Boligprisene stiger igjen

Boligprisene stiger fortsatt - men salget går likevel mye tregere enn før. Spesielt i Oslo.

Boligprisene opp i august - men lite omsetning.
Boligprisene opp i august - men lite omsetning. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisene steg med fem prosent fra juli til august i år, viser ferske tall fra eiendomsmeglerbransjen.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene imidlertid bare med en prosent.

Men prisøkningen er på ingen måte uvanlig - for bare én gang de siste seks årene har prisene falt fra juli til august. Det skjedde nemlig i 1998 da renten gikk opp med 2,5 prosentpoeng på én eneste måned.

Leiligheter sløvest

Tallene viser at leiligheter har hatt den laveste prisveksten. De steg nemlig bare med tre prosent fra juli til august. Til sammenligning steg prisene på eneboliger med fem prosent, og delte boliger med hele åtte prosent.

- Grunnen til at leilighetene stiger minst fra juli til august er nok at det er dem som hittil har steget mest, sier formann i Oslo og Akershus Eiendomsmegler Forening, Christian Dreyer.

Ser man på 2002 totalt sett, har prisene på leiligheter økt med ti prosent, mens prisene på eneboliger og delte boliger har økt med åtte prosent. Samtlige boligpriser falt med fire prosent fra juni til juli i år.

Tregest i Oslo

De boligene som blir solgt nå holder seg altså på et forholdsvis høyt nivå. Men det går langsomt.

- Det er solgt færre boliger i august, og dette er spesielt karakteristisk for Oslo og Akershus, forteller Christian Dreyer.

Det er dermed god grunn til å tro at de som ikke får solgt til den pris de "forventer", unnlater å selge.

- Det er nok en tendens til at folk selger før de kjøper for tiden. Dermed er de heller ikke tvunget til å selge til en pris de ikke er fornøyd med, sier Dreyer.

På tross av en gjennomsnittlig stigning på fem prosent fra juli til august, steg prisene i Oslo bare tre prosent. Det er den laveste prisstigning i hele landet. Trøndelag (utenom Trondheim) var på veksttoppen - her steg prisene nemlig med hele ni prosent i perioden.

Statistikken til NEF viser i tillegg at formidlingstiden - altså tiden som går fra en bolig legges ut for salg til den blir solgt - har økt i løpet av sommeren.

Usikker fremtid


- For hele 2002 har vi spådd en vekst på 4-6 prosent. Den veksten har vi allerede hatt, og derfor tror vi på en flat, men ikke fallende utvikling ut året, sier Christian Dreyer.

Men er det ikke god grunn til å tro at den økende arbeidsløsheten i Norge vil ha en innvirkning på boligprisene?

- Det har også vært et bra lønnsoppgjør for store deler av befolkningen, så derfor holder vi fast ved en flat utvikling ut 2002, sier Dreyer.

Prognoser for lengre frem i tid er det likevel ikke mulig å få vite noe om.

- Det er alt for tidlig for oss å si noe om 2003, hevder formann i Norges Eiendomsmeglerforbund, Øyvind A. Tandberg.

Bra investering

Boligmarkedet de siste ti årene har vært som en drøm - men selvsagt bare for de som har kommet seg inn i boligmarkedet i god tid.

Siden bunnivået i 1992 har nemlig eneboliger økt med 144 prosent, delte boliger med 174 prosent og leiligheter med hele 225 prosent.

Hva er boligen din verdt akkurat nå? Sjekk her!

Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), FINN.no og ECON.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!