Er vårens prisstigning på boligmarkedet bare midlertidig? Foto: Per Ervland
Er vårens prisstigning på boligmarkedet bare midlertidig? Foto: Per ErvlandVis mer

Boligmarkedet lysnet i mai

Stille før stormen?

Etter en lang periode der nordmenn har vært forsiktige på boligmarkedet, kan det se ut som om trenden har snudd, om enn noe dempet.

Hvor mye er din bolig verdt - akkurat nå? Finn ut med vår boligtakstkalkulator.

MakroSikts Boligmeteret for mai, viser at dem som har planer om å kjøpe bolig nå er litt mindre skeptiske til å kjøpe før de selger. Andelen som ville kjøpt før de selger sin eksisterende bolig er nesten doblet, fra 8 prosent i fjor til 15 prosent i mai i år.

Boligmeterets stemningsindikator for boligmarkedet viser et svakt stigende marked. Men de 13 regionslederne fra Eiendomsmegler1 som er intervjuet i undersøkelsen er ikke helt samstemte om hvor veien går videre, og det skisseres tre mulige scenarioer:

  • OPP: Rentefall er som bensin på boligmarkedet. Forventningene er høye og kan føre boligprisene forbi rekorden fra våren 2007
  • UENDRET: Boligprisene øker mot høsten, men stigende arbeidsledighet demper prisveksten når rentebunnen nås.
  • NED: Arbeidsledighet er som diesel på boligmarkedet. Effekten er stor, men bruker mer tid før den virker. Boligprisene kan gå ned igjen og fortsette den negative trenden fra før finanskrisen slo inn i september – desember i fjor

Klokken 11 i dag legger Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening frem boligprisstatistikken for mai. DinSide rapporterer live fra pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tregest i Øst

Ifølge Eiendomsmegler1s regionale ledere er det boligmarkedet fra Sørlandet og kysten nordover som merker den største optimismen. Aller mest optimistiske er Trønderne.

- Det er generelt økende aktivitet hver eneste måned så langt i år. I vår region har vi pr. mai solgt 50 enheter mer enn i mai i fjor, en økning på 20% i antall solgte boliger, sier Kjetil Reinsberg i Eiendomsmegler1, Region Midt-Norge, i rapporten.

Alt er imidlertid ikke lettsolgt i Trøndelag. - Markedet er fortsatt prissensitivt, så boligprosjekter utviklet på litt for dyre tomter solgt for ett år siden er fortsatt ikke mulig å selge. Også fritidsmarkedet tar seg opp, men er sensitivt på pris.

Ifølge Reinsberg er investormarkedet borte, og markedet er nå behovsdrevet.

Slik er ikke situasjonen på Østlandet, der markedet fortsatt er trått. Dette til tross for at hovedstaden og de sentrale områdene rundt vil oppleve mangel på boliger i løpet av det neste året. Boligmangelen vil komme som en direkte konsekvens av en bråbrems i igangsettingen av nye boliger.

Om hovedstaden heter det at markedet er bra, men selektivt. - Noen visninger er meget godt besøkt, på andre kommer det ingen, ifølge Odd Nymark i Eiendomsmegler1.

Boligmeteret er utarbeidet av MakroSikt på vegne av Eiendomsmegler1.