Boligprisene skal nok noe ned igjen. Men det er liten grunn til panikk. Foto: Kim Jansson
Boligprisene skal nok noe ned igjen. Men det er liten grunn til panikk. Foto: Kim Jansson Vis mer

Bør du være redd for en smell i boligmarkedet?

Vi har fortsatt mye å gå på.

Publisert
Sist oppdatert

Frykter smell i boligmarkedet! Aldri før har boligprisene vært så høye! Nå skal prisene ned! Det er ikke rart man kan bli litt engstelig, enten man skal inn i, ut av, eller avansere på boligmarkedet.

Avisene tar frem de aller tjukkeste typene. De skal selge utgaver, eller eventuelt sanke inn klikk, som det heter, det vi i nettavisene gjør. Nå kan ikke jeg snakke for ekspertene, men det er en dårlig skjult kjennsgjerning at dersom du vil på trykk, og få avbildet mer enn et portrett i passfotostørrelse, bør du uttale noe som er verdt en stor overskrift. For små endringer er ikke verdt noe oppslag. Så da hjelper det lite å si at vi kommer til å se en marginal økning eller fall i boligprisene. Eventuelt at de har stoppet opp.

Intet drama, ingen overskrift.

Elisabeth Dalseg er DinSides boligredaktør. Foto: Per Ervland
Elisabeth Dalseg er DinSides boligredaktør. Foto: Per Ervland Vis mer


Det selger ikke aviser å si at boligmarkedet kommer til å stå på stedet hvil en stund. Og at når renten stiger, vil det komme en justering av boligprisene, så marginal at nesten ingen vil tenke over det. Men det er altså det den store gemene hopen av økonomer og analytikere sier. Det får bare så sjelden oppslag. I stedet leter vi etter det sitatet som slår: Boom, bonanza, smell, krise, fall og prisras.

Vi gir dem litt spalteplass her. I en økonomisk rapport fra storbanken Nordea i går har de sammenfattet det hele ganske nøkternt. Under overskriften "Robust oppgang".

- Lav rente, god inntektsvekst, lav ledighet og stor arbeidsinnvandring har bidratt til at boligprisene her i landet har steget mye. En videre oppgang i renten mener Nordea-økonomene vil virke mer dempende på boligprisene enn at boligbyggingen nå øker kraftig. Boligprisene vil trolig stige enda noe, men når renten om 1 1/2-2 år er kommet på et mer normalt nivå må en regne med et visst prisfall. Økonomene i Nordea venter at styringsrenten til Norges Bank dobles de neste to årene til 4 1/2 prosent, heter det i en pressemelding.

Et visst prisfall. Hva er så det? I utgangspunktet vil det nok bety et roligere boligmarked, der det nå er aller hetest. Boliger vil bli solgt litt nærmere prisantydning, og ikke noen hundre tusen - eller en million - over takst slik vi ser i de heteste budrundene i dag. Så ser du på prisantydningene på Finn.no vil nok disse være mer realistiske.

Nordea utdyper imidlertid litt mer. Storbanken tror prisfallet kommer om to-tre år.

- Jeg tror vi får en korreksjon i 2013-2014, med et prisfall i boligmarkedet på 15–20 prosent, sier sjeføkonom Steinar Juel, ifølge Aftenposten.no.

Bruker lite på renteutgifter

Renteutgiftene som andel av inntekt hittil i 2011 er marginalt lavere enn de var i 2010. Det vil si at renteutgiftsandelen hittil i 2011 er
  • 17 prosent for den enslige
  • førstegangsetablereren
  • 10 prosent for det unge paret
  • 5 prosent for det etablerte paret.


Kilde: Eiendomsmeglerbransjens boligprisbarometer mars, 2011.


Det er ikke så dramatisk som det høres ut til. Boligprisene er nå over toppnivået fra august 2007, og i årene etterpå falt prisene med 14 prosent. Sakte, men sikkert. Før det bygget seg opp igjen, og nådde en ny pristopp i mars i år. Spør du dem som var på boligjakt i perioden prisene var på bunn, har det ikke akkurat vært billigsalg på boliger, men noen uheldige opplevde problemer.

Dette er den samme gruppen som vil kunne få problemer dersom prisene igjen skulle falle: De som har lån langt over pipen, og er nødt til å selge når markedet er på bunn, for eksempel etter samlivsbrudd. Disse er det imidlertid langt færre av, etter at bankene strammet inn utlånspraksisen sin i kjølvannet av det forrige boligprisfallet. Nå må man ha minst 10 prosent egenkapital for å få lån, og jo lenger du bor i boligen, og jo mer du betaler ned på lånet, jo lavere blir lånet og jo høyere blir egenkapitalen.

Prisfallet vil heller ikke komme jevnt fordelt. Har du en bra bolig i et attraktivt område vil du kunne få solgt den til en grei pris, også selv om prisene faller. Mens de objektene som i dag er overpriset eller ikke ligger like sentralt, vil kunne falle mer i pris.

Pessimistisk?

Sjekk hvor mye boligen din må falle i pris før får problemer med vår smarte boligprisfallkalkulator


Skal du kjøpe bolig har vi ett råd: Ha is i magen. Bruk takst og prisantydning som veiledning, men husk; når alt kommer til alt er det en ting som teller. En bolig er verdt det noen har lyst til å gi for den. Noen ganger er det mer, noen ganger er det mindre. Det er bare du som kan bestemme hvor mye det er verdt for deg å kjøpe en bolig. Sett ditt eget pristak, for hver eneste bolig du byr på, og hold deg til dette. Med mindre du har et desperat tidspress på deg - det kommer alltid flere boliger på markedet. En av dem vil passe for deg og din økonomi.

Skulle boligen falle en prosent eller tre på papiret, hva gjør vel det? Bufferen, eller egenkapitalen, som bankene kaller det, er der for å sikre deg, dersom du skulle bli tvunget til å selge, slik at du ikke går i minus. Og skal du bytte ut boligen, ja da kjøper og selger du i samme marked.

Husk: En bolig er et sted du bor, ikke et investeringsobjekt. Det er selvsagt tilfredsstillende å fylle inn data i DinSides boligtakstkalkulator og se at boligens verdi vokser papiret. Dette kan du til og med bruke til å prute renten ned. Men når alt kommer til alt: Har du kjøpt en bolig du trives med, og kan du betjene lånet, også dersom renten heves med noen prosent, har du lite å bekymre deg for.

Har du ikke bolig? Da er det jo bare å håpe på et lite prisfall. Men ikke slutt sparingen helt ennå. For en ting er sikkert: Ekspertene er ikke enige om hvilken vei boligprisene kommer til å gå fremover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer