<strong><B>OVERRASKET:</strong></B> Boligprisene steg med 0,9 prosent i februar, en mye sterkere prisutvikling enn bransjen trodde på ved inngangen til året, ifølge Christian Vammervold Dreyer.  Foto: Norges Eiendomsmeglerforbund
OVERRASKET: Boligprisene steg med 0,9 prosent i februar, en mye sterkere prisutvikling enn bransjen trodde på ved inngangen til året, ifølge Christian Vammervold Dreyer. Foto: Norges Eiendomsmeglerforbund Vis mer

Boligprisene opp 0,9 prosent i februar

Prisutviklingen i februar er noe sterkere enn normalt.

Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 0,9 prosent fra januar til februar i år, ifølge meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk.

Dette er en sterkere prisutvikling enn vi vanligvis ser i februar, og korrigert for sesongvariasjoner er oppgangen på 0,6 prosent.

– Dette var det relativt få som trodde ved årets inngang, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) på en pressekonferanse i Oslo i dag.

Tallene er kanskje en overraskelse om man kun har lest avisoverskrifter de siste ukene, men ifølge Dreyer følger dette tilbakemeldinger de har fått fra meglerne: Det er godt med besøk på visninger, men markedet er avventende. Kjøperne vet hva de vil ha, og er mer selektive, så budrundene tar sjelden av.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligverdikalkulator

Ikke tilbake på 2013-nivå

Tolvmånedersveksten er fortsatt negativ. Boligprisene er 1,1 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 30.897 kroner.

Ser vi på de største byene er prisutviklingen sterkest i Tromsø, der prisene steg med 1,6 prosent. Kristiansand har hatt den svakeste utviklingen av de store byene, men begynner å nærme seg landssnittet på prisutvikling.

– Prisene i Stavanger, som nærmest har løpt løpsk, begynner også å normalisere seg, sier Dreyer.

Boligprisene i Stavanger har steget med svimlende 146 prosent de siste ti årene.

Les også: Boligprisene opp med 2,4 prosent i januar.

Nyboligsalget svikter

– Dette har vært en måned med god prisutvikling, en sterk måned i forhold til hva vi trodde, men en normal prisutvikling, sier Dreyer.

Aktiviteten vitner om et sunt og velfungerende boligmarked, men på ett område kan det bli utfordringer, ifølge Dreyer:

– Nyboligsalget er på et altfor lavt nivå, og vil skape en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, som i neste konsekvens vil yte stort press på bruktboligprisene.

Dreyer avslutter med en oppfordring til myndighetene: Nå må de komme på banen og legge til rette for at det bygges enklere og billigere i Norge.

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk presenteres av Eff i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

Sliter du med å få lån? Finansministeren vil gjøre det enklere å låne til egen bolig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer