Brannsikker bolig

Bør ha brannøvelsen hvert år, men nesten ingen gjør det

Høysesongen for boligbranner er i gang, og enkle grep kan redde liv.

NÅR ULYKKEN RAMMER: Brann i boligen kan ramme oss alle. Det er også derfor Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap råder familier å ha brannøvelse hjemme minst en gang i året. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
NÅR ULYKKEN RAMMER: Brann i boligen kan ramme oss alle. Det er også derfor Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap råder familier å ha brannøvelse hjemme minst en gang i året. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer

Høst og vinter bringer med seg kulde og mørketid, da er det koselig å tenne stearinlys og fyre i ovnen hjemme.

Mindre koselig er det at den kjølige tiden på året, som en følge av dette, er høysesong for boligbranner.

Boliger skal sikres best mulig mot brann, men ikke alle hjem er det.

Så hvordan kan du sørge for at boligen din er godt nok rustet mot brann?

- Ha brannøvelse hjemme

- Statistikken vår viser at det er flere branner om vinteren enn ellers i året. Spesielt i månedene desember og januar er det ofte mange branner. Det kan skyldes at vi er mer inne om vinteren, bruker levende lys, fyrer i peisen og bruker mer elektrisk utstyr enn ellers i året, sier Ann Christin Olsen-Haines, fungerende avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Hun forteller at ved en boligbrann har du og familien kun få minutter på å komme dere ut. Derfor mener hun at alle som bor i boligen bør være best mulig forberedt dersom katastrofen skulle ramme.

- Med jevnlige brannøvelser er både små og store forberedt hvis alarmen går. Dere bør derfor gjennomføre brannøvelse hjemme minst én gang i året, råder Olsen-Haines.

Hovedårsaken til boligbranner

Bruk av levende lys som står ubevoktet, varmeovner som tildekkes av klær og feil bruk av skjøteledninger er eksempler på brannfarer i hjemmet.

Men, selv om det er flere faremomenter i huset som øker risiko for brann, er det ett sted i hjemmet som forårsaker flest branntilfeller i privatboliger:

- Hele 45 prosent av brann- og redningsvesenets brannutrykninger til boliger i 2018 skyldtes branner og branntilløp på komfyren, opplyser Olsen-Haines.

For å minske brannfaren på kjøkkenet, er det én enkel ting som kan hjelpe:

- En komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk, tipser Olsen-Haines.

Koble sammen røykvarslere

Det mest åpenbare for å sikre boligen mot brann, er å installere røykvarslere eller et brannalarmanlegg.

- Du må ha minst én røykvarsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, understreker Olsen-Haines.

Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer, bør du i tillegg koble røykvarslerne sammen, altså seriekoble. Dette virker slik at når en røykvarsler går ett sted, så går alle røykvarslerne av samtidig, opplyser hun.

- Har du nedsatt hørsel, finnes det røykvarslere som er basert på annen funksjon enn lyd, for eksempel vibrasjon. For eldre mennesker eller andre i risikoutsatt gruppe, kan det være aktuelt med røykvarsler koplet til trygghetsalarm. Flere kommuner tilbyr dette til brukere av helse- og omsorgstjenesten.

Annet sikkerhetsutstyr

  • Alle boliger skal ha brannslokkeutstyr som husbrannslange eller brannslokkeapparat.
  • Brannteppe er også en rimelig investering som kan brukes til å kvele branntilløp eller slukke en liten brann.
  • Komfyrvakt er en god investering. Med komfyrvakt slår komfyren seg av når det oppstår en farlig situasjon. Det er krav om komfyrvakt i alle nye boliger og der det elektriske anlegget byttes ut eller dersom det legges opp ny kurs til kjøkkenet. Les mer om komfyrvakt her.
  • Tidsur som slår av elektriske apparater.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!