Boligprisene gjorde et lite byks i januar, men den underliggende prisutviklingen er flat. Foto: Kim Jansson
Boligprisene gjorde et lite byks i januar, men den underliggende prisutviklingen er flat. Foto: Kim JanssonVis mer

Boligmeglerne tror på sterk prisvekst i 2010

Stemningen i markedet har snudd dramatisk på 12 måneder.

Meglerbransjen starter året med å sprette champagnen, og spår en solid opptur i boligmarkedet.

- Vi tror på en vekst i gjennomsnittsprisen på 8 prosent i 2010 målt mot gjennomsnittsprisen i 2009. Vi legger til grunn at det meldes om økt ledighet, men at det ikke er dystre utsikter for arbeidsmarkedet, at renten vil øke noe, men fortsatt holde seg på et lavt nivå, og at det er forventet et moderat lønnsoppgjør, melder Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Også Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) tror det blir en prisvekst. Deres spådom er på 6-7 prosent, der den største økningen vil skje i løpet av årets tre første måneder.

Hva tror du om meglernes positive spådommer? Si din mening i debatten nederst i artikkelen.

Varslet nedgang, fikk oppgang

Dette er helt andre toner enn det meglerbransjen kom med for drøyt 12 måneder siden. Da var bransjen svært negative til utsiktene for det nye året. EFF spådde en prisnedgang på mellom 7-10 prosent i 2009, sammenliknet med året før.

Nå som vi har fasiten i hånden, vet vi at dette ikke skjedde. Faktisk var gjennomsnittlig kvadratmeterpris 3 prosent høyere i 2009 enn året før, ifølge tallene fra meglerbransjen.

- Kort oppsummert har boligmarkedet i 2009 vært gjennom en snuoperasjon uten sidestykke både med hensyn til pris og omsetning. Selv om både prisene og omsetningen varierer avhenging av hvor i landet du befinner deg, så har alle steder hatt en positiv utvikling i 2009. Det er gledelig å se at vi er på rett kjøl igjen etter nedturen vi hadde forut for fjoråret, sier Dreyer i NEF, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Nedgang i desember

Fjoråret ble altså et overraskende godt år for de fleste som eier en bolig. Desember var et lite unntak, da prisene falt med 1,4 prosent.

Dette er riktignok en lavere prisnedgang enn det som er vanlig for desembermåneden, noe som betyr at de sesongjusterte prisene gikk 0,7 prosent i pluss.

Prisene på eneboliger sankt mest, og endte opp 3,3 prosent i minus i desember. Prisene på delte boliger sank med 1,3 prosent, mens prisene på leiligheter falt med 0,8 prosent i desember.

Boligtallene ble presentert i dag av Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening. Statistikken baserer seg på tall fra Finn.no og er utarbeidet av Econ Pöyry.