Eneboligene sto for den største prisoppgangen i mai. Foto: colourbox.com
Eneboligene sto for den største prisoppgangen i mai. Foto: colourbox.com Vis mer

Boligprisutviklingen over alle forventninger

Aldri før har boligprisene vært så høye.

Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 1,4 prosent i mai, viser eiendomsbransjens månedlige boligprisstatistikk. Mai er normalt en sterk måned på boligmarkedet, så korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 1,2 prosent.

Boligprisene er 9,2 prosent høyere enn på samme tid i fjor, og 14,9 prosent høyere enn det som referes til som toppmåneden i august 2007.

Eiendomsbransjens månedlige boligprisstatistikk er utarbeidet av Econ Pöyry og Finn.no på vegne av Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligpriskalkulator

Eneboliger trekker opp

Det er eneboligene som har stått for den største veksten. Etter et lite prisfall i april, steg prisene på eneboliger med 3,9 prosent i mai. Prisen på delte boliger steg med 1,8 prosent, mens leiligheter steg 0,5 prosent i snitt.

Selv om det som normalt har vært en økning i tilbudet av boliger på markedet i mai, er det fortsatt relativt knapt tilbud: 12.568 boliger var til salgs i mai i år, 3.344 færre enn mai måned i fjor. Det er imidlertid langt fra tørke: Omsetningshastigheten øker. Det tok 24 dager i snitt å selge en bolig i mai i år, tre dager kjappere enn samme måned året før.

Det er ikke like dyrt over alt: Her får du enebolig til 200.000 kroner

Oppgang i borettslag

Prisoppgangen fortsetter også i borettslagene. Tall fra Norges største borettslag, Obos, viser at prisene steg med 1,3 prosent i mai. Hittil i år har prisene steget med 9,4 prosent og prisene er 10,1 prosent høyere enn i mai i fjor.

– Med unntak av mars har prisene steget gjennom hele året. Tilbudet av nye boliger er relativt lavt i forhold til hva det ofte er i mai, men det som legges ut for salg går gjerne for gode priser, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i Obos i en pressemelding.

Les også: Overnattet i kø for å kapre ny bolig

Kaos i leiemarkedet

Også leiemarkedet tok av i mai. Det er mange som begynner å lete etter bolig for neste termin allerede nå, og ifølge Utleiemegleren stiger utleieprisene over hele landet, og leietakere kjemper om få objekter.

– Nå ser vi tegn til kaos, sier Geir Skogheim i Utleiemegleren i en pressemelding.

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for mai 2011 viser at det i mai i snitt kostet 7.686 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i hovedstaden. Dette er en oppgang på 9,7 prosent fra måneden tidligere, og en oppgang på 9,3 prosent fra i fjor. Toromsleiligheter koster i snitt 10.277 kroner å leie i mai, mens snittleien på en treroms er 12.834 kroner.

Han tror ikke situasjonen kommer til å lette utover sommeren:

- Nei, det er et økende trykk som bare blir større. Jeg frykter at vi går mot kaos og budkriger i juli og august. Det er en situasjon som ikke er heldig hverken for utleiere eller leietagerne. For høye priser skaper misfornøyde leietagere som vil begynne å se seg etter noe annet så snart stormen har roet seg, sier Skogheim.

Les også: Bør du være redd for en smell i boligmarkedet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer