Boligprisene flater ut

Og Eiendom Norge tror vi kan komme til å se fallende boligpriser. Førstegangskjøpere oppfordes til å være klar over usikkerheten i boligmarkedet.

<b>BOLIG FOR FØRSTE GANG?</b> - Det er viktig at personer som beveger seg inn i boligmarkedet eller har planer om å gå inn i boligmarkedet for første gang, er klar over at usikkerheten for den fremtidige utviklingen av boligprisene, den er større nå enn på lenge, uttaler styreleder i Eiendom Norge, Leif J. Laugen. Foto: PER ERVLAND
BOLIG FOR FØRSTE GANG? - Det er viktig at personer som beveger seg inn i boligmarkedet eller har planer om å gå inn i boligmarkedet for første gang, er klar over at usikkerheten for den fremtidige utviklingen av boligprisene, den er større nå enn på lenge, uttaler styreleder i Eiendom Norge, Leif J. Laugen. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eiendom Norge presenterte i dag boligprisstatistikken for september. Der kunne de melde om en moderat utvikling, med en prisoppgang på 0,1 prosent når tallene er justert for sesongvariasjoner.

Isolert sett sank boligprisene over hele landet med 0,9 prosent.

- Boligprisene utviklet seg i september mer moderat enn i august, og vi har en boligprisnedgang over hele landet. Hvis prisene korrigeres for normal sesongvariasjon, er dette å vurdere som en flat prisutvikling. Vi forventer at den moderate utviklingen fortsetter ut året, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

OPPFORDER TIL FORSIKTIGHET: Administrerende direktør i Eiendom Norge Christian V. Dreyer og styreleder Leif J. Laugen (tv) presenterer Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for september 2015.  Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
OPPFORDER TIL FORSIKTIGHET: Administrerende direktør i Eiendom Norge Christian V. Dreyer og styreleder Leif J. Laugen (tv) presenterer Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for september 2015. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Vis mer


- Folk har skjønt at rentenedsettelser ikke betyr «løp og kjøp»

Leif J. Laugen, styreleder i Eiendom Norge og representant for Eiendomsmegler Krogsveen AS, uttaler på pressekonferansen i regi av Eiendom Norge at den sterke prisutviklingen vi så i august i år, nok kan være toppen vi vil se på ganske lenge.

- Det være slik at augusttalene var all time high, og at det kommer til å være all time high for en periode fremover, sier Laugen.

Han poengterer at boliglånsrenta er blitt satt ned med cirka 1 prosent de siste ni månedene, fra 3 til 2 prosent.

- Det er relativt sett mye, og isolert sett betyr det over tid en boligprisoppgang på cirka 10 prosent, det er det beregnet i Statistisk sentralbyrå, alle ting ellers like - men nå er ikke alle ting ellers like, poengterer Laugen.

Han viser til påvirkningen i den makroøkonomiske situasjonen etter oljeprissjokket, med 60 prosent lavere oljepris.

- Vi ser nå at folks tillitt til fremtiden, spesielt for norsk økonomis fremtid, er på et lavmål - vi skal tilbake til 1991 for å finne et like lavt nivå, ifølge FNO. Så det betyr at det nok var riktig å sette ned renta, uttaler Laugen, og kommenterer samtidig at Eiendom Norge tidligere har vært skeptiske til Norges Banks rentepolitikk.

LES OGSÅ: Her er den skjulte informasjonen du bør se etter, når du skal kjøpe bolig

- Folk har skjønt at lavere renter betyr større usikkerhet for lønnsutvikling, økonomisk vekst og kanskje også usikkerhet for arbeidsplasser, og at det ikke denne gangen betyr «løp og kjøp» i boligmarkedet, sier han.

- Førstegangskjøpere må være klar over usikkerheten

Laugen uttaler at de ikke tror at vi nå ser på en boligboble, men at prisene kan falle fremover.

- Har vi så en boligboble? Det tror vi ikke, men vi kan komme til å se boligpriser som faller i perioder fremover, uttaler Laugen.

Ifølge Laugen var boligprisene høyere relativt sett, når man sammenlikner med lønnsutviklingen, både i 2006 og 2008 - og den var høyere i 2012 og 2013.

- Så vi er ikke på all time high prismessig nå, hvis man sammenlikner med inntekta til folk, sier han, og understreker at også betalingsevnen til folk er sterkere med dagens laver renter.

- Likevel er det viktig at personer som beveger seg inn i boligmarkedet eller har planer om å gå inn i boligmarkedet for første gang, er klar over at usikkerheten for den fremtidige utviklingen av boligprisene, den er større nå enn på lenge. Det kan bli mer krevende å få solgt egen bolig og høy belåning kan gjøre at man blir sårbar på tap av deler av egenkapital eller hele egenkapitalen, sier Laugen.

- Har man imidlertid en sunn finansiell posisjon, med oppspart egenkapital, og tilnærmer seg markedet med en nødvendig forsiktighet, er det lite som tyder på at en boliginvestering ikke skal lønne seg på litt sikt, uttaler han videre.

LES OGSÅ: Denne tjenesten er et «must» for alle boligkjøpere!

Prisnedgang over hele landet

Tall fra Eiendom Norges siste boligprisstatistikk viser at alle områder hadde boligprisnedgang i september.

Den svakeste utviklingen hadde Stavanger og Sandnes med en nedgang på henholdsvis 2,2 og 2,0 prosent. Sterkest utvikling hadde Asker med en nedgang på 0,4 prosent, tett fulgt av Sarpsborg og Lillehammer med en nedgang på 0,5 prosent.

Stavanger og Sandnes er fortsatt de eneste områdene med prisnedgang de siste 12 måneder, henholdsvis på 2,8 og 1,6 prosent. Oslo og Tromsø har den sterkeste veksten på henholdsvis 11,1 og 8,8 prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!