Bør du sikre boligen din mot vannskader?

Store nedbørsmengder kan gi problemer.

<b>FLOM?</b> Det varsles om uvær og flom over store deler av Østlandet. Her fra storflom på Vestlandet i 2014. Foto: NTB SCANPIX
FLOM? Det varsles om uvær og flom over store deler av Østlandet. Her fra storflom på Vestlandet i 2014. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østlandet kan forvente store nedbørsmengder de nærmeste dagene. Foreløpig er områdene under overvåkning, og ifølge Yr.no vurderer meteorologene å sende ut ekstremvarsel dersom været utgjør en fare for liv eller verdier, skrev de på sine nettsider klokken 10 tirsdag.

Varsom.no varsles det om flom på nivå 2 og 3, hvor sistnevnte betyr «vannføring som kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder».

Dermed kan det lønne seg å være føre var om man bor i det værutsatte området, som ifølge Dagbladet vil ramme Telemark, Vestfold og Buskerud hardest.

LES OGSÅ: Ny metode for å stoppe innbruddstyvene

Rens sluk og stikkrenner

Ifølge Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB, kan du ta en rekke forholdsregler for å unngå å få vannskader.

Og ofte er det de enkle triksene som fungerer best.

- Stikkrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna. Ofte tar flomvannet med seg gjenstander som bidrar til å tette avløpssystemet, så derfor er det viktig å rydde bort ting, skrot og kvister fra hagen som lett kan blir tatt av vannmasser. Se også til at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og sørg for at vannet har fritt leide inn i avløpskummene. Om det oppstår oversvømmelser som følge av kraftig regnskyll, kan det være lurt å varsle kommunen, anbefaler Dalsbø.

LES OGSÅ: Den enkle oppussingen som gir valuta for pengene

Oversvømmelse i kjelleren?

VANN I KJELLEREN? Fjern verdifulle gjenstander og hold dører og vinduer til kjelleren lukket før uværet setter inn. Foto: AFTENPOSTEN/NTB SCANPIX
VANN I KJELLEREN? Fjern verdifulle gjenstander og hold dører og vinduer til kjelleren lukket før uværet setter inn. Foto: AFTENPOSTEN/NTB SCANPIX Vis mer


Kjellere som har blitt overfylt har blitt et vanlig flomproblem. Ikke minst om du har hatt oversvømmelse i kjelleren tidligere, bør du være ekstra beredt.

Her er rådet å fjerne verdifulle gjenstander og sørge for at du står best mulig rustet til å takle flommen, ved å holde dører og vinduer til kjelleren lukket, og i verste fall vurdere å tette til med sandsekker.

Har du eiendeler nær elv eller innsjø i området hvor det er varslet flom bør du vurdere å trekke det lenger unna bredden.

- De som har vært rammet av flom og tilbakeslag i rør tidligere, bør være ekstra på vakt. Har det skjedd en gang, kan det skje igjen. Det gjelder både de som bor i utsatte strøk nær elvebredder og innsjøer, og personer som bor i tettbygde områder der det har vært vannoppsamlinger tidligere, sier Korsberg Dalsbø.

LES OGSÅ: Ut i regnet? Sjekk løsningen til denne smarte paraplyen

Dette gjør du hvis uhellet er ute

Skulle du likevel være så uheldig at du får vann inn i boligen, er det en del du kan gjøre for å begrensene problemene i ettertid.

Her er If Skadeforsikrings sjekkliste dersom ulykken er ute, for å forhindre ytterligere skade:

 • Ta ut sikringer for elektrisk anlegg for den etasjen som har vært oversvømmet.
 • Tøm bygningen for vann som ikke har rent ut.
 • Riv ut gulvbelegg/tepper og lagre dette på eiendommen.
 • Ta ut/åpne vinduer i kjeller, og fest netting over vinduet med lekter som spikres for forsvarlig tetting. La innvendige dører stå åpne.
 • Når noen er hjemme, åpnes i tillegg ytterdører i kjeller og eventuelt ytterdører og vinduer i skadet boligetasje. Dette er med på å fremskynde tørking.
 • Sett opp vifter i skadet etasje for å forsterke luftsirkulasjonen.
 • Rydd slam og liknende, og rengjør.
 • Kontroller avløp hvis bygningen tas i bruk.
 • Har kjeller oppfôret gulvkonstruksjon av tre - og denne har vært oversvømmet - vurderes først uttørking før eventuell riving.
 • Varmtvannsbereder/elektrisk anlegg som har stått under vann, må ikke tas i bruk før utstyret er kontrollert av elektriker.
 • Bygninger som står i fare for å «flyte opp» må eventuelt sikres ved å fylle kjeller med vann.
 • Det er også greit å være obs på at om du får en naturskade på boligen, er egenandelen høyere enn ved andre typer skader.