Bør gi momsfritak for installering av varmepumpe

KOMMENTAR: Enova-reglene er kronglete og uklare. Gi heller momsfritak for energitiltak i boligen.

<B>FRITAK:</B> Under visse vilkår får du fradrag for varmepumpe. Men hvorfor ikke gjøre den momsfri? Foto: NTB SCANPIX
FRITAK: Under visse vilkår får du fradrag for varmepumpe. Men hvorfor ikke gjøre den momsfri? Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppgraderingen av norske boliger til bedre miljøstandard går jevnt og trutt. Snart har halvparten av husstandene her i landet varmepumpe.

Vi tviler på om Enova fortjener all ære for dette, med sine kompliserte tilskuddsordninger og mange unntak.

Snarere skyldes det nok at folk flest skjønner hvor mye de kan spare, uten å ta seg bryet med å fylle ut skjemaer eller gjøre dyre tiltak for å få noen lusne tusenlapper igjen.

Et momsfritak etter elbil-modell ville utvilsomt vært enklere og mer effektivt.

Ingen stor jubel

Onsdag forrige uke kunngjorde Enova at du ikke lenger trenger å søke på forhånd, for å få støtte til miljøoppgradering av huset ditt.

PÅ VEI UT: Mange slutter å fyre med parafin og olje. Støttetiltakene fra Enova er neppe årsaken. Foto: kNUT FALCK/NTB SCANPIX
PÅ VEI UT: Mange slutter å fyre med parafin og olje. Støttetiltakene fra Enova er neppe årsaken. Foto: kNUT FALCK/NTB SCANPIX Vis mer


Samtidig gjorde de støtteordningen gjeldende for den gamle TEK10-standarden, såvel som de nye kravene som har kommet i ettertid.

Det høres vel og bra ut. Vi skal være de første til å juble for at statsforetaket, som ikke uten en viss ironi eies av Olje- og Energidepartementet, tar grep for å få oss vekk fra fossilt brensel.

Enova forteller at de nå venter større pågang, noe som kan tyde på at pågangen ikke har vært altfor stor så langt.

200 støtteberettigede prosjekter i 2014 og 2015 (ifølge Enovas egne tall) vitner ikke om at ordningen så langt har blitt et massefenomen som monner i miljøkampen.

LES OGSÅ: Slik erstatter du oljefyren

Kronglete vei til støtte

For skal du og huset ditt kvalifisere til støtte, er det mange kriterier som må oppfylles.

Aller først må du sette i gang et prosjekt som omfatter flere tiltak. Du kan med andre ord ikke bygge om huset trinnvis til å bli mer miljøvennlig ved for eksempel å installere varmepumpe det første året, fjerne parafinovnen det neste, isolere huset til høsten og skifte vinduer når du endelig får råd.

SKJEMAVELDE: Alt skal dokumenteres før du slipper gjennom Enovas nåløye. Foto: ENOVA
SKJEMAVELDE: Alt skal dokumenteres før du slipper gjennom Enovas nåløye. Foto: ENOVA Vis mer


Du kan heller ikke planlegge et slikt prosjekt på egenhånd, eller dokumentere det selv i etterkant. Enova krever at du engasjerer en energirådgiver eller annen fagperson som er kvalifisert til å skrive en gyldig miljøattest.

LES OGSÅ: Nå skal du bli mer miljøvennlig hjemme

Fjerdedel og beløpsgrense

Du får heller ikke igjen hele beløpet, om du måtte tro det.

Bare en firedel blir dekket, og beløpet du får igjen er begrenset oppad til henholdsvis 100.000, 125.000 og 150.000 - alt etter hvilket energisparenivå du legger deg på.

Først når du oppgraderer huset ditt for 400.000 kroner og oppfyller alle krav til godkjenning vil du nå det laveste maksimumsbeløpet.

Bruker du for eksempel 100.000 kroner på oppgraderingen, får du igjen 25.000. I tillegg kan du søke om å få igjen/trukket fra halvparten av det energirådgiveren tar, men ikke mer enn 5000 kroner.

Puh! Men det blir verre...

LES OGSÅ: Nå skal du bli mer miljøvennlig hjemme

Lønner seg å beholde oljeovnen

Ønsker du å erstatte en gammeldags oljekjele eller en parafinovn, kan du heller ikke regne med å komme billig unna: Bare 25 prosent av utgiftene blir refundert, med et øvre tak på 10.000 kroner.

LA STÅ: Den er jo ganske dekorativ, synes du ikke? Uansett er det ikke lønnsomt å fjerne den, selv med støtte. Foto: BRYNJULF BLIX
LA STÅ: Den er jo ganske dekorativ, synes du ikke? Uansett er det ikke lønnsomt å fjerne den, selv med støtte. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Ifølge det selskaper som driver med slikt selv opplyser, koster det cirka 30.000 kroner å demontere og fjerne et standard parafinanlegg, inklusive oppgraving og gjenfylling av tank.

I så fall sitter du selv igjen med en regning på 22.500 kroner, før du har skaffet deg ny varme.

Selv de fattige 7.500 kronene du tross alt får i eksempelet ovenfor har en hake ved seg. Du må dokumentere at du har erstattet parafinovnen med en varmekilde som tilfredsstiller Enovas krav. Om du bare monterer et par ekstra panelovner, får du null og niks.

Derfor vil nok det beste alternativet for mange være å beholde ovnen og ta utgiftene til installasjon av alternativ oppvarming sjøl.

LES OGSÅ: Slutt på lukrativ passivhus-ordning

«Feil» varmepumpe - ingen penger

Antallet installerte varmepumper her i landet har nå passert 900.000. Langt de fleste er av luft til luft-typen, som Enova ikke gir støtte til. De krever at du installerer en av de andre typene, som både er dyrere kan bety ekstra kostnader med ombygging av huset (se Norsk Varmepumpeforenings oversikt)

IKKE EI KRONE: De fleste kjøper luft til luft-varmepumper. Men disse får du ikke tilskudd til. Foto: TORE NESET
IKKE EI KRONE: De fleste kjøper luft til luft-varmepumper. Men disse får du ikke tilskudd til. Foto: TORE NESET Vis mer


Men uansett om du har valgt «riktig» type, får du heller ikke her mer enn 25 prosent igjen, og maksimalt 40.000 om du kombinerer pumpa med andre tiltak.

Med dagens parafinpris på over 11 kroner literen koster det 13.644 kroner kroner å holde huset varmt i ett år om du brenner opp alt innholdet i en 1.200 liters tank.

Med en luft til luft-varmepumpe og dagens strømpris på 80 øre per kilowattime (inklusiv nettleie) koster det 2.265 kroner for seks måneders fyring. Anslaget er basert på Oslos jojo-klima om vinteren og er målt i Verisures app med Panasonics 2015-modell CS-HE9PKE.

Du sparer altså - i hvert fall teoretisk - 11.379 kroner i året på å installere varmepumpe, forutsatt at du lar parafinanlegget være i huset.

Varmepumpa vi her snakker om kostet 25.900 kroner, med moms og installasjon. Etter tre år har vi altså tjent 8.237 på investeringen - uten å ha belastet fellesskapet med ei eneste krone.

Moms som virkemiddel

Kanskje nettopp derfor tenger vi en ytterligere stimulans utover den kortsiktige gevinsten for å få folk til å ta det første skrittet vekk fra miljøødeleggende oppvarming.

Momsfritak på varmepumper og miljøfremmende tiltak i bolig har ikke vært noe tema, verken i miljøbevegelsen eller politikken.

FRITATT: Flotte, dyre elbiler selges uten avgift i Norge. Hva om det samme gjaldt varmepumper? Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
FRITATT: Flotte, dyre elbiler selges uten avgift i Norge. Hva om det samme gjaldt varmepumper? Foto: REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer


Samtidig har Norge helt siden 2008 subsidiert elbiler med avgiftsfritak, og det samme har vært diskutert med elsykler.

Vi mener det er på tide gjøre et lignende grep med varmepumper og miljøtiltak i boligen.

Vekk med skjemaer, unntak og kvoter. Momsfritak er noe alle forstår, enten de er kunder eller tilbydere.

Politikerne ønsker at flest mulig skal hive ut fossil varme før forbudet som etter alt å dømme kommer i 2020.

En midlertidig stopp av merverdiavgiften på miljøfremmende og energieffektiviserende produkter og tjenester ville trolig gitt den farten både de og Enova ønsker.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!