Boligprisene stiger - det er fortsatt selgers marked
Boligprisene stiger - det er fortsatt selgers markedVis mer

Boligprisene rører på seg

På tross av spådommer om utflating i prisene, viser boligmarkedet hete vårtendenser allerede. Nå får du ikke mye hus for pengene.

Tradisjonelt er våren en travel tid for boligomsetning. Og i Oslo er oppkjøringen til hektiske dager i april og mai allerede i gang. OBOS melder om kraftig prisoppgang i februar, og det er lett å finne eksempler på minileiligheter som selges til maksipriser.

Prishopp

Mens det i høst var laber aktivitet på boligmarkedet, forteller meglere DinSide har vært i kontakt med, at aktiviteten har tatt seg mye opp i januar og februar. Dette gjelder stort sett i alle de store byene i Norge. Salgsdirektør i OBOS, Hildur Høyland mener at kjøperne ser ut til å ha godtatt den nye rentesituasjonen. Men flere meglere mener at selgerne fortsatt ser ut til å sitte på gjerdet mens de venter på at våren skal lokke frem grønne plener og flere rentekutt. Dette er nok en av de viktigste grunnene til at prisene nå ser ut til å ta et kraftig steg oppover.

Miniboliger til maksipriser

Mens priser over 20.000 kroner per kvadratmeter skapte store overskrifter for ett par år siden, er det nå lett å finne boliger som omsettes for langt høyere priser. En liten runde på sidene til Eiendomsnett bekrefter dette. Se på følgende eksempler fra Oslo:

Frogner:
Baldersgate 4, 40 kvadratmeter brutto, 36 kvadratmeter boareal. En ettroms aksjeleilighet med 11.000 kroner i fellesgjeld. Det opplyses at den kan bygges om til toroms. Leiligheten ligger i 3 etasje på "beste" Frogner, og har balkong. Solgt for 750.000 kroner, 10.000 over prisantydning. Dette gir kvadratmeterpriser på 18.750(brutto) eller 20.833(bo).

Bislett:
Stensgaten 12, 27 kvadratmeter brutto, 24 kvadratmeter boareal. En ettroms selveierleilighet i fjerde etasje på Bislett. Stue med åpen kjøkkenløsning (minikjøkken) og balkong. Solgt for 550.000, 120.000 over prisantydning (!). Det betyr at kvadratmeterprisen er 20.370(brutto) eller 22.916(bo).

Torshov:
Østgårdsgate 8, 42 kvadratmeter brutto, 39 kvadratmeter boareal. En toroms selveierleilighet i fjerde etasje på Torshov med fellesgjeld på 102.614 kroner. Ny leilighet foreløpig uten ferdigattest, med takterrasse. Solgt for 830.000, 70.000 over prisantydning. Kvadratmeterprisen er med andre ord på 19.761(brutto), 21.282(bo).

Vi finner altså leiligheter som er solgt for mer enn 20.000 kroner per kvadratmeter i både østlige og vestlige bydeler i hovedstaden. Dette er selvfølgelig ikke regelen. OBOS kan vise til en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 12.528 kroner i februar. De fleste boliger selges altså fortsatt billigere enn våre mer heldige eksempler ovenfor.

Vest betaler mest

Det er fortsatt flere leiligheter som selges meget dyrt i områdene Frogner-Majorstuen-Bislett enn i områdene Tøyen-Grünerløkka-Torshov. For eksempel finner vi en 3-roms loftsleilighet på en av vestkantens mest fornemme adresser, Løvenskioldsgate, som er solgt for 2.100.000 kroner. Dette er hele 350.000 kroner over takst, og gir en kvadratmeterpris på 25.925(brutto) eller 28.378(bo). Altså mer enn det doble av gjennomsnittlig pris rapportert av OBOS.

For denne salgssummen kunne du kjøpt en bevaringsverdig enebolig med tilbygg og tun på Vålerenga i Oslo Øst. Boligen har seks rom og to ganger så stort bruttoareal som loftsleiligheten på Frogner.

Flytt ut - få mer for pengene

I andre områder av landet kan du selvfølgelig få enda mer for de beløpene som er skissert her. For eksempel er en enebolig mellom Skien og Porsgrunn med 180 graders panoramautsikt, solgt for 2.080.000. Her kan den nye eieren boltre seg med nesten ett måls tomt og et boareal i underkant av 220 luksuriøse kvadratmeter. Fem soverom, trimrom, svømmebasseng og to bad er noen av ingrediensene.

Dette gir en kvadratmeterpris lavere enn snittet i Oslo, og nesten tre ganger lavere enn i vårt eksempel fra Løvenskioldsgate…

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.