Boligprisene gjorde et lite byks i januar, men den underliggende prisutviklingen er flat. Foto: Kim Jansson
Boligprisene gjorde et lite byks i januar, men den underliggende prisutviklingen er flat. Foto: Kim Jansson Vis mer

Boligprisene opp med 2,4 prosent i januar

Det betyr ikke nødvendigvis at vi kan vente oss økning i boligpriser i 2014.

Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene i januar økte med 2,4 prosent i januar, ifølge meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk. Det er den svakeste prisutviklingen i en januarmåned siden finanskrisen.

Korrigert for sesongvariasjoner har prisene falt med 0,1 prosent i januar.

– Prisoppgangen er praktisk talt flat, sier Christian V. Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Norske boligpriser er en prosent rimeligere enn de var i årets første måned i 2013. Fortsetter utviklingen fra januar vil boligprisene ende ned 1,5 prosent for 2014, viser Effs prognoser.

Meglerbransjens boligprisstatistikk presenteres av Eff i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligpriskalkulator

Ikke alle piler peker nedover

Rapporten for januar viser høy aktivitet i boligmarkedet, og en ting er unikt for januar 2014: Det har aldri blitt solgt så mange bruktboliger i årets første måned tidligere.

– Det er faktisk ikke blitt registrert flere solgte bruktboliger i januar måned i statistikkens historie, sier Dreyer, og legger til:

– Etter en treg høst i boligmarkedet og en negativ prisutvikling for 2013 under ett, stiger boligprisene igjen. Det er et sunnhetstegn og viser at mye av usikkerheten i boligmarkedet vi så høsten 2013 er borte.

Boligselgerne blir mer kreative: Se hva de lokker med nå

Oppgang i borettslag

Ifølge meglerbransjens statistikk, var det priser på Oslo-boliger som trakk ned veksten. I hovedstaden steg prisene med 1,7 prosent i januar. Dette er den svakeste utviklingen for en av de store byene. Norges største borettslag, Obos, har noe motstridende erfaringer.

Boligprisene økte med 2,4 prosent i januar for omsatte borettslagsboliger i hovedstaden, melder Obos. Gjennomsnittsprisen på Obos-tilknyttede boliger i Oslo-området er nå 40.885 kroner. Dette er fortsatt 3,8 prosent lavere enn i januar i fjor, men på nivå med prisene i oktober 2013.

Landsgjennomsnittet er dog noe lavere: Snittprisen på omsatte OBOS-boliger i hele landet økte med 0,1 prosent fra desember til januar, og er 5,3 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

– I forrige måned meldte vi at bunnen var nådd, men prisoppgangen i januar var likevel større enn forventet. Vi tror den positive trenden vil fortsette utover vinteren og våren, men at vi ikke kan forvente så sterk stigning som i januar, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i Obos i en pressemelding.

Statistikk fra Garanti Eiendomsmegling, som også omsetter borettsagsboliger på Østlandet, viser samme tendens.

Kjøpe bolig? Nå er det nye regler som gjelder i budrunden

Peker fremover

En prisøkning i januar er ikke unormalt, men det er også en måned man følger tett for å se om høstens prisfalltendenser er i ferd med å snu.

– Januar er normalt en måned med sterk boligprisvekst. På grunn av avkjølingen i boligmarkedet gjennom høsten 2013 er det stor spenning knyttet til prisutviklingen i årets første måned, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eff, ifølge en pressemelding.

– Prisveksten i januar viser at boligmarkedet fungerer som det skal. I siste halvdel av 2013 var markedet noe turbulent, det er derfor betryggende å se denne utviklingen. Vi er fortsatt optimistiske med tanke på 2014. Vi tror på en jevn og moderat prisøkning dette året, sier administrerende direktør Stein Drogseth i GARANTI Eiendomsmegling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer