Borettslag for økonomisk uavhengige kvinner. Foto: Lise Gagne/&iStock.com
Borettslag for økonomisk uavhengige kvinner. Foto: Lise Gagne/&iStock.comVis mer

Boliger for jomfruer og spillemenn

SPESIELT: Hybler kun for kvinner. Studentværelser for menn - hvor serveringspiker er inkludert i husleia. Her er boligselskapene for dem med virkelige spesielle boligønsker.

Vil du helst ha trappen fri for menn? Eller bo i en bygård bare med frie single? Da finnes det et hjem for deg. Hør bare:

Kvindernes Boligselskap

Kvindernes Boligselskap AS selger borettslagsleiligheter kun til økonomisk uavhengige kvinner i Thereses gate i Oslo. Det har de gjort siden 1923, da høyesterettsadvokat Elise Sem stiftet selskapet.

Likestillingsombudet er ikke like begeistret for tiltaket, til tross for at tiltaket ved oppstarten nok lyste rødstrømpe; den gangen var det vanskelig for enslige kvinner å få egen bolig. I sitt vedtak fra 2003 anmerker Likestillingsombudet at boformen ikke bidrar til likestilling mellom kjønnene og at det i dag ikke finnes saklig grunn til å ekskludere menn fra boligselskapet. Boligmarkedet er likt for begge kjønn, mener Likestillingsombudet.

Bygården huser i dag 55 kvinnelige beboere, og disse deler åtte bad og toaletter. Selskapet selv stiller seg kritiske til Likestillingsombudets synspunkter. Og leilighetene selges fortsatt kun til kvinner.

Eiendomsmegler1 har solgt leiligheter i denne gården for 1.170.000 til 1.250.000 kroner.

Les mer:
Likestillingsombudet

Karenes studenthybler

Ikke så langt fra Thereses gate, ligger Underhaugsgate og Studenterhjemmet forbeholdt menn. Det finnes riktig nok en egen kvinnefløy, og her bor jentene som serverer mennene frokost. Dette studenthjemmet er landets eldste og har som hensikt å fremme kameratskap. 35 kamerater bor her per i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Singel på boligmarkedet

Ensliges Landsforbunds Boligbyggelag ble etablert i 1984. I dag har forbundet ni borettslag i Oslo og Bærum, med til sammen 567 leiligheter. Laget har flest toromsleligheter, men det finnes også noen tre- og fireromsleiligheter. Medlemmer i ELBO har forkjøpsrett etter ansiennitet på ledige boliger.

Bofellesskap

Bofellesskap gir assosiasjoner til hippitida og litt følelse av studenthybel. Men i Danmark finnes det hele 100 bofelleskap som både er stilige og sosiale. Boligbyggingen er et samarbeid mellom organsisasjonen Boligtrivsel i Centrum, beboerne og kommunene.

Les mer:
Boligtrivsel i Centrum

PS

Hvis du har et forhold til ordet borettslagskjerring, så er det en grunn til det. For det er slik at flere kvinner enn menn bor i borettslagslagsleiligheter. I gruppen 16-74 år er det hele 26.000 flere. I selveide og leide boliger er det en liten overvekt av menn. Dette ifølge Norske Boligbyggelangs landsforbund. Årsaken er naturligvis at kvinner tjener mindre enn menn.

Les mer:
Kvinner er økonomiske tapere

AKTUELT