Boligprisene ned i juli

Som ventet - og som vanlig - falt boligprisene i juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisene falt med 2,2 prosent i juli, ifølge boligpristatistikken som er utarbeidet av Econ på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF) og Finn.no.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisfallet imidlertid kun på 0,3 prosent. Dette tallet viser at både den faktiske prisutviklingen og den under­liggende pristrenden er negativ.

Se hvor mye din bolig er verdt

Differansen mellom den faktiske og den sesong­korr­igerte pris­­nedgangen for­tel­ler at prisene i juli nor­malt utvikler seg svakere enn i en gjennom­­­­snitts­måned, men det er ingen grunn til hverken panikk, sjokkoverskrifter eller å tro på boligpriskrakk.

Boligprisene synker hver sommer, i år litt mer enn normalt. Illustrasjon: Per Ervland
Boligprisene synker hver sommer, i år litt mer enn normalt. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Same procedure as every year

Boligprisene i år er nemlig 11,3 prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor. Dette stemmer godt overens med statistikken fra Obos, som også ble lagt frem i dag.

Kvadratmeterprisen på Obos-boliger som ble solgt i juli var 1 prosent lavere enn i juni, men likevel 11 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Også antall solgte Obos-boliger har økt, fra 418 boliger i år mot 403 boliger i juli i fjor.

Konserndirektør Hildur Høiland ser ingen tegn til at markedet stopper opp. - Det er ikke uvanlig at prisene får en moderat nedgang i juli, en måned som er preget av ferietid, sier hun.

Les også: Nå kan du gjøre boligkupp (fra juni 2007)

Eneboliger trakk ned

Det var eneboligene som sto for den største prisnedgangen i juli, 6,4 prosent, men eneboligene har stått for en stor prisvekst i forhold til i fjor: 11,7 prosent.

Pen på delte boliger falt med 0,4 prosent i juli, men i forhold til juli i fjor hadde prisen på disse steget med hele 18,1 prosent.

Leilighetsprisene falt 1,2 prosent i juli, og steg også minst på årsbasis. Likevel: 10,2 prosent prisvekst

Leilighetsprisene var ned 1,2 prosent fra juni til juli, men opp 10,2 prosent på årsbasis.

Våre analyser og prognoser om boligprisene:


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!