Bør du bruke galvanisk skille?

Det kan være farlig å mangle det. Men er DU blant dem som trenger det? Vi forsøker å rydde opp i forvirringen omkring galvaniske skiller.

I henhold til Post- og teletilsynet risikerer du både støt og i verste fall brann hvis du ikke bruker galvanisk skille. Men er DU i risikogruppen? Foto: Per Ervland
I henhold til Post- og teletilsynet risikerer du både støt og i verste fall brann hvis du ikke bruker galvanisk skille. Men er DU i risikogruppen? Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et galvanisk skille er en innretning som stanser jordstrømmer - men som slipper gjennom TV-signaler. Misjonen til et galvanisk skille er å unngå at jorden i strømnettet kommer i forbindelse med jorden i kabel-TV-nettet. Hvis de to jordformene kommer i forbindelse, vil en jordfeil i en av kretsene kunne resultere i både støtfare og brannfare, ifølge Post- og teletilsynet.

Enkel grunnregel

Spørsmålet er selvsagt om akkurat DU bør bruke et galvanisk skille. Grunnregelen er tilsynelatende svært enkel:

1. Har du en TV med jordet kontakt (stor plugg)?

2. Er TVen koblet til et koaks-basert kabel-TV-nett? (se faktaboks)

Hvis du svarer ja på begge disse spørsmålene, bør du bruke et galvanisk skille. Hvis du kan svare nei på ett av dem, trenger du ikke å bruke et galvanisk skille.

Men ikke så enkelt likevel

Eksempel på galvanisk skille
Eksempel på galvanisk skille Vis mer
Eksempel på galvanisk skille
Eksempel på galvanisk skille Vis mer

Selv om grunnregelen er relativt enkel, viste det seg imidlertid raskt i debatten under denne artikkelen at det fortsatt råder voldsom forvirring omkring bruken av den lille dingsen: Hva hvis jeg har europlugg på TVen? Hva hvis jeg har kabel-TV via fiber? Hva hvis stikkontakten ikke er jordet? Og så videre. Vi har forsøker derfor i dagens artikkel å avklare alle tenkelige problemstillinger:

Jeg har RiksTV. Bør jeg bruke galvanisk skille?
Nei.

Jeg har parabol. Bør jeg bruke galvanisk skille?
Nei.

Jeg har kabel-TV via fiberkabel. Bør jeg bruke galvanisk skille?
Nei.

TV-apparatet mitt har europlugg (flat plugg uten jording). Bør jeg bruke galvanisk skille?
Nei.
Ditt TV-apparat er såkalt dobbeltisolert og ikke jordet. Derfor kan det ikke oppstå forbindelse mellom elektrisk jord og kabel-TV-jord.

De følgende spørsmålene og svarene gjelder kun deg som har et TV-apparat med jordet plugg OG tradisjonelt kabel-TV (koaks-basert) (se faktaboks).

Hvor bør det galvaniske skillet plasseres?
Så nært antenneuttaket som mulig og før alle apparater som er koblet til det. Helst direkte i antenne-uttaket. Hvis du har et stort hus med mange antenneuttak, kan du montere det galvaniske skillet der antenne-kabelen kommer inn i huset - før spredenettet. På denne måten slipper du unna med ett galvanisk skille.

Eksempel på jordet støpsel/plugg. Legg merke til sporene oppe og nede. Metall-skinnene som ligger i disse sporene fører jord. Foto: Clas Ohlson
Eksempel på jordet støpsel/plugg. Legg merke til sporene oppe og nede. Metall-skinnene som ligger i disse sporene fører jord. Foto: Clas Ohlson Vis mer
Eksempel på europlugg. Europluggen fører ikke jord, og brukes på såkalt dobbeltisolerte produkter. Foto: Clas Ohlson
Eksempel på europlugg. Europluggen fører ikke jord, og brukes på såkalt dobbeltisolerte produkter. Foto: Clas Ohlson Vis mer
Eksempel på jordet stikkontakt. Legg merke til metallskinnene oppe og nede. Disse fører jord. Foto: Clas Ohlson
Eksempel på jordet stikkontakt. Legg merke til metallskinnene oppe og nede. Disse fører jord. Foto: Clas Ohlson Vis mer
Ujordet stikkontakt. Foto: Clas Ohlson
Ujordet stikkontakt. Foto: Clas Ohlson Vis mer
Splitter for antennekabel (koaks-kabel). Foto: Jula
Splitter for antennekabel (koaks-kabel). Foto: Jula Vis mer


Stikkontakten på veggen min er ikke jordet. Bør jeg bruke galvanisk skille?
Nei.
Selv om TV-apparat ditt har en jordet plugg (støpsel), så vil ikke TV-apparatet komme i kontakt med elektrisk jord når pluggen plasseres i en ujordet stikkontakt.

