Boligprisene falt i desember, men mindre enn normalt.  Foto: PantherMedia / Harald Jeske
Boligprisene falt i desember, men mindre enn normalt. Foto: PantherMedia / Harald Jeske Vis mer

Boligprisene ned i desember

Boligprisene falt med 0,9 prosent fra november til desember.

Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene falt med 0,9 prosent fra november til desember, ifølge meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk. Det er fjerde måned på rad prisene faller.

Det betyr imidlertid ikke at alle piler peker nedover. Prisfallet i desember er nemlig mindre enn normalt, så justert for sesongvariasjoner er det en oppgang på 0,2 prosent.

– Dette er den første positive sesongjusterte prisutviklingen vi har hatt siden august, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), på en pressekonferanse i dag.

Boligprisene er imidlertid lavere enn på samme tid i fjor.

– Vi forventet en prisutvikling for året som var negativ, og det har vi fått, sier Dreyer. 12-månedersveksten har vært minus 0,6 prosent. Dette er første gang vi har hatt en negativ tolvmånedersvekst siden 2009.

Gjennomsnittsprisen i 2013 ligger likevel 4,9 prosent høyere enn i 2012.

Sjekk hvor stort boligprisfall du tåler

Varsler videre prisfall i 2014

Når det gjelder boligprisenes utvikling de neste 12 månedene, forventer Eff at prisutviklingen skal være negativ i vinter og vår, men at trenden vil snu i løpet av sommeren. Slår spådommene til, vil prisene hente seg inn i løpet av høsten, og ende omtrent på nivå med dagens priser ved utgangen av 2014.

Dreyer utelukker imidlertid ikke at prisene kan være lavere, men peker på at dette langt fra er dramatisk.

- Vi har et godt fungerende og mobilt marked, boligmarkedet fungerer som det skal, sier Dreyer.

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk presenteres av Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), i samarbeid med analysefirmaet Eiendomsverdi og annonsenettstedet Finn.no.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligverdikalkulator

– Bunnen er nådd

Boligprisene i Norges største borettslag, Obos, sank med 1,4 prosent i desember. Snittprisen for en kvadratmeter brukt Obos-tilknyttet bolig i Oslo-området er nå 39.927 kroner. Dette er en nedgang på 3,9 prosent fra året før, melder Obos i en pressemelding.

Konsernsjef Martin Mæland er likevel positiv:

– Vi tror bunnen snart er nådd. I løpet av februar og mars tror vi at boligprisene igjen vil stige. Det er fortsatt ingen underliggende økonomiske faktorer som tilsier en varig og fortsatt nedgang i boligprisene.

Mæland tror prisene vil være høyere enn nå ved utgangen av det nye året.
– Gjennomsnittet for 2014 vil likevel være lavere enn gjennomsnittet for 2013, sier Mæland.

På boligjakt? Nå er det nye regler for deg som skal kjøpe bolig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer