Lave rentebetingelser gjør at folk med boliglån bruker mindre av inntekten på renteutgifter. Men når renteutgiftene øker igjen, vil spesielt single, førstegangsetablerere merke det på lommeboken. Foto: Colourbox/NEF - Montasje: Kim Jansson
Lave rentebetingelser gjør at folk med boliglån bruker mindre av inntekten på renteutgifter. Men når renteutgiftene øker igjen, vil spesielt single, førstegangsetablerere merke det på lommeboken. Foto: Colourbox/NEF - Montasje: Kim JanssonVis mer

Boliglånskunder bruker stadig mindre på renteutgifter

Men snart er det slutt på moroa.

Unormalt lave renter har gjort hverdagen lettere for landets boliglånskunder. Etter å ha måttet punge ut opp mot 8 prosent i renteutgifter i fjor senhøst, er det nå banker som tilbyr kundene sine boliglånsrenter til godt under 3-tallet.

Lave renter betyr at folk med store boliglån får mye mer penger å rutte med, og spesielt unge kunder med relativt lave inntekter merker at mindre og mindre av lønnskaka blir spist opp av renteutgifter.

For et år tilbake brukte enslige førstegangetablerere 33 prosent av inntekten sin til å dekke renteutgifter. Altså drøyt én av tre lønnskroner gikk ene og alene til denne utgiftsposten. Rentekuttene har gjort at single nå slipper unna med å betale 19 prosent av inntektene sine på renteutgifter.

Men singellivets gleder er kortvarig.

Under forrige rentemøte i Norges Bank varslet visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad at styringsrenten muligens vil settes opp ved neste rentemøte i slutten av oktober. Økonomer i mange av de største bankene har uttalt at bankene etter all sansynnelighet vil være vært kjappe med å sette opp boliglånsrentene.

Les saken: Banken vil følge på

Når vi ser nærmere på renteutgiftene til førstegangsetablererne de siste årene, ser vi at dagens nivå er unormalt lavt. Siden 2002 har single betalt i snitt drøyt 23 prosent i renteutgifter, altså 4 prosentpoeng mer enn i dag. Snittet de siste tre årene, fra 2006 til 2008, har vært på hele 27 prosent.

Dette er likevel lagt bedre enn situasjonen var for noen år tilbake. I 1987 betalte enslige førstegangetablere utrolige 60 prosent av inntektene sine til renteutgifter.

Godt å dele på regningen

Meglerbransjens statistikk viser også hvor mye boligeiere som deler på lånet bruker på renteutgifter. Kanskje ikke så overraskende er andelen betydelig mindre enn hos enslige førstegangsetablerere.

For et ungt par med relativt lav inntekt ligger renteutgiftene på 11 prosent av inntektene. For et etablert par går 6 prosent av inntektene til renteutgifter.

Renteutgifter20092008Snitt siden 2002
Enslig førstegangsetablerer19 %33 %23 %
Ungt par11 %18 %13 %
Etablert par6 %11 %8 %


Slik bruker du mindre på renter

Husk at hvor mye du betaler i renteutgifter avhenger av hvilken bank du har lån i. Og her varierer betingelsene - noe vi kan illustrere med følgende eksempel: Du har et lån på 1 million kroner, et beløp som omfatter inntil 60 prosent av boligens verdi. SpareBank 1 Gran tilbyr deg en effektiv rente på 2,972 prosent. Storebrand Bank derimot, ber deg om en effektiv rente på 3,377 prosent.

Du kan selv sjekke hvilke lånebetingelser som er best for deg. Gå inn på DinSides oppdaterte boliglånsoversikt, for å se hvilke banker som kan tilby den beste utlånsrenten.

Beste lånerenter: lån 1 mill | lån 2 mill | førstehjemslån

Kilde: Tallene i denne artikkelen er hentet fra eiendomsmeglerbransjens Boligbarometer, utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendomsmeglerforetakenes forening, Finn.no og Econ Pöyry