Hos meg går antennekabelen ikke direkte til TV-apparatet, men inn i en dekoder/videospiller/annet apparat. Dette apparatet er koblet til TV-apparatet med en HDMI-kabel/scart-kabel/koakskabel (antennekabel). Bør jeg bruke galvanisk skille?
Ja.
Alle de overnevnte kabeltypene kan føre jordsignaler. Selv om apparatet du kobler antennekabelen inn i skulle være dobbeltisolert (europlugg), er det en risiko for at apparatet fører kabel-TV-jorden videre til TV-apparatet.

Jeg har TV-apparater i flere rom koblet til flere ulike antenne-uttak. Bør jeg bruke galvanisk skille foran alle TV-apparatene?
Ja.
Problemstillingen er den samme i alle rommene.

Jeg har montert en splitter i antenneuttaket for å få TV-signaler både til TV-apparatet og et annet apparat. Dette apparatet er koblet til TV-apparatet via HDMi-kabel/scartkabel/koakskabel (antennekabel). Bør jeg bruke galvanisk skille foran begge apparatene?
Ja.
Det enkleste vil imidlertid være å koble det galvaniske skillet foran splitteren. Da klarer du deg med ett galvanisk skille. Det holder ikke å utelukkende sette et galvanisk skille foran TV-apparatet. Dette fordi TV-apparatet er koblet til det andre apparatet - som fortsatt vil være koblet til kabel-TV-jord.

Jeg opplever signalstøy når jeg bruker galvanisk skille. Kan jeg fjerne det galvaniske skillet?
Nei.
Men det er håp. Det første du kan gjøre, er å kontakte din kabel-TV-leverandør og spørre dem om de har montert et galvanisk skille foran din bolig.

Hvis svaret er ja, kan du fjerne ditt galvaniske skille. Det er ikke noe sikkerhetsmessig poeng med et dobbelt galvanisk skille, som ofte vil føre til dårlige TV-signaler.

Hvis svaret er nei, så kan du forsøke å returnere det galvaniske skillet du har kjøpt og kjøpe et annet som forhåpentligvis er av bedre kvalitet.

Er det påbudt å kjøpe galvanisk skille når du kjøper ny TV?
Nei.
Selv om elektronikkbransjen siden den 9. juli 2007 i henhold til elsikkerhetsforsikriften har vært pålagt å forsøke å selge galvaniske skiller til TV-kunder, står du fritt til å la være å kjøpe det.

Er det påbudt å bruke galvanisk skille?
Nei.
Det er faktisk ikke påbudt å bruke galvanisk skille. Ifølge forsikringsselskapet If risikerer du heller ikke avkortning i forsikringen om du lar være å bruke galvanisk skille.

DinSide understreker imidlertid at vi sterkt anbefaler deg å bruke galvanisk skille hvis din husstand har jordet TV-apparat og koaksbasert kabel-TV. Alternativt utsetter du deg, din familie og dine naboer for støt- og i verste fall brannfare.

Kilder: Post- og teletilsynet, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Forsikringsselskapet If, Wikipedia

Les også:

 • Store prisforskjeller på galvanisk skille
 • Prissjokk på flat-TV
 • Her finner du de billigste flat-TVene
 • Huskeliste før TV-kjøpet
 • Vi knuser TV-mytene
 • Disse butikkene tilbyr åpent kjøp
 • Irriterende lokketilbud
 • Har du rett til å åpne pakken?
 • CDon brøt Angrerettloven
 • Pixmania: Skurk eller engel?
 • Blu-ray: Hvorfor er de så dyre?
 • Blu-ray vs DVD: Store prisforskjeller
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!