Nå går vi inn i en av årets største boligsalgsmåneder.  Foto: colourbox.com
Nå går vi inn i en av årets største boligsalgsmåneder. Foto: colourbox.com Vis mer

Boligprisene opp 1,5 prosent i april

Uvanlig sterk boligprisvekst.

Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 1,5 prosent i april, viser meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk. Dette er sterkere enn en gjennomsnittlig aprilmåned, justert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,9 prosent, melder Aftenposten.no. Prisene er nå 8,5 prosent høyere enn i april 2011.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 29.900 kroner. Og gjennomsnittlig kvadratmeterpris hittil i år er 5,7 prosent høyere enn snittprisen for hele 2011, melder DN.no.

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk er utarbeidet av Econ Pöyry utifra data fra Finn.no for Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Hvor mye er boligen din verdt?
Finn ut med vår boligpriskalkulator

Eneboliger stiger mest

Den sterkeste prisveksten har vært for eneboliger. De steg med 2,1 prosent fra mars til april, og har totalt steget med 7,5 prosent de siste tolv månedene. Delte boliger steg med 1,9 prosent i april, og har gått opp 8,7 prosent det siste året. Den sterkeste prisveksten det siste året har likevel vært for leiligheter, som har steget med 8,8 prosent, men det var også disse boligene som økte minst i pris i april, med 1,2 prosent.

Borettslagsboliger opp i april

Boligprisene på boliger tilknyttet Norges største borettslag, Obos, steg med 0,4 prosent i april. Snittprisen på en kvadratmeter bolig i Obos-tilknyttede borettslag er nå 40.150 kroner. Det siste året har prisene steget med 11,4 prosent.

– Etter en prisstigning i mars på over 4 prosent, steg prisene mer moderat i april. Likevel viser dette at det er stort trykk i markedet og at det er en åpenbar mangel på boliger til salgs i forhold til etterspørselen. Det gjelder både på nye og brukte boliger, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS i en pressemelding.

Prisveksten hittil i år har vært sterkere enn forventet.

Meglerkjeden Garanti Eiendom melder også om økte boligpriser for brukte borettslagsboliger de formidlet i april.

Les også: Slik kan du la boligprisveksten jobbe for deg - selv om du ikke skal selge

Venter prisøkning

At boligprisene stiger kan også ses sammenheng med nordmenns holdning til boligprisveksten. Denne er langt høyere enn ved årsskiftet, og vi venter størst prisvekst i storbyene, viser BoligMeteret for april. BoligMeteret er utviklet av på vegne av meglerkjeden Eiendomsmegler1.

Det er færre som planlegger å kjøpe ny bolig i april enn i januar, men de fleste som fortsatt ønsker å kjøpe en ny bolig bor på landsbygden. Andelen som planlegger kjøp av brukt bolig økte i april, der de bosatt i Vestre Østland i størst grad vil kjøpe brukt bolig.

Andelen unge som planlegger å kjøpe bolig har falt fra 2010 og 2011, ikke uventet etter at Finanstilsynet påla bankene å skjerpe kravene til egenandel ved lån til bolig fra 10 til 15 prosent.

Husholdningenes forventninger til egen økonomi neste 12 måneder gikk tilbake i april fra januar, og vi venter like eller noe høyere renter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer