<b>Spar nå:</b> Du kan fint spare mer enn det beløpet du kan putte på BSU-kontoen. Foto: colourbox.com
Spar nå: Du kan fint spare mer enn det beløpet du kan putte på BSU-kontoen. Foto: colourbox.comVis mer

Boligsparing er ikke begrenset av BSU

Det er lov å spare selv om du ikke får skattefradrag.

Gårsdagens foreslåtte innstramminger av bankenes utlånspraksis har satt sinnene i kok. Den umiddelbart mest forhatte endringen er å øke kravet til egenkapital fra 10 til 15 prosent.

I praksis vil dette si at de som skal inn på boligmarkedet må spare mer. Skal du kjøpe en bolig til en million vil du altså måtte spare 150.000 kroner, mot 100.000 med dagens ordning.

Likeledes, dersom du ønsker å kjøpe en bolig til 1,5 millioner må du nå spare opp 225.000 kroner mot tidligere 150.000. Det er klart det svir litt, og er tøft for studenter og nyutdannete som må forholde seg til skyhøye leilighetspriser mens de venter.

Les mer: Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

BSU er begrenset

Etter at Finanstilsynet foreslo å øke sikkerheten for boliglån ytterligere, er det spesielt førstegangskjøperne som har protestert. Og mange krever en økning av beløpsgrensene i ordningen Boligsparing for Ungdom, BSU.

Dette er en svært gunstig ordning for unge under 34 år som kan spare maks 150.000 kroner, inntil 20.000 kroner i året, med gunstige renter. I tillegg får de skattefradrag for årlig sparebeløp, og mange banker gir spesielt gunstige lån til kunder med BSU-konto.

Trenger ikke BSU i DnB NOR: Her holder det å være ung for å få bankens beste rente.

Må spare mer

Dersom forslaget blir vedtatt må nok de som ønsker å kjøpe bolig i de dyreste områdene belage seg på å spare mer enn det som er begrenset av BSU-ordningen. Det er imidlertid ingen som hindrer unge i å spare mer.

Det eneste som er begrenset av BSU-ordningen er hvor mye du får trekke fra på skatten, og hvor stort beløp du kan ha stående på konto til gunstige renter. Vi vil ikke anbefale å putte pengene i madrassen, men du kan. Langt smartere er det nok å opprette en sparekonto som gir deg mest mulig rente for pengene, slik at du får litt ekstra hjelp til sparingen.

Regn ut hvor mye og hvor lenge du må spare for å oppnå ønsket beløp med vår smarte kalkulator.

Finn beste sparerente

Se hele prislisten  Foto: DinSide.no
Se hele prislisten Foto: DinSide.no Vis mer


Har du mer enn 20.000 kroner å spare i året, lønner det seg å velge en sparekonto som gir deg best rente for pengene for det overskytende beløpet.

Med vår oversikt over renter på innskudd kan du finne frem til den sparekontoen som gir nettopp deg best rente i forhold til hvor stort innskuddet er. Du kan sortere etter mer enn 50.000, mer enn 100.000 og mer enn 500.000 kroner. Det kan også være verdt å merke seg kolonnen som hyeter frie uttak, dersom du ønsker å benytte deg av dette som en buffer i tilfelle uforutsette utgifter. Merk også at en rekke av kontiene har aldersbegrensning.

Se hele prislisten