og det hele er montert i en enhet som kan settes på et bord. Et praktisk alternativ til å sette saga på et bord er å feste saga på et gulvstativ, med eller uten hjul.

Fordelene med en bordsirkelsag er mange. Den viktigste er at den støtter materialet du skal sage med gode og solide føringer, slik at du får et presist og nøyaktig resultat. Dette gjelder både for plater og bord, og for snitt i alle vinkler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men dette forutsetter at saga har et stødig bord, et stabilt anlegg og tilstrekkelig kraftig motor. Mulighet for å utvide bordet i flere retninger er viktig, spesielt hvis du skal sage plater.

Fast eller flyttbar?

Det finnes relativt små og flyttbare bordsager, som er greie å flytte mellom arbeidsplass og lagring. Disse er ofte beregnet på proffene og prisene er deretter, men det finnes også svært enkle og rimelige varianter.

Bosch GTS 10 XC - proffsag. Foto: Produsenten
Bosch GTS 10 XC - proffsag. Foto: Produsenten Vis mer
Rimelig og enkel bordsag fra Jula. Foto: Produsenten
Rimelig og enkel bordsag fra Jula. Foto: Produsenten Vis mer
Det finnes også løsninger som gjør det mye enklere å flytte bordsaga. Flere produsenter har stativ med hjul og håndtak, som gjør at du kan trille saga.

Det finnes smarte traller som gjør bordsirkelsaga svært portabel. Foto: Produsenten
Det finnes smarte traller som gjør bordsirkelsaga svært portabel. Foto: Produsenten Vis mer


Men de fleste rimelige bordsager er beregnet på å stå fast på stativ.

Bordsirkelsag fra Clas Ohlson. Foto: Produsenten
Bordsirkelsag fra Clas Ohlson. Foto: Produsenten Vis mer


Hvor kraftig motor trenger du?

For de fleste hobbysnekkere er det tilstrekkelig med en motorkraft på rundt 1500 Watt. Da klarer du alle typer plater og kan fint splitte 2"x4" på langs, dersom du tar det rolig med matingen. Proffe modeller ligger gjerne noe over i effekt, i overkant av 2000 Watt.

Sagbladet er som regel mellom 250 millimeter (10 tommer) og 315 (12,5 tommer) i diameter og gir vanligvis mellom 75 - 80 mm maksimal kuttehøyde.

Skal du sage virkelig grove dimensjoner er vi oppe i byggsag-ligaen, og da er vi utenfor tema i denne artikkelen.

Presise anlegg

Her er vi ved noe av det viktigste med en bordsag. Hele poenget med en slik sag er at du kan sage rett, og at du kan stille inn anlegget slik at avstanden mellom blad og anlegg er helt parallelt.

Hvis anlegget ikke er parallelt blir det ikke bare skjevt, men du risikerer også at materialet kiler seg eller at saga slår tilbake. Da kan det oppstå farlige situasjoner hvor du får materialet rett i mot deg som kan skade hender og kropp.

Det klart beste er at parallellanlegget låses på begge sider av sagbordet. Da blir det både tryggere og rettere. Alle proffsager har en slik løsning, men på de billigste sagene ser du det aldri.

Rimelige bordsirkelsager har som regel anlegg som bare festes i den ene enden. Foto: Brynjulf Blix
Rimelige bordsirkelsager har som regel anlegg som bare festes i den ene enden. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Makita 2704 - portabel proffsag. Foto: Produsenten
Makita 2704 - portabel proffsag. Foto: Produsenten Vis mer
Bordsager kommer som regel også med en føringsskinne som lar deg sage i vinkel. Her er det viktig at føringen er jevn og uten slark, både for resultatet og for sikkerheten.

Sikkerhet

Alle bordsager har bladbeskyttelse og spaltekniv. Noen synes dette er i veien og fjerner dette, eller lar være å montere det. Det er ikke spesielt lurt. Et åpent sagblad kan gjøre ubotelig skade i løpet av en brøkdels sekund.

Bruk også føringsverktøyet som følger med når du må splitte smale materialer. Hold alltid fingrene trygt unna sagbladet.

Sørg også for at saga står stødig og at materialer og ledninger ikke lager snublefeller.

Hørselvern er også gunstig.

Justering av sagbladet

Det er to skoler når det gjelder hvor høyt sagbladet skal stikke opp over materialet som skal sages. Den ene skolen hevder at du bare skal kunne se en tann stikke opp høyere materialet. Ekstremversjonen er at bladet skal stikke like mye over som den fingertykkelsen du gjerne vil kutte ...

Den andre skolen hevder at saga jobber bedre og skjærer penere når tennene på bladet skjærer kortest vei nesten rett ned i materialet i stedet for hele veien rundt. Dette skal også gi mindre friksjon og kjøligere blad.

Et høyt innstilt og synlig blad utgjør en større risiko for skader, her får en hver ta sin egen avgjørelse.

Les også: Slik bruker du bordsirkelsagen

Billig eller dyrt?

Hva er forskjellene på en billig og en dyr bordsirkelsag?

Forskjellene ligger i konstruksjon og materialvalg. De billige sagene er laget av pressede stålplater mens de dyrere har en bordplate av frest aluminium og en støpt konstruksjon som holder motor og styringsmekanismer.

De billige sagene er derfor mindre presise, tyngre og av generelt dårligere kvalitet.

Du får dessuten gjerne et blad med færre og grovere tenner med en billig sag. En dyrere har bedre, mer fintannet blad som gir penere snitt.

Bordsag fra Jula Foto: Produsenten
Bordsag fra Jula Foto: Produsenten Vis mer


Men en billig sag kan likevel være god nok! Alt avhenger av bruksmønster og egne krav. Trenger du ikke høy presisjon og skal bruke saga på et par prosjekter og ellers bare en gang i blant er det ikke noe poeng i å bruke tusenvis av kroner. Da klarer du deg fint med en billigsag fra byggevarehusene.

Rimelig bordsirkelsag fra Coop. Foto: Produsenten
Rimelig bordsirkelsag fra Coop. Foto: Produsenten Vis mer


Men er du en entusiast som gjerne tilbringer fritid i snekkerbua er gleden ved godt verktøy et viktig element.