Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/anne.htm" target="_blank">Anne Angelshaug</A>.
Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Bør du eie eller leie?

Synes du det er på tide å skaffe et eget krypinn, i stedet for å fôre en hushai med tusenlapper? Se hvor mye du kan låne for husleia.

Sommer er flyttetid. Nå strømmer studentene til byer og studiesteder, og de som er ferdige med å studere må ut av studenthjemmene. Spørsmålet før boligjakten blir om man skal satse på å eie elle leie.

Med vår eie/leie-kalkulator finner du ut hvor stort lån husleien du betaler kan dekke. Alt du trenger å taste inn er husleien du betaler i dag, og kvadratmeterprisen i området du vurderer å kjøpe i.

Klikk her for å komme til Eie/Leie-kalkulatoren.

Mer enn du tror

Kanskje finner du ut at husleien du betaler til utleier dekker et større lån enn du trodde? Betaler du for eksempel 4.000 kroner for en plass i bofellesskap i Oslo, dekker det utgiftene til et lån på 760.000 kroner. Det skulle være nok til å få kjøpt en leilighet på rundt 30 kvadratmeter, sentralt i Oslo.

Bor du i Bergen eller Trondheim, er både kjøpsprisene og leieprisene lavere enn i hovedstaden. Betaler du for eksempel rundt 3.000 kroner for en plass i et bofellesskap, kan det dekke inn utgiftene på et lån på 560.000 kroner - nok til en liten leillighet.

Lurer du på hva utleieprisene ligger på i Norges største byer? Se prisene i din by her.

Husk husleien

Eie/leie-kalkulatoren tar ikke hensyn til husleien som må betales på den kjøpte leiligheten. For små leiligheter er en husleie på 1.000 til 1.500 kroner realistisk. Denne er ikke tatt med i kalkulatoren! Det samme gjelder avdragene på lånene, fordi disse er å regne som sparing - du betaler til deg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du kjøper bolig, er selvsagt den totale summen du betaler i måneden viktig. Det hjelper ikke om avdragene er sparing, hvis du ikke har penger til å betale dem. For å finne total sum du må ut med i måneden, bruker du DinSides betalingsplanlegger. Klikk her for å komme til DinSides betalingsplanlegger.

Kalkulatoren tar hensyn til fordelsskatten, vann- og kloakkavgiften, vedlikehold og forsikring.

Velger du etter å ha brukt kalkulatoren å fortsette å leie, kan det være lurt å ta med noen gode tips i hybeljakten. Her leser du mer om hvordan du kommer først i hybelkøen.