<i>Illustrasjon: Per Ervland</i>
Illustrasjon: Per ErvlandVis mer

Boligprisene opp i oktober

Boligprisene stiger fortsatt, mot bransjens forventninger og de vanlige sesongsvingningene. Prisvekst på leiligheter drar opp, og boliger i vest har den største veksten.

Stille før høststormen

Oktober og november har tradisjonelt vært kjøpers måneder. Men årets sterke boligprisutvikling har fortsatt også i oktober. Eiendomsmeglerbransjens Boligprisstatistikk viser at boligprisene steg med 0,5 prosent fra september til oktober. Korrigert for sesongsvingningene steg prisene med 1 prosent.

I forhold til samme tid i fjor har boligprisene steget med svimlende 18,2 prosent. Dette på tross av dommedagsadvarsler, svovelprekener og boligboomvarsler fra nær sagt alle kanter.

Leiligheter øker mest

Det er leilighetene som drar oppover. Forrige måned steg prisene med 0,9 prosent, og hele 19,8 prosent i forhold til samme tid i fjor. Prisen på eneboliger står uendret fra september til oktober, men er 15,5 prosent høyere enn oktober i fjor.

Delte boliger har falt ørlite i verdi, snittprisen er 1 prosent lavere i oktober enn i september, men det er ingen grunn til å fortvile: Delte boliger har steget 15 prosent i verdi siden i fjor.

Rask omsetning

Vi selger flere boliger, og det går kjappere. I årets ti første måneder ble omsatt 55.000 boliger, mot 50.000 i samme periode i fjor. I oktober tok det i snitt 19 dager å få solgt en bolig, det er en uke kjappere enn på samme tid i fjor.

I Bergen er formidlingstiden kortest, der tok det 12 dager å selge en bolig i snitt i oktober. Det går litt tregere i nord. I andre enden av skalaen finner vi Tromsø der det tok 38 dager å omsette en bolig i oktober.

Vekst i vest

Det er heller ikke likegyldig hvor i landet boligen ligger. Størst vekst har det vært i bydelene Fana og Ytrebygda i Bergen, Sandnes, Hordaland utenom Bergen, og Kristiansand. Her steg prisene i år med 19 prosent, mot landsgjennomsnittet på 14 prosent.

Hamar har hatt den laveste prisveksten, men boligprisene har likevel økt, også her med 7 prosent. I Østfold - med unntak av Fredrikstad - har det vært en prisstigning på 8 prosent.

Er du en boligmillionær? Sjekk hvor mye boligen din er verdt!

Rotterace i Oslo

- Boligkjøperne venter at prisstigningen fortsetter, og både den faktiske og den spådde renteøkningen har til nå ikke gitt seg utslag i boligprisene, sier nestlederen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Torbjørn Ek til NTB.

Han tror også at frislepp av livrenter neste år vil skaffe folk mer kontanter i hendene og føre til ytterligere prispress i boligmarkedet.

Prisstigningen gjør det stadig hardere for nykommerne på boligmarkedet.

- Men jeg har sett en markert økning av foreldre som trår til og hjelper barna sine på boligmarkedet, sier Ek som driver som megler i Oslo-området.

Og det er også i Oslo og i Oslo-området at rotteracet på boligmarkedet er kvassest. Tallene viser at 43 prosent av boligomsetningens verdi foregår i Oslo, mens tallet på omsatte boliger i Oslo bare ligger på 26 prosent. Til nå i år er det formidlet boliger i Oslo til en sum av 66 milliarder kroner, viser oversikten fra eiendomsmeklerne.

Stor økning i Norges største borettslag

OBOS-boliger har vært lukrative i år. I årets ti første måneder har boligene steget 22,3 prosent.

Ifølge OBOS egne statistikker har prisveksten på borettslagets boliger ikke vært så god siden 1999. Da steg prisene med hele 35 prosent. – Prisøkningen er ikke like kraftig som enkelte måneder tidligere i år, men en vekst på 1,8 % fra september til oktober er likevel betydelig. Innen året er omme kan vi oppleve at prisene har steget med 25 % i løpet av 12 måneder, sier informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS.

Kilde: Eiendomsmeglerbransjens Boligprisstatistikk, presentert av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) i samarbeid med ECON og FINN.no, OBOS og NTB