Det tar tid før du kan levere fra deg nøkkelen til neste eier.  Foto: PantherMedia / Arne Trautmann
Det tar tid før du kan levere fra deg nøkkelen til neste eier. Foto: PantherMedia / Arne TrautmannVis mer

– Boligselgere har for høye forventninger

Nordmenn har urealistiske forventninger til hvor lang tid det tar å bli kvitt boligen sin.

En av ti har planer om å selge boligen sin det neste året. Er du en av dem, er det på tide å ta en virkelighetssjekk. For en fersk undersøkelse* utført på oppdrag fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) viser at nordmenn har urealistiske forventninger til boligsalget.

– I snitt forventer det norske folk kun 1,7 visningsdager før boligen blir solgt. De aller fleste forventer kun en visning. Alt for optimistisk, sier daglig leder Hanne K. Railo, daglig leder i Eiendomsforetakenes forening (Eff), i en pressemelding.

Sliter rett utenfor pressområde: Disse boligene får de ikke solgt

Medieoppslag får skylden

Boligselgere er alt for optimistiske til hvor mye tid det tar å selge en bolig, sier Hanne K. Railo i Eff. Foto: Caroline Roka
Boligselgere er alt for optimistiske til hvor mye tid det tar å selge en bolig, sier Hanne K. Railo i Eff. Foto: Caroline Roka Vis mer


Hyppige medieoppslag om de mest populære boligene, som rives bort før visning, eller går hundretusener - eller millionen - over takst, får noe av skylden.

– Dette er nok mer unntaket enn normen i dagens boligmarked. Boligmarkedet er godt, men selektivt. Gode objekter sentralt går fort, alle andre objekter tar tid å få solgt. Selv om vi fortsatt har høy aktivitet i boligmarkedet, ser vi samtidig at mange boligkjøperne ikke lar seg rive med i galopperende budrunder, men tenker seg godt om før de legger inn bud, sier Railo.

Norske boligkjøpere er mer oppmerksomme på viktigheten av å sjekke boligens tekniske kvaliteter godt, og meglerne er langt på vei enige. Eff ønsker blant annet å innføre obligatorisk boligsalgsrapport, eller tilstandsrapport, som skal gi boligkjøpere et bedre beslutningsgrunnlag. For boligkjøpet burde ikke ta ti minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visste du at vi bruker mer tid på å bestemme oss for kanalpakker til TV-en enn på hvilken bolig vi skal kjøpe?

Regn med flere visninger

Halvparten av de spurte, hadde ingen formening om hvor mange visninger de forventer før boligen blir solgt - men blant dem som har en mening er forventningen kun 1,7 visninger før boligen selges. Til tross for stort press på boligmarkedet er de som bor i Oslo hakket mer forsiktige, og forventer 1,8 visninger i snitt. Snittet for dem som er bosatt i byer med mer enn 50.000 innbyggere er på 1,5 visninger, mens i distriktene forventer man to visninger i snitt.

Dette er nok nærmere normalen. Ifølge meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er gjennomsnittlig formidlingstid på boliger, altså fra boligen først annonseres til den registreres som solgt, 26 dager.

– Normalt vil dette innebære langt flere visninger enn det resultatene gir uttrykk for gjennom denne undersøkelsen. Folks forventninger til boligsalg virker derfor å være altfor optimistiske i forhold til hva som er realiteten, sier Railo.

Les også: Dette skal følge med boligen ved overtakelse

* Undersøkelsen er landsrepresentativ, og 1.013 ulike respondenter ble intervjuet av Opinion Perduco i august.