Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Bør du kjøpe Ikea-TV-en Uppleva?

Lyd, TV og møbel i ett kan være perfekt for mor, men kanskje ikke for far.

– Disse fordømra ledningene. Ingen vil se dem!

Det mener salgsleder Rune Svendsen ved Ikea. Derfor har de laget produktserien Uppleva, som består av en TV- og lydløsning som smelter inn i Bestå-, og snart Hemnes-, møblene. Tanken er å la Ikea levere alt i ett smell, så det blir enklere å kjøpe, installere og bruke. Og ikke minst: Det skal være pent, uten ledningskaoset mange har i stuen i dag.

– Dette kommer til å forandre hverdagen, mener Svendsen.

Derfor fikk vi ikke Ikea-TV-ene før

PENT: Ikeas Uppleva-TV-er skal se pene ut. Og det gjør de, også. TV-en bakes inn i møbelet, og gjør derfor mindre av seg i stuen. Foto: Per Ervland
PENT: Ikeas Uppleva-TV-er skal se pene ut. Og det gjør de, også. TV-en bakes inn i møbelet, og gjør derfor mindre av seg i stuen. Foto: Per Ervland Vis mer


Alt i ett-løsning

I sin enkleste form består løsningen grovt sett av en TV, en TV-benk og et lydsystem. TV-en og lydsystemet bakes inn i benken, og ledningene kan dermed gjemmes.

Lydsystemet består av to høyttalere inne i benken, en Blueray-spiller som også kan brukes som CD-spiller uten at TV-en står på, FM-radio og en subwoofer du kan plassere trådløst, kun med strømkabel.

Du får også en aux-inngang i fronten av lydsystemet slik at du kan koble på eksterne lydkilder som en MP3-spiller, samt en USB-inngang for å blant annet se bilder. TV-en leveres forøvrig med en smart-TV-løsning, og når vi lyntestet den var det blant annet apper for Youtube på plass, mens tjenester som Netflix manglet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Smart-TVen din er dum

Hvordan alt tar seg ut ser du i videoen øverst i saken!

Hva med oppgradering?

Du kan selv velge blant annet størrelse på TV-skjermen, ulike fester, forskjellige benker og supplere med møbler som matcher fra Bestå-serien.

Men det som ikke er like enkelt, er å utvide løsningen rent teknisk.

Systemet leveres med 2.1-stereolyd, og du kan selv koble på et surround-anlegg, men det legges ikke til rette for å bruke Uppleva-anlegget sammen med et større lydsystem. Naturlig nok er det også umulig å bytte ut for eksempel Blu-ray-spilleren, men beholde lydanlegget forøvrig. Men igjen: Du kan selvfølgelig plugge inn en ekstern Blu-ray-spiller. TV-en har tre ledige HDMI-innganger, samt alle andre tilkoblinger man kan forvente.

Se hvordan Ikea selv reklamerer for sin egen TV

TRANGT: Fingeren vår nådde opp til kanten, og over får du et par centimeter til. Store komponenter får det derfor trangt under et Uppleva-TV fra Ikea. Foto: Per Ervland
TRANGT: Fingeren vår nådde opp til kanten, og over får du et par centimeter til. Store komponenter får det derfor trangt under et Uppleva-TV fra Ikea. Foto: Per Ervland Vis mer


Trangt for boksene

Men det kan være problematisk å koble på enheter som spillkonsoller og TV-bokser. Benkene vi så på hadde to tomme skuffer, men de var såpass grunne at det kan være vanskelig å lirke inn ting som er særlig større enn AppleTV og de minste TV-boksene.

En fullblods PVR eller en konsoll som de eldre PlayStation 3-modellene ville fått det svært trangt, og kanskje ikke fått plass i det hele tatt. Ifølge spesifikasjonene er skuffene syv centimeter høye, pluss litt mer da de ikke følger skuffefronten ut til kanten, men uansett: Det er trangt, så har du et bokseldorado i heimen fra før, kan du ikke forvente å skjule dem alle med bare standardkomponentene. Møblene har forøvrig lufting, for å unngå overoppheting.

Og her får du også et annet potensielt problem: Fjernkontroller.

Fjernkontrollen som styrer TV og lyd er pen og enkel, men skal du ha en boks i skuffen under, kan det bli vanskelig å bruke noen fjernkontroll på den. Skuffefrontene på standardløsningene vi så var av tre, så du må passe på å få dem i stoff om du vil ha for eksempel Get-boksen i skuffen, og ikke på benken. Heldigvis finnes det skuffefronter av stoff i Bestå-serien.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
FANCY: Fremst ser du en mer fancy Himna-utgave av Ikea-TV-en. Fremover skal flere møbelserier får TV-ene bakt inn i seg. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
TRANGT: Fingeren vår nådde opp til kanten, og over får du et par centimeter til. Store komponenter får det derfor trangt under et Uppleva-TV fra Ikea. Foto: Per Ervland
VANLIG TV: Selve TV-en i Uppleva skiller seg ikke ut fra andre TV-er med tanke på tilkoblinger. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


Ikke for alle

– Vil du anbefale denne TV-løsningen for de som er over snittet interesserte i TV og lyd?

– Er du TV-nerd, om jeg får lov til å bruke uttrykket, så er dette en veldig god hverdagsløsning. Men vil du ha 5.1-surround og så videre, vil jeg anbefale å heller gå i elektronikkbutikken, sier løsningens designer, Francis Cayouette, til DinSide.

"VANLIGE FOLK": Løsningens designer, Francis Cayouette, mener Uppleva passer best for de som ikke stiller for høye og spesifikke krav til TV-en sin. Bakgrunnsbelysningen leveres ikke med løsningen, men kan monteres på samme måte som på alle andre TV-er. Foto: Per Ervland
"VANLIGE FOLK": Løsningens designer, Francis Cayouette, mener Uppleva passer best for de som ikke stiller for høye og spesifikke krav til TV-en sin. Bakgrunnsbelysningen leveres ikke med løsningen, men kan monteres på samme måte som på alle andre TV-er. Foto: Per Ervland Vis mer


– Først ville jeg ha surround-lyd i løsningen, men med subwooferen ble det faktisk veldig bra, mener han.

Samtidig er Cayouette helt åpen om hva Uppleva skal være: En komplett TV- og lyd-løsning i middelklassen. Dette er ikke for den som vil ha det aller beste, men for den som vil ha noe som fungerer, uten å gjøre for mye ut av seg.

– Folk vil ha TV-er som matcher møblene, og ikke ser veldig tekniske ut. Vi vil kombinere de to verdenene i én rimelig løsning, forteller Cayouette.

Her finner du alle DinSides TV-tester – for deg som vil ha det aller beste

Hvor billig er Ikea-TV?

"Rimelig" er et subjektivt begrep. Nøykaktig hvor gode komponentene er vet vi ikke før vi får testet dem skikkelig, men det skal være kinesiske TCL, selskapet bak Thompson, som har laget dem. Etter vår erfaring oser ikke dette av kvalitet, men Cayouette mener Ikea har fått produsert sine egne komponenter, som ikke er direkte sammenliknbare med andre Thompson-produkter.

Det er uansett interessant å gjøre en kjapp sammenlikning av prisene.

VANLIG TV: Selve TV-en i Uppleva skiller seg ikke ut fra andre TV-er med tanke på tilkoblinger. Foto: Per Ervland
VANLIG TV: Selve TV-en i Uppleva skiller seg ikke ut fra andre TV-er med tanke på tilkoblinger. Foto: Per Ervland Vis mer


Her er et priseksempel på Ikeas standard Uppleva-oppsett:

 • Ikea Bestå TV-benk
 • 40-tommer TV med feste til benken
 • Lydsystem med Blueray-spiller, FM-radio og subwoofer
 • Uppleva HDMI-kabel
 • Totalpris: 9.405 kroner
For et liknende oppsett, kan man tenke seg noe slikt, med elektronikkpriser fra Komplett:
 • Ikea Bestå TV-benk (1.840,-)
 • 40-tommer Samsung UE40EH5305 smart-TV (4.295,-)
 • LG BP220N Blu-ray-spiller (499,-)
 • Panasonic SC-HTB20 lydplanke og subwoofer (1.990,-)
 • HDMI-kabel (149,-)
 • Totalpris: 8.773 kroner

Enkelt, enkelt og greit

Det er rundt tusenlappen som skiller disse to oppsettene, i favør av vårt eget oppsett. Da blir det selvfølgelig ikke like pent og rent som med Uppleva-løsningen, og som sagt: Kvaliteten kjenner vi foreløpig ikke, så hvilket oppsett som er best rent teknisk, kan vi ikke si.

De testene som har kommet fra svenske medier konkluderer foreløpig med at bildekvaliteten på Uppleva er grei nok, smart-TV-funksjonene dårlige og lydkvaliteten god.

Det som uansett er klart, er at Uppleva-serien kommer til å selge. Den solgte så godt i andre land at den ble utsatt i Norge, og det bør ikke være tvil om hvorfor: Ikea har gjort det etterhvert kompliserte TV-markedet enkelt.

Og får mor i huset velge mellom et bra utstyr som ser så som så ut, og greit utstyr som ser pent ut, velger hun nok det sistnevnte.

En av våre TV-favoritter akkurat nå – test av Philips 46PFL9707

Hva synes du? Er du villig til å la Ikea bestemme hvordan TV-systemet ditt skal være? Si din mening under!