Boligprisene opp 2,9 prosent i august

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris har aldri vært høyere.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på norske boliger siste måned ble 30.500 kroner. Den har aldri vært høyere. Foto: Ifi.no/Per Ervland
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på norske boliger siste måned ble 30.500 kroner. Den har aldri vært høyere. Foto: Ifi.no/Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske boliger steg med 2,9 prosent fra juli til august i år, viser meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk. Boligprisene er nå 8,1 prosent høyere enn på samme tid i fjor, og gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 30.500 kroner.

Prisutviklingen er normalt positiv i august, men i år er den hakket større enn før.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,7 prosent i forhold til juli, melder DN.no.

Eneboliger steg mest i pris, seks prosent fra juli, og delte boliger steg 5,3 prosent. Leiligheter gikk opp med 1,7 prosent, men det er også leiligheter som har hatt den sterkeste prisutviklingen de siste 12 månedene. Det siste året har de ulike boligtypene steget med henholdsvis 6,7; 5,3 og 8,7 prosent.

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utarbeidet av Econ Pöyry, fra data fra Finn.no på vegne av Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligverdikalkulator

Lånt prisfest

Det er mulig vi har blitt flinkere til å spare, men bankene har også bidratt til prisveksten. Vi låner stadig mer, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Husholdningenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 2308 milliarder kroner ved utgangen av juli, opp fra 2295 milliarder kroner måneden før. Tolvmånedersveksten var 7,2 prosent frem til utgangen av juli, opp fra 7,1 prosent måneden før, melder Statistisk sentralbyrå.

Hvor mye kan du låne? Sjekk med vår kalkulator

Positive signaler for høsten

Boligprisene i OBOS, Norges største borettslag, steg med hele 3,9 prosent i august. De er nå 11,1 prosent høyere enn på samme tid i fjor, og hittil i år har boligprisene steget med 10,8 prosent, skriver OBOS i en pressemelding.

Snittprisen for brukte OBOS-boliger i hovedstadsområdet lå på hele 41.549 kroner i august.

– Det er fortsatt et hett boligmarked, og prisene viser ingen tendenser til utflating. Vi ser heller ikke bort ifra at prisene vil fortsette å stige ut året, sier Martin Mæland, konsernsjef i OBOS.

Ferske tall fra Garanti Eiendomsmegling viser at prisene på borettslagsleiligheter formidlet gjennom dem gikk opp 1,8 prosent i august. Prisene er 9,9 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Snittprisen på boliger de formidlet i august var på 27.242 kroner.

– Prisveksten er ikke overraskende siden august tradisjonelt er en sterk måned. Det er godt trykk i markedet akkurat nå, og dette gir positive signaler for høsten, sier administrerende direktør Stein Drogseth i GARANTI Eiendomsmegling i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer