Bør du dra på hytten i helgen?

Er du godt nok sikret mot snø og kulde?

Har du et hus som er bygget før 1999 må du passe spesielt på å måke snø av taket. Foto: Colourbox.com
Har du et hus som er bygget før 1999 må du passe spesielt på å måke snø av taket. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukers snøvær og sprengkulde har vært godt nytt for skientusiaster. Men har du hytte, er det et par ting du passe på. Blant annet: Vet du hvor mye snø taket på hytten din tåler?

En ting er mens det fortsatt er luftig og lett puddersnø. Men når denne begynner å smelte, for så å frosse på igjen, kan det lett bli tungt for taket. Hvor mye tåler det?

Ifølge Vivian Meløysund, forskningsleder ved SINTEF Byggforsk, er tommelfingerregelen å passe på å ikke ha mer enn en halvmeter snø på taket.

- Tak bør måkes når snølasten er høyere enn det bygningen er prosjektert for. Synlige nedbøyninger eller endringer i huset er et varsel om at belastningen er betydelig, for eksempel når dører og vinduer begynner å gå tregt. I noen situasjoner vil det også kunne høres knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde, sier hun.

Er hytten din bygget etter 1999, skal taket være dimensjonert for å tåle snølasten som kan oppstå på taket. Det skal derfor ikke være nødvendig å måke taket på de nyeste hyttene. Bygninger som er bygget før dette tidspunket må derimot måkes ved store snølaster. I verste fall kan konsekvensen av at det ikke blir måkt snø av taket være et sammenbrudd av konstruksjonen eller deler av denne.

Også gamle hytter som har stått i en mannsalder bør du passe på. Slitasje skjer over tid, og taket kan tåle mange snøvintre før det til slutt gir etter.

Les mer om hvordan du beregner hvor mye snø som er for mye, og hvordan du best måker taket

Frostsprengning av rør

Ifølge Sintef Byggforsk er frostsprengning av vannrør den vanligste formen for vannskade i hytter. Er vannrørene fulle når kulden setter inn, kan isen sprenge hull i rørene. Når isen så tiner igjen, strømmer vannet ut i hytta, og gir vannskader.

Lekkasjer fra vannrør og sanitærinstallasjoner i hytter koster forsikringsbransjen cirka 100 millioner kroner per år.

- Lekkasjer som oppstår etter frostsprengning er den største enkeltårsaken til slike skader, sier Lars-Erik Fiskum, forskningsleder i Sintef Byggforsk til DinSide.

Skaden skjer helst ved den første sprengkulden, så har du ikke skrudd av stoppekranen, kan skaden allerede ha skjedd. Men er du på hytten i helgen eller vinterferien bør du huske å gjøre følgende før du forlater hytten igjen: